Co do BF i FF sprawdz to jeszcze raz, mi sie tak wydawalo z kazdym szklem ktore jest jasniejsze od standardowego np. Tamron 17-50 f2.8 i Nikkor 50 f1.4 D tez myslalem ze jest cos nie tak, bo badalem go na tablicach testowych i myslalem ze oba maja taki sam maly BF, ale poprostu tutaj chodzi o to ze AF jest bardziej wyczulony na kazdy punkt a siatka pol AF w wizjerze nie pokrywa sie w 100% z tym jak mierzy aparat i dlatego ciemniejsze szkla mierza tak jak nam sie wydaje, a jasniejsze mierza idealnie tam gdzie maja punkt AF w puszce. Musisz poprostu albo wyczuc, albo porobic testy np. na olowku z malej odleglosci i wszystko bedzie w porzadku. A jak juz chcesz dobrze sprawdzac czy szklo ma BF czy FF to nie testuj tego na tablicach ktore czasami sa niemiarodajne a np wez jakis kwiatek z liscmi ktore pokrywaja punkt pola AF i lap na niego ostrosc, jezeli ostrosc bedzie za lub przed to wtedy rzeczywiscie moga byc problemy. Co do szkla to ja jestem zdania ze naprawde warto doplacic ta cene jezeli ktos jest zainteresowany ta ogniskowa, bo nie wiem jak Wasze egzemptlarze ale moja 1.4 jest ostrzejsza na 1.8 od wersji 1.8 na 2.2, a bokeh jest duuzo lepszy. Jedynie co to flary pod pewnym katem troche gorzej wygladaja, ale jak sie kupi oslone przeciwsloneczna to ten problem jest rozwiazany. Przetestuj na spokojnie to szklo i napisz jak sie uzytkuje i naprawde odradzam testowanie takich szkiel na tablicach testowych.
Pozdrawiam.