Szukaj
rajd bardzo fajny ,ale nie ten dział -poproś moderatora o przeniesienie do działu sportpozdrawiam
szósteczka super oryginalna. reszta też w porządku ale bez szału![]()
Fajneee![]()
D200 | N 28-70/2.8, 50/1.4 | SB 800 |
Dobra, dawno nie marudziłem, to sobie pomarudzę.
Ale najpierw pochwały: bardzo dobrze złapana dynamika, dobre, nierozpraszające tło, fajne momenty.
A teraz marudzenie. Uwagi ogólne:
1. Obróbka. Nie przepaliłeś śniegu i chwała Ci za to (chociaż najważniejsze w tym interesie są rajdówki). Niestety, przy okazji w większości przypadków nie doświetliłeś samochodów, na dodatek nabawiając się nieco mdłych kolorów. Warstwy, poziomy, nasycenie i do dzieła.
2. Kadry - za ciasno. Poza 2 i 6 auta nie mają gdzie jechać - mam paskudne wrażenie, że zaraz wyrżną w krawędź zdjęcia.Troszkę więcej luzu.
3. Ostrość - nie wszystkie niestety ostre, niektóre przeostrzone przy obróbce.
Teraz uwagi do poszczególnych zdjęć:
1. Ostrość kaput - kosz.
2. Krzaczor to raz. Dwa to kadr moim zdaniem do delikatnej poprawki.
3. Znów krzaczory, ale mało przeszkadzają - za to ciasnota kadru tak.
4. Brak ostrości - w takich zdjęciach krytyczna jest ostrości przodu - tył może sobie być jaki chce, ale przód musi być ostry. Nie jest. Kosz.
5. Świeeetny moment. Ciut luzu z lewej, obróbka i będzie git.
6. Dobre, oryginalne. Trochę za dużo miejsca z tyłu, za mało z przodu.
Ufff... to już.Mam nadzieję, że się nie gniewasz.
![]()
o chłopie... myślisz ze to modelka ze sie ustawi do zdjęcia, oni tam mieli po 100km/h z bardzo bliska także trudno zrobić super ostre zdjecie stojąc po kolanach w zaspie i martwiąc sie czy czasami na zakręcie nie wleci w ciebie rozpędzone 500KM ... trochę obiektywizmu..
ale wielkie dzięki za uwagi, napewno sie przydadzą i wezme ja pod uwage.
pozdrawiam
NIKON's ...
Oj się nie obrażaj, odie zwrócił Ci uwagę na stronę techniczną zdjęć, która wymaga po prostu poprawy. Wiadomo, że rajdowozy to nie modelki, a zachowanie kierowców i samych samochodów może być momentami nie do przewidzenia. Chcąc zrobić dobre zdjęcie na rajdzie trzeba mieć tego świadomość i potrafić złapać w kadrze dane sytuacje. Wymaga to obycia w temacie, czyt. wiele praktyki (której np. mi ostatnio brakuje). Duża prędkość, śnieg po kolana - to nie powód, żeby np. nie dopracować lekko kadrówNa 1,2 jest wg mnie za dużo dołu. Najlepsze jest foto nr4, a 6 mi się jakoś nie podoba.
No właśnie na tym polega dobre fotografowanie rajdów - mimo tego, że auta jeżdżą szybko, trzeba się starać złapać dobry kadr, moment itp. - popatrz sobie na zdjęcia Ictusa, chociażby tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34416. Jakoś jemu 'się ustawiają'.![]()
BTW. Nie można za bardzo focić rajdów 'z bliska, martwiąc się o 500KM'. Koniecznie trzeba mieć długą lufę i stać w możliwie bezpiecznych miejscach.
![]()
no dobra chlopaki- przyznaje troche mnie ponioslo, tak jest jak sie ma zly dzien...
faktycznie mozna by troszke popracowac nad kadrami, nastepnym razem bede mail to na uwadze...
dzieki chlopaki za uwagi
pozdrawiam
NIKON's ...
Skontaktuj się z nami