Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: tryby SB800

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie tryby SB800

witam
    mam pytanie odnośnie trybów w jakim pracuje moja sabinka. czytam instrukcje co prawda ale strasznie sie zamotalem z tym wszystkim, dlatego chciałbym sie zapytać szanownych forumowiczow o następujące kwestie:
    1. jakie sa zasadnicze (praktyczne)różnice w trybie
    a) TTL
    b)TTL BL
    c)AA
    d)TTLBLFP
    chodzi mi głownie o wizualne roznice czyli krotko mowiac co z czym sie je. bo nie nie bardzo mogę zrozumieć czy :
    jak fotografuje w ciemnym kosciele osoby i chcialbym dobrze naswietlic tlo to nie wystarczy użyć lampy w trybie SLOW?
    i jak sie ma w tej sytuacji ustawienie lampy na TTL BL?

i kolejne pyanie jezeli TTL BL uzywa sie w trudnych warunkach oświetleniowych to po co synchronizacja z krotkimi czasami migawki?
    wiem ze moze dla was sa to banalne pytania ale ja niestety nie mogę sobie z tym poradzić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crisder Zobacz posta
    witam
    mam pytanie odnośnie trybów w jakim pracuje moja sabinka. czytam instrukcje co prawda ale strasznie sie zamotalem z tym wszystkim, dlatego chciałbym sie zapytać szanownych forumowiczow o następujące kwestie:
    1. jakie sa zasadnicze (praktyczne)różnice w trybie
    a) TTL
    b)TTL BL
    c)AA
    d)TTLBLFP
    chodzi mi głownie o wizualne roznice czyli krotko mowiac co z czym sie je. bo nie nie bardzo mogę zrozumieć czy :
    jak fotografuje w ciemnym kosciele osoby i chcialbym dobrze naswietlic tlo to nie wystarczy użyć lampy w trybie SLOW?
    i jak sie ma w tej sytuacji ustawienie lampy na TTL BL?

i kolejne pyanie jezeli TTL BL uzywa sie w trudnych warunkach oświetleniowych to po co synchronizacja z krotkimi czasami migawki?
    wiem ze moze dla was sa to banalne pytania ale ja niestety nie mogę sobie z tym poradzić.
    a - ttl - chyba wiadomo
    b - ttl BL - używa się przy sporej ilości światła zastanego, lampe jako nie światło główne, a doświetlenie. Ustawia sie wtedy +/- EV moc błysku w stosunku do światła zastanego. Poeksperymentuj (w dzień!) ustawienie BL np -2 EV
    c - AA - to nie ttl, tylko automatyka korzystająca z czujnika wbudowanego w lampę (nie w body)
    d - ttl BL FP - BL wytłumaczyłem w pkt b, skoro jest to uzywane w jasnym to możliwe, że będzie potrzebny krótki czas - np latem na plaży - 1/500 czy 1/2000 s

tryb SLOW sam w sobie nie wystarczy. Musisz miec wysokie ISO, otwartą przysłonę, długi czas - to wtedy złapiesz dużo zastanego. To nie tryb pracy lampy określa ilość światła zastanego. Tryb pracy lampy wpływa tylko na błysk.

w ciemnym kościele się raczej nie używa BL - bo jest ciemno, BL się używa w jasnym. No chyba, że masz D3 i nastawiłes ISO 12.800 - to dla niego jest tak jasno, że lampa wtedy tez tylko dopala cienie - może pracowac w BL. Ale jak nie nasz d3 to zapomnij o tym akapicie
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-01-2008 o 10:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ok teraz jakby mi sie rozjasnilo.pytanie jeszcze mam nastepujace" jak sie ma TTL do AA? jakie korzysci daje uzywanie trybu AA?

Domyślnie

ok teraz jakby mi sie rozjasnilo.pytanie jeszcze mam nastepujace" jak sie ma TTL do AA? jakie korzysci daje uzywanie trybu AA?
    w body które "gra" w TTL z sabinką to chyba żadnych korzyści... jak się mylę to mnie poprawcie

Domyślnie

szczerze - nie widze zastosowania, w którym byłby ten tryb lepszy, gdy lampa jest na sankach body.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    szczerze - nie widze zastosowania, w którym byłby ten tryb lepszy, gdy lampa jest na sankach body.
    Jak puszka nie obsługuje TTL, to po prostu nie masz wyjścia i musisz użyć AA (no ew. jeszcze manuala). Wbrew pozorom SB-800 może działać ze starszymi konstrukcjami.

Domyślnie

fakt, nie spytałem z jakom body będzie wspólpracowała ta SB800. Załozyłem że z cyfrową lustrzanką nikona.
    Ale z drugiej strony tak stare puszki, które nie maja TTL to raczej tez nie będą współpracowały w trybie AA, a w trybie A. Bo te stare body będą bez procesora przekazującego info o przysłonie do lampy. Tryb A działa zawsze - jest niezależny od aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Jak puszka nie obsługuje TTL, to po prostu nie masz wyjścia i musisz użyć AA (no ew. jeszcze manuala).
    Niezupełnie. Tryb AA (auto aperture flash) obsługiwany jest przez wszystkie puszki cyfrowe oraz analogi z grup I i II (czyli puszki od F65 do F5, łącznie z F801 i F4 ze starszej generacji). Nie obsługują go np. puszki manualne z gatunku FM. Chodziło Tobie chyba o tryb A (non-TTL auto flash).

Uprawnienia umieszczania postów