Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Ja archiwizuje tylko i wylącznie pliki którym nadałem "keywords" - robie to za pomocom lightrooma i zapisuję w pilku! (to znaczy że fotki od tego momentu mają słowa kluczowe wgrane w plik)
    Fotki które eliminuje w selekcji po prostu wywalam!

Fakt jest taki że jak za 5-10 lat bedziesz chcial sobie odnalezc jakies zdjęcie np. "budowa centrum handlowego XYZ" albo "liście spadające z drzew" to nie mając zdjęć opisanych i skatalogowanych tym samym, to szukanie albo zajmie Ci dużo więcej czasu albo nie będzie Ci się chciało ich szukać (albo ktoś znajdzie fotki szybciej niż ty i zlecenia przepadnie-hipotetycznie).

Ja się ocknąłem troszke jak miałem wybrać przykładowe fotki do druku z pewnej imprezy i okazało się że tak naprawdę po głębokim zastanowieniu nadawało się z 50 fotek (z okolo 400 posiadanych) - dosc szybko zredukowalem liczbe zdjęć o połowę z tej imprezy... Po co trzymać fotki których się i tak nie użyje?

Jednak... dlaczego nie usunąłem 350 "niedobrych"? - ponieważ na zdjęciach uwiecznione są różne osoby i mimo że nie są może w najciekawszych pozycjach czy mają duże szumy, to jednak pełniły jakieś funkcje i nigdy nie wiadomo kim ktoś będzie kiedyś itp.
    D300s, D800, N80-200 f/2.8, N50 f/1.8; T17-55 f/2.8, SB900, Samyang 24 T1.5, Samyang 85 T1.5
    | tobiks flickR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grover Zobacz posta
    A jaki to plugin?

DiskDirExtended.wcx - do pobrania jako wtyczka ze strony http://www.ghisler.com/plugins.htm,
    i tak wcześniej wypaloną płytkę dvd z nef-ami po prostu "pakujesz" za pomocą tego plugina, co trwa dosłownie chwilkę i otrzymujesz plik, który bardzo łatwo i co najważniejsze szybko otwierasz w celu "przejrzenia", jakie pliki (ich nazwy) są na danej płytce. Naprawdę jak dla mnie super sprawa do katalogowania nie tylko dvd z nef-ami, ale z czymkolwiek (filmy, mp3 itp.)

Domyślnie

mozesz wyjasnic jak dziala ten plugin.. bo go użyłem i nie bardzo czaje.. zeczywiscie plik wazy 30kB ale nie czaje co w nim jest.. wyglada na to ze sa w nim moje wszystkie NEFy jak to mozliwe ?
    F65, N24-70/2,8, 50/1,8, SamYang 85/1,4, S150-500, SB600, D700, MB-D10
    D50&DELTA , N18-70 - żony

Domyślnie

a... czekaj juz czaje.. to tylko linki do oryginałów.. idealem by bylo gdyby ten plugin robil jeszcze miniatury powiedzmy 100x100
    F65, N24-70/2,8, 50/1,8, SamYang 85/1,4, S150-500, SB600, D700, MB-D10
    D50&DELTA , N18-70 - żony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mayor Zobacz posta
    idealem by bylo gdyby ten plugin robil jeszcze miniatury powiedzmy 100x100
    Uwaga, będzie mowa o lamerskich programach.

Miniaturki (trochę większe niż 100x100 - jest kilka rozmiarów do wyboru) robi PSE i bodajże PS Album Starter Ed.
    Te miniaturki są przechowywane w osobnym katalogu (definiowalnym).
    Dowolnie zebrany zestaw tak zindeksowanych zdjęć można sobie wydrukować w postaci stykówek, zgrać jako PDF, z tagami - hulaj dusza.
    Z wydrukiem papierowym czy takim PDF można robić co się chce.
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Bo co? Bo mysli za fotografa, czy jak?
    Nie miałem na myśli myślenia za fotografa oczywiście, ale program pozwala bardzo dobrze zarządzać kolekcją zdjęć i tyle.

D800 2xD700 14...200 f2.8, 85f1.4, S14f2.8, 35f2,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeger Zobacz posta
    Nie miałem na myśli myślenia za fotografa oczywiście, ale program pozwala bardzo dobrze zarządzać kolekcją zdjęć i tyle.
    Napisales bezposrednio pod jego pytaniem, ze AL bedzie bardzo pomocny. Autor watku ma problem ze zdecydowaniem sie na skasowanie zlych zdjec. Taka czynnosc umozliwia kazdy program, w ktorym sie zdjecia przeglada, a mozliwosci organizacji zdjec czy kolekcji, jakie daje AL, w niczym mu nie pomoga. Nie podejma za niego decyzji, ktore z nich ma skasowac. Nie rozmawiamy tu o sofcie, tylko raczej o mentalnosci i organizacji pracy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wiadomo, że sam musi podjąć decyzje to oczywiste. nikt z nas tu nie pomoże to jego fotki, ma do nich sentyment i szkoda mu wyrzucać zrobionych zdjęć.

Jeśli jednak w AL "posortuje" sobie fotki przyznając gwiazdki wszystkim zrobionym np. danego dnia i potem wywali te co mają najmniej gwiazdek to mu jednak pomoże.
    D800 2xD700 14...200 f2.8, 85f1.4, S14f2.8, 35f2,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeger Zobacz posta
    Jeśli jednak w AL "posortuje" sobie fotki przyznając gwiazdki wszystkim zrobionym np. danego dnia i potem wywali te co mają najmniej gwiazdek to mu jednak pomoże.
    Tak to sobie moze tez zrobic w Bridge'u, C1, NC, Raw Shooter i kazdym innym sofcie nie tylko do wolania RAWow, bo zwykle browsery (ACDSee i inne) tez maja takie mozliwosci. Nie rozumiem skad ten wtret akurat z Lighroomem -- skoro nie o soft chodzilo.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów