Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Domyślnie Kropelki - again ???

Witam,
    kilka dni temu postanowiłem się trochę pobawić słynnymi kropelkami. Każdy je przecież musi mieć .
    Kilka zdjęć nawet mi wyszło (przynajmniej tak mi sie wydaje). Poniżej jedno które rzuciłem sobie na tapetę.

Powyższe zdjęcie robiłem w niebieskiej misce, krople spuszczałem z przedziurawionej plastikowej butelki, która była mniej więcej na wysokości jednego metra. Innej wysokości nie mogłem uzyskać, bo półka ni cholery nie chciała zmienić swego położenia . Czas 1/60, sabinka, iso200., oczywiście statyw, D200 i N105

Czy macie jakieś pomysły jak uzyskać ciekawe efekty rozbijania się kropelek?
    Połknąłem już bakcyla kropelkowego, załatwiłem sobie dozownik kroplówki, tylko nie wiem jak pójść krok dalej. Jeszcze trochę i kropelki mi sie będą śniły.....
    Interesuje mnie uzyskanie fajnej korony (kilka mi się udało zrobić, ale nie jestem z nich zadowolony).
    Czy macie jakieś pomysły z czym mieszać płyny, z jakiej wysokości puszczać kropelki by były widowiskowe efekty?
    Ogólnie znalazłem w sieci kilka ciekawych informacji, które już sprawdziłem w działaniu, być może na naszym forum też były jakieś interesujące informacje (linki) ale jakoś się na nie nie natknąłem. Owszem każdy prezentuje swoje ale jakieś szczegóły co jak i z czym pomieszać, to tego nie znalazłem.

Poniżej to co sam zlokalizowałem:
    link 1
    link 2

oraz mnóstwo linków do zdjęć np:
    Irene Müller

Domyślam się że efekty takie są związane z różną gęstością cieczy, tylko co z czym mieszać? Eksperymentowałem z płynem do naczyń. Teraz naszła mnie wena by spróbować z żelatyna (lub inna galaretką).

Pozwoliłem więc sobie założyć nowy wątek.
    Gdyby to już było, to z góry przepraszam za spam i proszę o usuniecie tego posta.

elip
    Kiedyś D70, później D200, teraz D300s i cały plecak gadżetów

Domyślnie

tu masz zdjęcie z coolpixa z wbudowaną lampą dodany kolor wody i tła myśle że możesz dużo więcej wyczarować z tego zestawu..
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

to ja też pokażę moją kropelkę sprzed 3lat robioną kompakcikiem, oczywiście z wbudowaną lampą
    Wtedy jeszcze nie znałem obróbki w PSie więc zdjęcie z aparatu. Głównie chciałem pokazać jaki fajny efekt daje zwykły sok z buraków kapiący do wody

Domyślnie

No fajne, a pamiętacie z jakiej wysokości je spuszczliście? Muszę troche poeksperymentować, ale może ktoś się podzieli jak technicznie takie zdjęcia robić?

Elip
    Kiedyś D70, później D200, teraz D300s i cały plecak gadżetów

Domyślnie

Tak więc ja spuszczałem krople z wys. ok 40-50cm, musisz sobie zrobić próbne zdjęcia i zobacyczyć jaki kształt wychodzi i ew. podnieść lub obniżyć źródło kapania
    W ogóle to polecam zakupienie kroplówki w aptece - całe 1,50zł a niczym innym tak precyzyjnie nie ustawisz sobie wysokości spadania, częstotliwości spadania i miejsca spadania Poza tym szybka migawka min 1/250, przysłona ok f/13 w zwyż, warto doświetlać lampą przez kartkę papieru. Ciekawy efekt da błysk z boku.
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

Domyślnie

Pamiętaj, że oprócz mieszania różnego rodzaju płynów warto czasami pobawić się światłem.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=40739

Pozdrawiam
    AK
    => całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=

Domyślnie

ja dzisiaj pod wpływaem waszych zacnych przemyśleń zająłem się sokiem wiśniowym roboty mojej mamusi. Całkiem pyszana wyszła z tego zabawa. Mam też wiele przemyśleń co do wielu zjawisk zachodzących podczas procesu wielkiego BUM ! Większość z nich może się wydawać oczywista ale nikt tu jeszcze o tym nie pisał więc może będę pierwszy

Dysponowałem niestety tylko d70s z kit'em 18-70, bez lampy więc zrobiłem sobie razprawszacz z drutu i smarkpapieru. Do tego patelnia wypełniona po brzegi, plastikowa butelka z dziurką zrobioną igiełką Taki minilab kuchenny bardziej niż foto ale oto co zauważyłem

np. 1

Aby wyszła piękna korona kropla musi być okrągła... To oczywiste ale... sok mojej mamy ze względu na swoją gęstość (bardzo wysoka) ma trudności z tworzeniem okrągłych kropli po wyjściu przez dziurkę z butelki Najepiej radzi sobie z tym zwykła woda, tak więc konkluzja jest jasna. Im rzadszy płyn tym łatwiej uzyskać okrągłe kropelki a co za tym idzie ładne korony

np. 2

Należy wziąć pod uwagę jak płyny się ze soba mieszają. Gęsty z rzadkim powoli, rzadki z rzadkim szybko. Dzięki temu można uzyskać różne ciekawe efekty kolorystyczne i strukturalne.

np. 3

Zauważyłem również 4 etapy wielkiego BUM!
    1. lot kropli
    2. zapałka (zaraz po zrobieniu leja i wyskoczeniu z niego (efekt odbicia) kiedy płyny się mieszają)
    3. korona i często towarzysząca jej mikrokropla wystrzelona w górę (pozostałość po kropli)
    3. zapaść

Najczęściej udawało mi się złapać zapałkę i coś między koroną a zapaścią a to dlatego że właściwa korona czyli ta najbardziej pożądany moment trwa najkrócej !

Jak mi się jeszcze ułozy jakaś teoria to napiszę a mam jedną a mianowicie jak kiedy jest łatwiej zrobić zdjęcie i trafić (oczywiście kiedy krople lecą nierównomiernie czyli nie za pomocą kroplówki). Ale to już z pogranicza fizjologii i fizyki więc wam odpuszczę

A oto moje zapałki.

Jak zauważycie w porównaniu z zapałką Tommiego płyn w mojch zapałkach nie mieszał się łatwo z wodą przez co jego cząsteczki są rozszarpane, daje to bardzo chirurgiczny efekt, mniej malarski
    Mamy już więc 2 typy zapałek: zapałki malarskie i zapałki chirurgiczne.

http://www.2see.pl/pages/fotografia/zapalki.html

A tu taka składanka, nazwałem ją "Polowanie"

tutaj jest "Wulkan"

I kolejny pomysł. Widzicie ten dymek w tle. Aby dostać fajne tło można np. zapalić kadzidło za moską. Ja już wiem, że jedno nie wystarczy aby dało fajny efekt chmur więc wspomagałem papierosem nie było to jednak wygodne i następnym razem skopce papier albo chusteczkę, trzeba sprawdzić co daje więcej dymu
    Efekt będzie pierwsza klasa o ile wyjdzie ładna korona.

No i ostatnie korony:

Oczywiście nie obyło się bez kłopotów z ostrością. Ponieważ moje kitowe szkło jest nienajszybsze poza tym nie da się być zbyt blisko (aby zapełnić cały kadr) więc zastosowałem ręczne ostrzenie. Jeśli ma się sabinke albo jampy, jasny i szybki obiektyw to efekty mogą być powalające.
    Trzeba się tylko uzbroić w sprzęt albo testować testować i jeszcze raz...

Ode mnie to na dzisiaj tyle... Te foty to raczej forma eksperymentu niż coś na pokaz więc tak je traktujcie plizzz

dobrej nocy.
    D70S....Z6...

Domyślnie

Najlepiej wykorzystać barierę świetlną (fotokomórką na podczerwień lub laser). Zsynchronizować z aparatem i lampami, przypomnieć sobie prawo Newtona i za każdym razem można uzyskać np. taki efekt:

Szkoda czasu i migawki w aparacie żeby bawić się w wiele prób.
    Puszcza się kroplę i jest fotka.

Domyślnie

kosmiczne technologie jak dla mnie ale pewnie kiedyś się ich dorobię
    D70S....Z6...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haszz Zobacz posta
    kosmiczne technologie jak dla mnie ale pewnie kiedyś się ich dorobię
    Przecież zrobi Ci to każdy elektronik za parę złotych. Nie musi być to od razu skomplikowany układ programowalny za kilka tysięcy, mający dodatkowe wejście na wyzwalacz akustyczny. Z wyzwalaczem akustycznym mógłbyś focić kule karabinowe w locie.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów