Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: D40 czy D70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Chodzi o to, ze d40x szumi nieco mniej od d80. Wlasnie przez brak silniczka.

bo szumi mniej ale nie jest to za sprawą braku silniczka a na pewno nie ma on decydującego wpływu na szumy a co najwyżej w takich ilościach że to są chyba nawet niepoliczlane tysięczne ułamki procent...

Na tym forum pojawila sie kiedys teoria, ze wlasnie z powodu ciepla i szumow silniki w cyfrowych lustrzankach sa wyraznie slabsze niz w aparatach analogowych. Cos wiec musi byc na rzeczy.
    taaaa kolejna wspaniała "teoria" tak ja ta następna...

...Na tym forum pojawila sie kiedys teoria, ze wlasnie z powodu ciepla i szumow silniki w cyfrowych lustrzankach sa wyraznie slabsze niz w aparatach analogowych. Cos wiec musi byc na rzeczy.
    patrz a ja stwierdzam, że silnik w d80 jest o niebo mocniejszy i "szybszy" od tych co siedziały w f65, f70 którego przez krótki czas używałem no i f80 (choć w tym ostatnim przypadku już jest dosyć porównywalnie)...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Obalony zostanie mit "niskoszumiącego" d40, albo to drugie..
    Mity to ty kreujesz. To co tu powiedział m.in. Jacek_Z to nie mity a fakty. Jak ktoś nie chce przyjąć faktów do wiadomości to już jego problem.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Mity to ty kreujesz. To co tu powiedział m.in. Jacek_Z to nie mity a fakty. Jak ktoś nie chce przyjąć faktów do wiadomości to już jego problem.
    A gdzie ja tu jakiś mit wykreowałem? Nigdzie nic kategorycznego nie stwierdziłem... ani w stosunku do d40, ani d80. Widocznie fakty, o których "powiedział m.in. Jacek_Z" nie do każdego docierają - dlatego mój pomysł z porównaniem. Być może głupi... być może nie... Gdzie tu mit?
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Ale będą przykładowe zdjęcia. Będzie widać jak bardzo różni/nieróżni się "nieodszumiana" fotka z D40 od nieodszumianej fotki z D80. Pod czymś takim będzie sobie można dyskutować: co lepsze? czy lepsze? na ile lepsze? Będzie widać i kazdy sobie oceni sam...
    Żeby test był obiektywny trzeba by przyjąć że każdy bedzie oceniać na jednakowym sprzecie czyli monitorze.
    ... i jeszcze żeby skalibrowane były jednakowo ...
    A to jest chyba niemozliwe

Poza tym ... jeden bedzie widział wiekszy szum ... drugi nie zobaczy wcale

Test z gatunku "szumonologii stosowanej" czyli bez sensu .... jak lokata :P lepiej parę fotek zrobić w tym czasie

Pozdrawiam DJS
    Dwie "pięćdziesiątki"

Domyślnie

tak sobie czytam i jedno pytanie mnie się nasuwa - czy pewne jest że linia D40(X) odszumia NEFy?? przeczyło by to całej ideii robienia zdjęć w formacie RAW (NEF) i jakoś nie chce mi się wierzyć by Nikon w taki sposób ingerował...
    Druga sprawa to nieważne czy fotka z D70/D40/D80 czy czegoś tam jeszcze innego - jak jest dobra ekspozycja, to na odbitce 15x21 tych szumów i tak nie widać??? Ja nie widzę

Domyślnie

d40 odszumia, natomiast wpływ tego na małą odbitkę jest znikomy lub żaden.

Domyślnie

Druga sprawa to nieważne czy fotka z D70/D40/D80 czy czegoś tam jeszcze innego - jak jest dobra ekspozycja, to na odbitce 15x21 tych szumów i tak nie widać??? Ja nie widzę
    Ja też nie
    Żeby test był obiektywny trzeba by przyjąć że każdy bedzie oceniać na jednakowym sprzecie czyli monitorze.
    ... i jeszcze żeby skalibrowane były jednakowo ...
    A to jest chyba niemozliwe
    Pewnie, że nie... ale do oceny utraty czczegółów kalibracja chyba nie jest konieczna. Mogę się jednak mylić.
    Test z gatunku "szumonologii stosowanej" czyli bez sensu .... jak lokata :P lepiej parę fotek zrobić w tym czasie
    W sumie to też tak to widzę, ale wielu miałoby pole do popisu pod takim wątkiem...

Moje dzisiejsze posty były lekko ironizujące (były, bo już nie będzie). Jeśli komuś podniosłem ciśnienie, to... było mi bardzo miło.
    Żartuję. . Przepraszam
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kronos28 Zobacz posta
    patrz a ja stwierdzam, że silnik w d80 jest o niebo mocniejszy i "szybszy" od tych co siedziały w f65, f70 którego przez krótki czas używałem no i f80 (choć w tym ostatnim przypadku już jest dosyć porównywalnie)...
    To jest twoje zdanie.

Domyślnie

A soft D70(s) - działa lekko na szumy JPEG-ów? Przyznam szczerze - przed tym wątkiem byłem pewny, że nie
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tajemnicy nie ma żadnej, a on szumi właściwie identycznie jak pozostałe. .
    Jacku, a co Cię upoważnia aby autorytatywnie (bo taki charakter nadajesz swoim wypowiedziom) wypowiadać się w kwestii, co do której możesz jedynie domyślać się jak wygląda ?

Czy ktokolwiek przeprowadził obiektywne (a jeśli tak to czy je opublikował) testy samej matrycy D70/s i poziomu jej szumów w stosunku do przetworników użytych w D50/40/x ?

Czy ktokolwiek dysponuje danymi pochodzącymi od producenta co do stopnia i algorytmów odszumiania, jakie przeprowadza domyślnie soft aparatu ?

Jeśli na dwa powyższe pytania odpowiemy przecząco - to jakakolwiek dyskusja o "naturalnych" szumach generowanych przez przetworniki i przyczynach powstawania tychże jest pozbawiona sensu.

Proponuję - zamiast mnożyć przedziwne teorie i gdybać sobie dla sportu - skupić się jedynie na tym co da się obiektywnie porównać a więc na rezultatach (NEF, JPG) generowanych przez poszczególne puszki.

A ponieważ trudno jest wykonać takie testy samodzielnie - odsyłam ewentualnych adwersarzy na:

1. www.dpreview.com
    2. www.steves-digicams.com
    3. www.bythom.com
    4. www.dcviews.com
    5. www.imaging-resource.com
    6. www.dcresource.com

Jeśli wiele niezależnych testów jednoznacznie udowadnia, że linia D50/D40 ma najniższy poziom szumów w stajni Nikona (nie licząc D300 i wyżej) i wyraźnie niższy od D70/s to ewentualnych upartych wyznawców teorii, że D70 szumi "tak samo" odsyłam do okulisty

pozdrawiam,
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów