Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    .... Później jak już tylko podłapałem mniej więcej w jakiej sytuacji jakie czasy i przysłona są potrzebne od razu przeszedłem do trybu M. Lubię po prostu mieć pełną kontrolę nad tym co robię.
    Ja również lubię mieć kontrolę, ale uważam że w większości sytuacji pełną kontrolę daje mi tryb A lub S z korektą ekspozycji. Owszem nie neguję trybu M i jego zalet - sam go używam (głównie z pomiarem punktowym i prawie zawsze jak fotografuję z lampą) ale używanie na co dzień trybu M to takie trochę Hardcorowe jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafal28 Zobacz posta
    Zgodze sie ze w trybie M fotografie sa znacznie lepsze
    A ja się nie zgodzę - twierdzę, że najlepsze są fotografie dobrze naświetlone, z dobrze dobranym czasem (pomijam zupełnie sprawę doboru tematu/kadru i problem kompozycji). To, jakiego trybu się używa, to sprawa drugorzędna.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arczik Zobacz posta
    no wlasnie ale czy ta miarka to nie krok EV ktory i tak zawsze zawsze trzymam na -0.7 aby uniknac przepalen jakrze charakterystycznych dla d80 a w pelninadajac charakter zdjecia przez iso przeslone i czas? moze mi ktos to wytlumaczyc duzymi literami please?

po pierwsze jak korzystasz z M, to korekcja nic ci nie daje korekcja ta działa tylko przy trybach A, S i P

tak jak koledzy powyżej napisali, najpierw instrukcja, potem poczytaj w internecie o pomiarach światła czym się różni każdy tryb i jak to w ogóle działa
    możesz sobie też zakupić całkiem dobrą książkę "Ekspozycja bez tajemnic" na pewno wielu ciekawych rzeczy się dowiesz

a co do wypowiedzi gdzieś powyżej z radą że jak ISO jest ponad 600 te żeby iść na piwo, to ja tego nie rozumiem ja tam lecę i na 1600 i mi osobiście jakoś to nie przeszkadza, ale fakt że jak do tej pory (to znaczy 3 miesiące posiadania d80) to może w sumie z 5 zdjęć oglądałem w skali 1:1 ;P
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Domyślnie

z drugiej strony nic dziwnego, że nie jesteś zadowolony z pracy aparatu w trybie A, skoro zawsze trzymasz -0,7EV

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jtr Zobacz posta
    z drugiej strony nic dziwnego, że nie jesteś zadowolony z pracy aparatu w trybie A, skoro zawsze trzymasz -0,7EV
    czlowiek sie uczy przez cale zycie. ) dziekuje za wszelkie wyjasnienia .

Domyślnie

no i pamiętaj jeszcze o tym że dla aparatu naturalnie szare przedmioty odbijają 18% światła, czym to skutkuje??
    np. zdjęcia na śniegu będą niedoświetlone, bo aparat stwierdzi że śnieg jest prześwietlony (odbija za dużo światła niż te 18%)
    to samo jeżeli będziesz robił zdjęcia obiektom czarnym, odbijają one mniej światła, czyli trzeba np. wydłużyć czas, przez co czarny będzie szary a nie czarny

nie wiem czy cokolwiek z tego zrozumiałeś, ale najlepiej idź i przetestuj to
    i właśnie tutaj przydaje się korekcja ekspozycji (na śniegu na plus, na czarnym na minus), jeżeli korzystasz z trybów A, S lub P jeżeli robisz na M to musisz pamiętać o drabince

a po za tym tak jak wcześniej napisałem polecam do przeczytania "Ekspozycja bez tajemnic", sam sporo użytecznych rzeczy się dowiedziałem z tej książki
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Chłopcy. To nie aparat ma robić zdjęcia tylko człowiek. Każdy robi jak mu wygodniej. Jeden popelnia piekne zdjecie na full auto a drugi woli na full manualu. Pro-ste.

Domyślnie

Odpowiadając na pytanie z tematu - "Ile razy do celu" ?

"Cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz. O północy ze dwa razy i nad ranem jeszcze raz..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    "Cztery razy po dwa razy, osiem razy raz po raz. O północy ze dwa razy i nad ranem jeszcze raz..."
    To jakie pojemnosci masz karty?? Bo z tego wychodzi lacznie ponad 15 ujec :P

Rozmowny Awatar RAQ
    Miasto
    Szczecin (dzielnica Zdroje)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez who Zobacz posta
    po pierwsze jak korzystasz z M, to korekcja nic ci nie daje korekcja ta działa tylko przy trybach A, S i P
    działa jeżeli używasz D200 lub D300, warto o tym pamiętać w przyszłości po zmianie puszki

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów