Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: tryby SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Jak puszka nie obsługuje TTL, to po prostu nie masz wyjścia i musisz użyć AA (no ew. jeszcze manuala).
    Niezupełnie. Tryb AA (auto aperture flash) obsługiwany jest przez wszystkie puszki cyfrowe oraz analogi z grup I i II (czyli puszki od F65 do F5, łącznie z F801 i F4 ze starszej generacji). Nie obsługują go np. puszki manualne z gatunku FM. Chodziło Tobie chyba o tryb A (non-TTL auto flash).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Niezupełnie. Tryb AA (auto aperture flash) obsługiwany jest przez wszystkie puszki cyfrowe oraz analogi z grup I i II (czyli puszki od F65 do F5, łącznie z F801 i F4 ze starszej generacji). Nie obsługują go np. puszki manualne z gatunku FM. Chodziło Tobie chyba o tryb A (non-TTL auto flash).
    Tym bardziej jakoś nie widzę zastosowania dla tego trybu, gdy jest jedna lampa. Wszystkie puszki które zagadają w AA, zagadają również TTL. Powiem więcej jest więcej puszek, które zagadają w TTL niż AA.
    Można gdzieś to spróbować wykorzystać przy pracy z wieloma lampami.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Jeżeli istnieje jakaś używalność trybu AA to chyba tylko przy doświetlaniu zdalną lampą. Tryb AA jest nieco usprawnionym trybem A: w trybie A trzeba ręcznie nastawić przysłonę w lampie i puszce, w trybie AA wystarczy nastawić przysłonę w aparacie i wartość ta zostanie przekazana automatycznie do lampy, która odpowiednio do tej przysłony ustawia siłę błysku. W trybie AA można zrobić coś co nie jest łatwe przy i-TTL: niezależnie oświetlić obiekt główny i tło za pomocą dwóch lamp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Jeżeli istnieje jakaś używalność trybu AA to chyba tylko przy doświetlaniu zdalną lampą. Tryb AA jest nieco usprawnionym trybem A: w trybie A trzeba ręcznie nastawić przysłonę w lampie i puszce, w trybie AA wystarczy nastawić przysłonę w aparacie i wartość ta zostanie przekazana automatycznie do lampy, która odpowiednio do tej przysłony ustawia siłę błysku. W trybie AA można zrobić coś co nie jest łatwe przy i-TTL: niezależnie oświetlić obiekt główny i tło za pomocą dwóch lamp.
    Pięknie rozwinąłeś ostatnie zdanie mej poprzedniej wypowiedzi
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

czyli jednym słowem: jeżeli używamy jednej lampy to trybem AA możemy nie zawracać sobie głowy.

Domyślnie

a Jak sęuruchamia tryb FP w SB-800? Ja mam D70s i wiem ze to body nie synchronizuje ponad 1/500. Czy z Tym body poprostu sienie da właczyć FP?
    NIKON...

Domyślnie

wydaje mi się że tryb A/AA powoduje mniejsze mrużenie oczu u osób wrażliwych na TTL
    Nie robię nic za darmo i proszę nie proś mnie o to. Za darmo pracują podobno niektórzy fotografowie.
    autor=posiadacz praw autorskich=właściciel zdjęcia, jeżeli sam możesz sprzedać zdjęcie jesteś jego autorem, w każdym innym przypadku nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    a Jak sęuruchamia tryb FP w SB-800? Ja mam D70s i wiem ze to body nie synchronizuje ponad 1/500. Czy z Tym body poprostu sienie da właczyć FP?
    masz złe podejście- to body synchronizuje aż do 1/500
    FP ustawia się w body, nie w lampie. d70s z tego co pamiętam nie obsługuje tego trybu
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    body z migawką hybrydową nie mają trybu FP - bo nie naświatlają błysku szczeliną jak inne modele (d80 wzwyż i D40X)
    ciesz się za to z czasu 1/500
    możesz oszukac body - zakleić styki (nie centralny ) a nastepnie pracując na M albo A synchronizowac na każdym czasie. Nie będziesz miał wtedy TTL i CLS.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    body z migawką hybrydową nie mają trybu FP - bo nie naświatlają błysku szczeliną jak inne modele (d80 wzwyż i D40X)
    ciesz się za to z czasu 1/500
    możesz oszukac body - zakleić styki (nie centralny ) a nastepnie pracując na M albo A synchronizowac na każdym czasie. Nie będziesz miał wtedy TTL i CLS.
    Tak, wiem ale jednak TTL się przydaje szeczególnie na dworzu, w pmieszczeniach gdzie brakuje światła i tak zawsze w manualu robię ale tam czasy są na tyle długie że synchronizacja wystarczy taka jaka jest. Zaraz po zmianie kompa zmieniam body i będie bez problemu ale D70 sobie zostawiam.
    pozdrawiam
    NIKON...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów