Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Mb-d80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam1234 Zobacz posta
    Byłem w 2 fotojokerach i nie dość że w żadnym nie było to jeszcze pytały się mnie panie co to jest grip.
    Bo tam obsługa nie ma czesto pojecia o tym co sprzedaje. Niestety.

Domyślnie

Powydzwaniałem do każdego FJ na śląsku, w żadnym nie ma. ( I za każdym razem pytanie "a co to jest?" )

Domyślnie AA w gripie D 80

Wskaźnik naładowania baterii na wyświetlaczu LCD potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć i nie tylko on. Mam kilka kompletów baterii - akumulatorków nikolowo-wodorkowych i wydawało mi się, ze zabierając w podróż te naładowane baterie mogę spokojnie robic zdjęcia. Okazało się, że wskaźnik wyświetlający pełne naładowanie po kolejnym włączeniu aparatu wykazał nieoczekiwanie końcówkę mocy (co prawda wczesniej zrobiłem już kilkaset fotek). Co więcej, gdy wymieniłem akumulatorki na komplet, który po pełnym naładowaniu czekał około miesiąc na wykorzystanie, okazało się że te same się rozładowały z upływem czasu. Obecnie każdorazowo przed większym serwisem ładuję wszystkie komplety na full.
    To wszystko oczywiscie nie zmienia faktu, że grip do D 80 obciąża aparat (wszystko razem prawie 3 kg!) ale znakomicie ułatwia szybkie fotografowanie ludzi na imprezach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam1234 Zobacz posta
    Byłem w 2 fotojokerach i nie dość że w żadnym nie było to jeszcze pytały się mnie panie co to jest grip.
    A ja kupiłem gripa do 400D w Fotojokerze i obsługa wiedziała co to jest. Ale to był facet Kupiłem orginał i jest OK. O chińskich produktach zastepczych czytałem wiele opinii i uważam, że nie warto oszczędzać kilku złotych. Miałem kiedyś taki wynalazek do D50, lekko odstawał jakością od aparatu
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Witam! wie ktos moze ile D80 z gripem pociagnie na komplecie zwyklych paluszkow alkalicznych? Proooosze o odpowiedz i z gory dzieki

Domyślnie

niedługo 300 - 400 zdjęć max - zależy od baterii
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Ja tylko wspomne, iż grip do D80 dziwnie zachowuje się z różnymi rodzajami akumulatorków ( różnych firm, różnych pojemnośći ). Ja wiem, że nie powinno się mieszać, ale w serii i z lampa na reportażu nikon dostaje wira w baku i w oczach spada Ci wskźnik więc kiedy ratujesz się czym możesz okazuje się, że mogą być problemy i mimo naładowanych baterii robi kilkadziesią zdjęć. Nie wiem czy ktoś się z tym spotkał?

Pozdrawiam,
    AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

Mam D80+MB-D80 i rzeczywiście wskaźnik naładowania baterii daje sprzeczne zeznania. Jeden akumulator to oryginał nikona, drugi to niestety zamiennik o innej pojemności. Może to od tego?
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie

no jak dajecie baterie o różnej pojemności to jak ma się zachować? Na chopski rozum panowie - to jasne że wskaźnik dostaje świra (w przypadku akku typu en-el3e też) - jedynym sposobem aby mieć dokładny pomiar to wkladac akku osobno albo kupić oba oryginalne tudzież tej samej firmy o tej samej pojemności (zresztą jak np. takie enel-3e Hamy czy innych producentów "super pojemnych akku" mają np. 2500mAh to ja jestem hiszpańska królowa - jak mają 1800 to uznał bym to za rzecz wspaniałą...).

Co do paluszków alkalicznych i paluszków akku - ważne jest aby w menu aparatu w opcji nr 32 "Baterie MB-D80" podać odpowiedni typ baterii jakie są teraz w gripie (aparat to nie jasnowidz) wtedy odczyt poziomu baterii bedzie dokładniejszy. Co do odczytu poziomu naładowania baterii alkalicznych - charakterystyka pracy tych baterii wygląda tak, że do pewnego momentu dają one stałe napięcie itd. i w pewnym momencie nagle wskaźnik przeskakuje na "jedną kreskę" bo baterie padły. Poziom naładowania nie zmienia się płynnie tak jak w akumulatorach.

Dawanie różnych akku o różnej pojemności i różnym poziomie naładowania też nie jest najszczęśliwszym pomysłem, bo to logiczne, że aparat padnie wraz z padnięciem najsłabszego akku/baterii alkalicznej - nawet jeżeli 5 baterii będzie naładowanych na full i o tej samej pojemności a jedna lekko rozładowana i o innej pojemnosci niz 5 pozostałych - pada ta najsłabsza aparat się wyłącza...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

podczepię się do tematu
    w lutym chce kupić grip do mojej D80
    więc nie ukrywam że chciał bym też właściwie zainwestować w dodatkowy aku
    Mam ten oryginalny z aparatu - jaki dokupić najlepiej do kompletu by uzyskać jak najlepszą wydajność ??

Będę wdzięczny

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów