Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: D40 czy D70

Domyślnie

Mnie to trochę śmieszy ostatnia część "dyskusji", ale ja patrzę okiem bardzo początkującym... prawdę mówiąc mam gdzieś: "dlaczego?" - czy to soft, czy matryca, czy nawet brak/niebrak silniczka ... Jeśli d40 szumi mniej od d70,d80 itp. to przyjmuję to do wiadomości i tyle. Nikon wypuścił d40, żeby natrzepać kasy ile się da, a jeśli przy okazji jakimś sposobem udało mu się stworzyć przyzwoity produkt, to tym lepiej. A czy te szumy są mniejsze czy większe od innych Nikonów... a jeśli mniejsze, to co na to ma wpływ - to mnie to nic, a nic nie obchodzi. Zdjęcia na A4 (podejrzewam, że na A3 też) wychodzą świetnie i to powinno wystarczyć amatorowi. To chyba ten segment?

Ale jeśli ktoś chce rozstrząsać aspekty techniczne, to nikt też mu nie może zabronić... czasem fajne teorie wychodza Ciekawe co powiedzieliby konstruktorzy Nikona? Może uchyliliby rąbka tajemnicy? Pytał ktoś?
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Nikon wypuścił d40, żeby natrzepać kasy ile się da, a jeśli przy okazji jakimś sposobem udało mu się stworzyć przyzwoity produkt, to tym lepiej. A czy te szumy są mniejsze czy większe od innych Nikonów... a jeśli mniejsze, to co na to ma wpływ - to mnie to nic, a nic nie obchodzi.
    Ciebie może nie, ale ktoś kto się interesuje fotografią powinien wiedzieć, że mocniejsze odszumianie = mniej szczegółów. Mając D40 nie masz wyboru czy chcesz większy szum kosztem lepszych szczegółów czy nie. W D80 możesz sobie sam odszumić i efekt masz ten sam (jeśli chcesz mniejszy szum na zdjęciach). Podobnie tyczy się do innych puszek.

Mnie to trochę śmieszy ostatnia część "dyskusji", ale ja patrzę okiem bardzo początkującym...
    Jeśli cię to nie interesuje, to już Twój problem. Nie czytaj. Ale osoby, które nie wiedzą a chciały by to wiedzieć wcale ta część nie śmieszy.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

...Jeśli d40 szumi mniej od d70,d80 itp. to przyjmuję to do wiadomości i tyle. Nikon wypuścił d40, żeby natrzepać kasy ile się da, a jeśli przy okazji jakimś sposobem udało mu się stworzyć przyzwoity produkt, to tym lepiej. A czy te szumy są mniejsze czy większe od innych Nikonów... a jeśli mniejsze, to co na to ma wpływ - to mnie to nic, a nic nie obchodzi.
    ..
    Może uchyliliby rąbka tajemnicy? Pytał ktoś?
    tajemnicy nie ma żadnej, a on szumi właściwie identycznie jak pozostałe. Po prostu ma juz na stałe odszumianie nawet nefa. W innych puszkach możesz ustawić brak odszumiania w body - i będą szumy większe niz w D40, a możesz też je właczyć - i odszumianie będzie. W innych body masz większy wybór - czy wolisz by body odszumiało czy nie. Niektórzy wolą odszumiać w komputerze na specjalistycznym sofcie, dającym lepsze rezultaty i mozliwośc płynnego stopniowania tego efektu. Podwójne odszumianie - tzn odszumianie odszumionego zdjęcia to gorszy sposób, powoduje zwiększoną utratę szczegółu. Większa - bo każde odszumianie w tego typu puszkach to utrata detali.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

mpwt: nie wyraziłem się jasno - zakładam, że to samo zdjęcie zrobione 2 różnymi aparatami daje taki sam/podobny efekt (kolory, szczegóły, szumy itp.)... jeden "robi" to, powiedzmy, matrycą, drugi softem. Dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia - bo niby dlaczego ma mieć? Efekt ten sam, jedynie sposób osiągnięcia inny... A jeśli, np. soft przy okazji da mniejsze szumy - to przecież nawet lepiej. Wiadomo co tam siedzi w tym sofcie? A nóż, widelec jakieś przełomowe rozwiązanie Nikon wymyślił?
    Myślę, że teraz jaśniej się wyraziłem.

edit.
    Jacek_Z - z grubsza wiem o co chodzi. Tylko to takie robienie wideł z igły... jakby od szumów zależało życie fotografującego...

No, ale już się nie odzywam. Mnie to w sumie nie interesuje... to tak z nudów (nudno dziś w robocie )
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 15-01-2008 o 12:14

Domyślnie

Coś czuję, że nie rozumiesz co ja i Jacek_Z piszemy. Przeczytaj uważnie jeszcze raz.
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

To, że odszumianie powoduje utratę szczegółów, to wiem od dawna i nie raz przekonałem się o tym na własnej skórze... Tylko, że tutaj to takie teoretyzowanie (czasem nawet wielkie). Sprawa jest bardzo prosta: poproście kogoś (Kazzam ?) niech zrobi test na poparcie swoich słów: to samo zdjęcie d40 i d80 z tymi samymi ustawieniami. Wrzuci fotki 1:1, oglądnie się i już. Chyba będzie widać czy i jak wielki wpływ ma soft na zdjęcie z d40? Albo wyjdzie na Jego, albo nie.

Domyślnie

to samo zdjęcie d40 i d80 z tymi samymi ustawieniami.
    tylko, że oba te aparaty nie mają tych samych opcji odszumiania.

jak ktoś nie odszumi zdj z d80 w body, a zrobi to w zewnętrznym sofcie - to mu się uda to zrobić lepiej niz D40.
    D40 jest tak skonfigurowane by się nie trzeba było niczym zajmować. To dobre na poczatek, osobom bardziej zaawansowanym będzie czegos w tym body brakować.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tylko, że oba te aparaty nie mają tych samych opcji odszumiania.

jak ktoś nie odszumi zdj z d80 w body, a zrobi to w zewnętrznym sofcie - to mu się uda to zrobić lepiej niz D40.
    Ale będą przykładowe zdjęcia. Będzie widać jak bardzo różni/nieróżni się "nieodszumiana" fotka z D40 od nieodszumianej fotki z D80. Pod czymś takim będzie sobie można dyskutować: co lepsze? czy lepsze? na ile lepsze? Będzie widać i kazdy sobie oceni sam...
    Moderator oddzieli wątek, przyklei i.... będziemy teoretyzować i leczyć szumofobie

edit.
    z nudów trochę podpuściłem. Przepraszam. Doskonale zdaję sobie sprawę w czym rzecz, ale... jakoś tak... Jeszcze raz przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 15-01-2008 o 12:48

Domyślnie

Ale przecież wynik jest oczywisty. Mniejszy szum na takim zdjęciu będzie na D40. Natomiast jak pobawisz się programem graficznym końcowy efekt lepszy będzie z D80. I na tym chyba można zakończyć ten temat. A zdjęć masz pełno w sieci.

Domyślnie

Ale będzie niekończący się wątek, gdzie będzie można... dobra... koniec.

edit.
    Jednak jeszcze dodam:
    Ale przecież wynik jest oczywisty. Mniejszy szum na takim zdjęciu będzie na D40.
    ... a jeśli, przy okazji okaże się, że jest zachowana ta sama ilość szczegółów? Niemożliwe? Cuda się zdarzają . Obalony zostanie mit "niskoszumiącego" d40, albo to drugie...

Dobra, zostawiam to. Nie miałem zamiaru robić aż takiej afery....
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 15-01-2008 o 13:02

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów