Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Gemini
    Gość

Domyślnie Adapter Nikon>M42

Trochę ostatnio kombinuję z wyborem manuala i mam do Szanownych Kolegów pytanko, czy istnieją adaptery pozwalające montować szkła Nikona do Body z M42...?

Liczę na Waszą pomoc

Domyślnie

hm, ciekawe
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Gemini
    Gość

Domyślnie

Ano właśnie WIni... buszuje po Necie i nijak nie mogę tego przypadku odnaleźć...
    Wszak świetnie byłoby podłączyć do przyzwoitej Fujici, czy Praktici...

Domyślnie

to pewnie nierealne, bo gdyby było możlwe to już dawno Wania by to skonstruował
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Gemini
    Gość

Domyślnie

Wini... jednak chyba nie ma... obszukałem wszycho, co można ogooglać... a szkoda, bo ciekawie by było

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gemini Zobacz posta
    Wini... jednak chyba nie ma... obszukałem wszycho, co można ogooglać... a szkoda, bo ciekawie by było
    a jednak jest, był nawet jeden na Alledrogo. Sam się zastanawiałem nad zakupem.
    Tylko to nie nazywa się adapter M42/Nikon tylko M42/Kijew. Bodajże Kijew 66. Ma takie samo mocowanie co nasz Nikoś.

Gemini
    Gość

Domyślnie

Wiecie co... powiedzenie "nigdy nie mów nigdy się" sprawdza... znalazłem coś takiego i na czuja, bo krzaczków nie czytam, to będzie ten adapter Nikon len for M42body ....

gdyby ktoś to rozczytał ... to może nieco jaśniej by się zrobiło...

Domyślnie

Tak, ale bagnet Nikona ma większą średnicę niż M42. Obiektyw jest odsunięty od body, więc z tej przejściówki bardziej jest pierścień makro niż przejściówka.
    Dobry fotograf to i Nikonem potrafi zrobić zdjęcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zorki Zobacz posta
    Tak, ale bagnet Nikona ma większą średnicę niż M42. Obiektyw jest odsunięty od body, więc z tej przejściówki bardziej jest pierścień makro niż przejściówka.
    ale w drugą stronę stosujemy soczewki w adapterze, żeby optycznie "dosunąć" obiektyw do kliszy (matrycy).
    Więc może jednak to odsunięcie obiektywu od gwintu zda egzamin.

Gemini
    Gość

Domyślnie

nie jestem pewien, ale czy czasem szkła Nikona nie mają dłuższej "dupki" niz M42? Bo jeśli tak, to oddalenie jest uzasadnione, żeby obiektyw kliszy nie dotykał ... ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów