Ja archiwizuje tylko i wylącznie pliki którym nadałem "keywords" - robie to za pomocom lightrooma i zapisuję w pilku! (to znaczy że fotki od tego momentu mają słowa kluczowe wgrane w plik)
Fotki które eliminuje w selekcji po prostu wywalam!
Fakt jest taki że jak za 5-10 lat bedziesz chcial sobie odnalezc jakies zdjęcie np. "budowa centrum handlowego XYZ" albo "liście spadające z drzew" to nie mając zdjęć opisanych i skatalogowanych tym samym, to szukanie albo zajmie Ci dużo więcej czasu albo nie będzie Ci się chciało ich szukać(albo ktoś znajdzie fotki szybciej niż ty i zlecenia przepadnie-hipotetycznie).
Ja się ocknąłem troszke jak miałem wybrać przykładowe fotki do druku z pewnej imprezy i okazało się że tak naprawdę po głębokim zastanowieniu nadawało się z 50 fotek (z okolo 400 posiadanych) - dosc szybko zredukowalem liczbe zdjęć o połowę z tej imprezy... Po co trzymać fotki których się i tak nie użyje?
Jednak... dlaczego nie usunąłem 350 "niedobrych"? - ponieważ na zdjęciach uwiecznione są różne osoby i mimo że nie są może w najciekawszych pozycjach czy mają duże szumy, to jednak pełniły jakieś funkcje i nigdy nie wiadomo kim ktoś będzie kiedyś itp.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami