Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arciszz Zobacz posta
    Otwierasz instrukcje obsługi aparatu szukasz rozdziału Tryby P S A M, wertujesz karteczki i dochodzisz do trybu M, a tam odnajdujesz wszystkie tajniki pt. "drabinka naświetleń", a po drugie nie jestem mądraliński ale poważnie zachęcam wpierw poczytać instrukcje a później brać sie za robienie zdjęć jaki to sens bawić sie aparatem nie znając jego możliwości, w sumie jeśli to ma być zabawa to czemu nie ale jak chcesz bardziej zagłębić się to chyba powinieneś znać prawie wszystko o swojej zabawce czyż nie tak ...?
    ok. w takim razie moim zdaniem ta drabinka to krok EV ( popraw mnie jesli sie myle prosze) to juz wiem .pozostaly jeszce trzy parametry...o czym mam jeszczce doczytac bo sie gubie. znam funkcje trybu manualnego ale nie wiem do czego zmierzasz wiec z gory dziekuje jak mnie uswiadomisz jak owa drabinka mam mi pomoc do prawidlowego naswietlenia i czasu wedlog przeslony?.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Akurat nie mam D80 .
    Instrukcja D40 strona 43 tryb M (manualny)
    Na dole "Elektroniczna skala ekspozycji"

Ale jestem mądry ba wszystko dzięki instrukcji

hm. zastanawiam sie nad zmianą mojego podpisu
    Ostatnio edytowane przez a3i ; 11-02-2008 o 21:10
    Wszystko sie DA

Domyślnie

Moze jednak przeczytaj instrukcje...

CALA .

Nie jest to bynajmniej zlosliwosc, ale kiedy pojdziesz
    w plener bez laptopa, to jak zapytasz na forum, czy juz
    nacisnac ten spust? (i po sesji...)
    Podstawy budowy aparatu dobrze jest jednak znac,
    bo sytuacja troche przypomina pomylenie predkosciomierza
    z kontrolka hamulca recznego w samochodzie.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

a
    dokladniej o czym mam czytac panie madralinski?
    W mojej instrukcji do D70 jest taki dział: MANUALNE USTAWIENIE OBU PARAMETRÓW NAŚWIETLENIA.
    tak zawsze zawsze trzymam na -0.7
    Jeśli tak, ustaw sobie preselekcję przysłony i stałą korektę naśw. Na początek będzie szybciej.
    Sprawdz, czyM sie różni pomiar matrycowy, centralnie ważony i punktowy. Może masz ustawiony ten ostatni?
    Nieświadome korzystanie z punktowego moze doprowadzic do takich, z pozoru, wariacji światłomierza.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

po co ten Hardcore z trybem M? lepszych zdjęć robił nie będziesz a się namordujesz. zacznij może od P - zobacz jak automatyka ustawia parametry w zależności od sytuacji - wyciągnij wnioski, Potem przejdź do trybów A i S - rób zdjęcia, oglądaj exify i wyciągaj wnioski. tryb M tak naprawde przyda ci się podczas pracy z lampą.
    I i tak jak koledzy przedemną - radze zajrzyj do instrukcji - serio

Domyślnie

Za to wyjaśniła się sprawa, dlaczego kolega potrzebował do 4 prób aby zrobić zdjęcia na trybie M
    No ale fakt jest faktem. Trzeba czytać instrukcję
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

arczik drabinka to pomiar światłomierza. To że przy utrzymywaniu na teoretycznie dobrym naświetleniu D80 ci przepala to normalka. Kiedyś były już topici o wadliwym pomiarze bodajże matrycowym w D80. Poszukaj na forum.

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ostrowski_marci Zobacz posta
    po co ten Hardcore z trybem M? lepszych zdjęć robił nie będziesz a się namordujesz. zacznij może od P - zobacz jak automatyka ustawia parametry w zależności od sytuacji - wyciągnij wnioski, Potem przejdź do trybów A i S - rób zdjęcia, oglądaj exify i wyciągaj wnioski. tryb M tak naprawde przyda ci się podczas pracy z lampą.
    I i tak jak koledzy przedemną - radze zajrzyj do instrukcji - serio

Ja np. nie uznaję nauki z instrukcji/exifów itp. Na początku robiłem foty w trybie S [ustawiałem sobie czas tak żebym nie miał poruszonego obiektu i finito]. Później trochę bawiłem się z A [GO]. Później jak już tylko podłapałem mniej więcej w jakiej sytuacji jakie czasy i przysłona są potrzebne od razu przeszedłem do trybu M. Lubię po prostu mieć pełną kontrolę nad tym co robię.

Domyślnie

manual
    drabinka
    punktowy lub centralnie wazony (matrycowy ponoc przepala ) wiec moze byc korekta ev na -
    minimalny czas ktory utrzymasz z lapy
    jesli nie to podbijasz iso
    jesli podbijasz powyzej 600 - schowaj aparat i dylaj na browara
    NIKON

Domyślnie Ja chodzilem focic z instrukcja

Przedmowcy maja 190% racji, nalezy dokladnie przeczytac instrukcje i to nie jeden raz (zapewniam). Co do trybu M to wyskoczyles jak krałlem przez ocean. Proponuje na początek P i obserwacje jak automat dobiera parametry. Zgodze sie ze w trybie M fotografie sa znacznie lepsze ale droga do opanowania tego trybu jest dluga i nalezy przyswoic sobie wiedze o obsludze sprzetu. Sam foce juz jakis czas i np. w sytuacji fotografowania zwierząt (w ruchu) w trybie M jestem jak raczkujące niemowle. Samo dobranie czasu i przeslony nie zlatwia sprawy.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów