Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

Używam wziernika kątowego DR6. Jest nieoceniony kiedy trzeba zająć bardzo niską pozycję oraz przy statycznych scenach i używaniu MF. Wadą jego ( chyba jak i wszystkich dodatków ) jest koszmarna cena.

Domyślnie

Dzięki Johnny za twoje fachowe spojrzenie na LV pod kątem makro.
    No trudno, pozostaje garbienie się, klękanie i leżenie w trawie z okiem przy wizjerze
    Póki co chyba nie zdecyduję się zamienić D80 na D300.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Wczoraj wieczorem zmeczylem temat ale widze, ze JB mnie ubiegl - jest dokladnie tak jak pisze - dodatkowo nie wiem czy jednak d300 z gripem nie bylby za ciezki do lezenia w trawie czasami w niewygodnej dla reki pozycji..
    Ostatnio edytowane przez Calme ; 30-01-2008 o 20:32

Domyślnie

widze, ze JB mnie ubiegla
    Ja Ci dam ubiegła
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

Ups - juz poprawione

Domyślnie

Podsumowując, jest jak napisał tomajk - to tylko gadget i nie nadaje się do makro w terenie i z ręki.
    Ponoć LV u konkurencji (Olek, Sony) działa znacznie lepiej.
    Mam tylko nadzieję, że Nikon poprawi/zmieni LV w następnych puszkach.
    Ostatnio edytowane przez wigi ; 31-01-2008 o 13:56
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Powiem tak, ostatnio tryb LV sprawdził mnie się bardzo dobrze przy robieniu zdjęć na pewnej konferencji, gdzie zrobiłem sporo ujeć wysoko podnosząc aparat nad głową. Opóżnienie jest faktycznie duże i trzeba się przyzwyczaić. Do makro ale tylko ze statywu jak sie chce np robić dokumenty, zwierzaki uciekną na pewno. Ja używam wziernika kątowego za śmieszne jakieś pieniądze od starej enrdowskiej practici. Pasuje na sanki idealnie, jest tylko trochę ciemny - ale swoje zadanie spełnia.
    D300|D70s|Coolpix S10|T 70-210/2.8 LD|T 17-50/2.8 XR Di|N 50/1,8 |N 24-120VR|N 70-300VR|N 80-400VR|S 170-500|TC 1,5xKenko|pierścienie pośrednie Kenko| SB800|statyw 190PRO+486RC2

Domyślnie

I to właśnie jest przykre, że w takiej puszce, jak D300 gdzie spodziewany się profesjonalizmu, otrzymujemy co ???
    No cóż to w końcu jedna z pierwszych lustrzanek w której firma sprobowała jak może się przyjąć taki gadget.
    I pewnie się przyjmie, bo nie ma co ukrywać, że kadrowanie na ekranie w pewnych sytuacjach, jest wręcz wybawieniem, ale TO MUSI działać a nie symulować tak jak to ma miejsce teraz.
    Szkoda tylko, że poszła para właśnie w takie pierdoły, zamiast skoncentrować się na dynamice, szumach, i pomiarze światła, który jak był kiepski w D80 tak dalej jest kiepski w D300
    Kiedy się wreszcie skończy wieczne czuwanie, że na tle nieba to +1EV a jak na ziemi to -1EV i jeszcze pośrednie tematy, by było jako tako, przecież to paranoja w takim sprzęcie jak D300
    Powinno być także albo lubię fotki leciutko niedoświetlone, albo prześwietlone, a tak mamy taką sałatkę i zabawę, że szkoda gadać.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    I ..... Kiedy się wreszcie skończy wieczne czuwanie, że na tle nieba to +1EV a jak na ziemi to -1EV i jeszcze pośrednie tematy, by było jako tako, przecież to paranoja w takim sprzęcie jak D300
    Powinno być także albo lubię fotki leciutko niedoświetlone, albo prześwietlone, a tak mamy taką sałatkę i zabawę, że szkoda gadać.
    A jak niby ma się światłomierz dowiedzieć gdzie jest niebo, albo ziemia, albo tylko jakaś kolorowa szmata robiąca za tło? Jak to sobie wyobrażasz? Jeśli w kadrze jest coś jasne i coś ciemne, to na jakiej podstawie body ma podjąć decyzję, co jest ważniejsze? Jeśli scena nie przekracza rozpiętości matrycy, to zazwyczaj wszystko się zmieści i jest OK, ale jeśli trzeba z czegoś zrezygnować (światła lub cienie), to jak body ma podjąć taką decyzję? Bez udziału tego czegoś, co się nosi pod czapką, takich decyzji niestety podjąć się nie da.
    Jacek

Domyślnie

JK zgoda fotograf musi decydować, ale są rozwiązania rozpoznające ludzkie twarze, automatycznie usuwają efekt czerwonych oczu itp. czy nie uważasz, że lepiej dla fotografa byłoby, gdyby światłomierz czy inne tam bebechy w body rozpoznały, że właśnie kadrowany przez nas obiekt znajduje się na tle nieba i odpowiednio dobrały ekspozycję ? Nie jest to dla mnie problemem że muszę pilnować ekspozycji, ale uważam że to jest spory dyskomfort, i w przypadku fotografowania scen do których mamy czas się przygotować, nie tak znaczący, lecz w sytuacji, gdy mam wszystko ustawione na "patyk" a tu raptem lotem błyskawicy właśnie na jasnym tle leci piękne ptaszysko i tu jest pozamiatane, potrzeba sekundy na zmianę EV a tej właśnie brakuje.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów