Witam.
Czy robcie archiwizacje Waszych zdjec?
Na jakich plytach DVD/CD - jakiej firmy? Co polecacie?
Pzdr.
Szukaj
Witam.
Czy robcie archiwizacje Waszych zdjec?
Na jakich plytach DVD/CD - jakiej firmy? Co polecacie?
Pzdr.
Osobiście używam płytek Verbatim. Jeszcze się nie zawiodłem. Ewentualnie TDK, Platinium.
Na Emtec, Frog, Esperanza i innych to się można przejechać...
Niestety sam tego doświadczyłem kiedyś.
Ja osobiscie nagrywam na Verbatimach Printable ze wzgledu na mozliwosc wykonania nadruku. Maja tez jakies powloki zabezpieczajace Super AZO czy jakos tak. Do archiwizacji bez nadrukow polecam tez Verbatimki ale wersja Archival. Z marki TDK polecam serie SkratchProof - maja tez ochronne powloki zabezpieczajace przed porysowaniem. Nie mialem z ww. markami problemow. Trzeba tylko miec pewne zrodla, bo potrafia sie trafic dalekowschodnie podrobki, jak ze wszystkim zreszta.
Jesli chodzi o zapis na plytach do archiwizacji na lata, to uwazam, ze nie ma co oszczedzac na jakosci i trwalosci zapisu i kupowac jakies Omegi czy Made on Earth itp., ktorym zdarzaja sie w duzej wiekszosci wady wykonania, a o trwalosci zapisu danych to mozna pomarzyc.
Ostatnio edytowane przez grafot ; 14-02-2008 o 11:05
Używam płytek DVD TDK Scratch Proof, speed 8. To bardzo dobre płytki do przechowywania danych przez długi okres, jednak dość drogie.
Verbatim, tylko i wyłącznie.
Testy nośników znajdziesz na www.cdrinfo.pl![]()
D200 plus graty...
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz tam 'dzisiejsze' testy płyt wypalonych kilka lat temu.
D200 plus graty...
Skontaktuj się z nami