Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: msconfig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maly5 Zobacz posta
    david.. ale to nie Viśta ;p
    Ja akurat mówię o XP, ale na Viście jest analogicznie.

Gdzieście się ukrywali, że o tym nie wiecie?
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

a masz racje.. kurcze tak dawno do niczego tego nie uzywalem ze zupelnie o tym zapomnialem
    no tak opcja opcja, ale mi chodzi ze mogly mu sie wywalic prawa dla jego aktualnego uzytkownika. wiec musi sie zalogowac na konto Administrator (a nie konto z prawami administratora) i zobaczyc czy moze wprowadzac zmiany, albo stworzyc nowe konto - zeby przypisalo mu prawa od nowa. a jak sie nie da sie polecialy mu biblioteki.
    bo jesli problemem sa tylko ukryte foldery - zainstaluj sobie total commandera i po krzyku

Domyślnie

a masz racje.. kurcze tak dawno do niczego tego nie uzywalem ze zupelnie o tym zapomnialem
    no tak opcja opcja, ale mi chodzi ze mogly mu sie wywalic prawa dla jego aktualnego uzytkownika. wiec musi sie zalogowac na konto Administrator (a nie konto z prawami administratora) i zobaczyc czy moze wprowadzac zmiany, albo stworzyc nowe konto - zeby przypisalo mu prawa od nowa. a jak nie to posypaly mu sie biblioteki.
    bo jesli problemem sa tylko ukryte foldery - zainstaluj sobie total commandera i po krzyku
    Będąc Adminem, każdy obiekt w systemie można przejąć na własność i nie potrzeba do tego żadnych kombinacji.
    Wszystkie zmiany wprowadza się w zakładce Zabezpieczenia.
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Będąc Adminem, każdy obiekt w systemie można przejąć na własność i nie potrzeba do tego żadnych kombinacji.
    Wszystkie zmiany wprowadza się w zakładce Zabezpieczenia.
    pod warunkiem ze prawa sie nie wysypaly.
    ja chyba wolno mysle dzis .. zakladka zabezpieczenia ? gdzie to ?

Domyślnie

pod warunkiem ze prawa sie nie wysypaly.
    ja chyba wolno mysle dzis .. zakladka zabezpieczenia ? gdzie to ?
    Nie ma takich cudów.
    Powiadam, że jako Admin możesz mieć dostęp do każdego obiektu i dowolnie nim administrować.
    Lecz choć to proste, to trzeba to robić ze zrozumieniem.
    Rzadko, przeciętny user się nad tymi problemami zastanawia, więc i powszechna wiedza na ten temat jest znikoma.

edit: I dobrze.

PS. Co do zakładki Zabezpieczenia, to patrz wyżej, już to opisałem.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 11-02-2008 o 18:59
    NIKON

Domyślnie

sa takie cuda. czesc wirusow na nich bazuje.

bombel
    Gość

Domyślnie

Dopiero teraz tu wpadłem i odpowiadam - miałem kiedyś do czynienia z identycznym przypadkiem u kumpla, a przynajmniej objawy były identyczne...

Okazało się, że owszem - msconfig wprowadzał zmiany, ale żeby je uruchomić należało zrestartować windowsy - a (jak siępóźniej okazało) przy restarcie już odpalał się regcośtam i ustawiał sobie wszystkie ustawienia znawu po swojemu. Kumpel wziął mnie na ambit, że niby robię strony www czyli musę się na tych sprawach rozumieć, a tu mi komputer fika - no i zacząłem się szkolić.

Sprawa okazała się śmiesznie prosta - chłop złapał jakieś upierdliwe malware, który robiło parę rzeczy: ustawiałstronęhome w IE na jakąś tam z grami online, manipulowałw rejestrze i między innemi przy starcie widnowsów usyawiał szererg parametrów wedłu swojego widzimisię.

Lekarstwem okazało się przeskanowanie darmowym Search&Destroy, a potem jeszcze dla pewności również darmowym Adaware'm.

A potem już była sielanka i piwo, dozgonna wdzięczność i uratowany honor komuterowca (czyli mój). Choć objawy były identyczne, nie mam wcale pewności, czy to pomoże w tym wypadku, ale co szkodzi spróbować?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Dopiero teraz tu wpadłem i odpowiadam - miałem kiedyś do czynienia z identycznym przypadkiem u kumpla, a przynajmniej objawy były identyczne...

Okazało się, że owszem - msconfig wprowadzał zmiany, ale żeby je uruchomić należało zrestartować windowsy - a (jak siępóźniej okazało) przy restarcie już odpalał się regcośtam i ustawiał sobie wszystkie ustawienia znawu po swojemu. Kumpel wziął mnie na ambit, że niby robię strony www czyli musę się na tych sprawach rozumieć, a tu mi komputer fika - no i zacząłem się szkolić.

Sprawa okazała się śmiesznie prosta - chłop złapał jakieś upierdliwe malware, który robił parę rzeczy: ustawiałstronęhome w IE na jakąś tam z grami online, manipulowałw rejestrze i między innemi przy starcie widnowsów usyawiał szererg parametrów wedłu swojego widzimisię.

Lekarstwem okazało się przeskanowanie darmowym Search&Destroy, a potem jeszcze dla pewności również darmowym Adaware'm.

A potem już była sielanka i piwo, dozgonna wdzięczność i uratowany honor komuterowca (czyli mój). Choć objawy były identyczne, nie mam wcale pewności, czy to pomoże w tym wypadku, ale co szkodzi spróbować?
    Bombel-ku, ale do takiego gówna nie potrzeba przywoływać Spybota i wystarczy regedit.
    Z systemami, jak z dziećmi, trzeba ze zrozumieniem.
    NIKON

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Bombel-ku, ale do takiego gówna nie potrzeba przywoływać Spybota i wystarczy regedit.
    Regedit to wystarczy - tylko po pierwsze trzeba się nie bać skorzystać z ręcznej edycji rejestru (ja się boję), a po drugie trzeba rozumierć co śię w tym Regedicie robi (ja nie rozumiem do dziś).

Dlatego mnie tam Regedit wcale nie wystarczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Regedit to wystarczy - tylko po pierwsze trzeba się nie bać skorzystać z ręcznej edycji rejestru (ja się boję), a po drugie trzeba rozumierć co śię w tym Regedicie robi (ja nie rozumiem do dziś).

Dlatego mnie tam Regedit wcale nie wystarczy.
    "Jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", mawiał Kobiela swoim uczniom na oślej łączce.
    Stworzyć punkt przywracania, zakasać rękawy i rżnąć, aż będą wióry lecieć.
    NIKON

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów