Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Mamiya i ustawianie długości naświetlania

Witam,
    mam zamiar kupić sobie jakis średni format, pewnie będize to Mamiya 645 lub 67 - tego jeszcze nie ustaliłem. Chodzi mi jak mierzyć światło? Myślałem, że najprościej będzie, gdy wezmę mojego Nikona D70 i sprawdzę, jakie on zapodaje ustawienia i to samo ustawię na Mamiyi. Czy może ktoś ma lepszy pomysł? Czy ktoś ma jakiś sposób liczenia, ile trzeba wydłużyć czas naświetlania wraz ze wzrostem wartości przysłony?

Pozdrawiam
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    mam zamiar kupić sobie jakis średni format, pewnie będize to Mamiya 645 lub 67 - tego jeszcze nie ustaliłem. Chodzi mi jak mierzyć światło? Myślałem, że najprościej będzie, gdy wezmę mojego Nikona D70 i sprawdzę, jakie on zapodaje ustawienia i to samo ustawię na Mamiyi. Czy może ktoś ma lepszy pomysł?
    jak chcesz robic na slajdach - to okaże sie, że to jest za mało precyzyjny sposób. Najlepiej miec mamiye z pryzmatem z własnym pomiarem.
    Sprawdzałem kiedyś za analoga, że wskazania Mamiyi (mam z pryzmatem z automatyką i pomiarami) i Nikona F100 się rózniły. A co dziwniejsze robiąc każdym z nich zdjęcia z parametrami jakie automatyka zaproponowała otrzymywałem z każdego dobre slajdy! Czyli bezkrytyczne przeniesienie wartości wcale nie byłoby dobre!

Czy ktoś ma jakiś sposób liczenia, ile trzeba wydłużyć czas naświetlania wraz ze wzrostem wartości przysłony?
    a to w Mamiyi jest jakoś inaczej?

Patrzyłem na inne twoje posty. Uczysz się dopiero fotografii, sądząc po odpowiedziach/pytaniach. Zabawa w średni format jest wymagająca. Mało zdjęc na filmie (czyli drogo w efekcie), mała GO, potrzeba dużo swiatła itd. Kup sobie małoobrazkowego manuala, bez AF. Na nim się ucz. Potem kup średni format - o ile ci się nie odechce.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Patrzyłem na inne twoje posty. Uczysz się dopiero fotografii, sądząc po odpowiedziach/pytaniach. Zabawa w średni format jest wymagająca. Mało zdjęc na filmie (czyli drogo w efekcie), mała GO, potrzeba dużo swiatła itd. Kup sobie małoobrazkowego manuala, bez AF. Na nim się ucz. Potem kup średni format - o ile ci się nie odechce.
    Jezu, potrafisz zaj...cie zmniejszyć zapał do poznawania nowego... to co, że jestem początkujący? czy to znaczy, że nie mogę bawić się w średni format??? gdybym chciał małoobrazkowego manuala, to bym pytał o małoobrazkowego manuala... Skoro pytam o średni format, to widocznie interesuje mnie średni format... Jeśli nie możesz odpowiedzieć na moje pytanie, to nie odpowiadaj... nie będę przecież miał pretensji, ale proszę odpuść sobie takie rady a'la "wójek dobra rada"...
    Mamiya + Sony

Domyślnie

chce iść na studia, szkoła średnia mnie nie interesuje. OK.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie Za Jackiem Z

,,chce iść na studia, szkoła średnia mnie nie interesuje. OK."
    Mądrze napisane.

PS.Micro Nikkor 70 -180 kupiony od Ciebie jest rewelacyjny,teraz się cieszę ,że nie udało mi sie go sprzedać
    Nikon D 800,Nikon D300, Nikon Z6, Sigma art 35/1,4 , Sigma 105 1,4 art, AF-S Nikkor 17-55/2,8, Nikkor 70-200 AFS VR ,Tamron 90 /2,8 ,SB800 , Helios 40-1 85 mm f 1,5 ... Quantuumy..itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    chce iść na studia, szkoła średnia mnie nie interesuje. OK.
    chcesz iść na studia, to idź... nikt Ci nie broni

Zadałem proste pytanie, a jeśli nie jesteś w stanie na nie odpowiedzieć, to proszę zachowaj twoje ludowe mądrości dla siebie...
    Mamiya + Sony

Domyślnie Chłopie - to porównanie - przenośnia.

E...................szkoda gadać.
    Nikon D 800,Nikon D300, Nikon Z6, Sigma art 35/1,4 , Sigma 105 1,4 art, AF-S Nikkor 17-55/2,8, Nikkor 70-200 AFS VR ,Tamron 90 /2,8 ,SB800 , Helios 40-1 85 mm f 1,5 ... Quantuumy..itd.

Domyślnie

To coś wstylu tego posta, jak jakiś gostek zamierza kupić na poczatek d300, tylko ma obawy czy da radę z jego obsługą.
    HEHEEHE
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

sailor
    Gość

Domyślnie

czemu ograniczasz sie do sredniego formatu?? kup od razu linhofa tachihare lub sinara - 4x5" na klisze ciete dopiero wtedy poznasz nieograniczone mozliwosci fotografii

Domyślnie

Czy ktoś ma jakiś sposób liczenia, ile trzeba wydłużyć czas naświetlania wraz ze wzrostem wartości przysłony?
    inne twoje pytania, z innych wątków:

Nie jestem znawcą technik wywoływania, ale czym się różni powiększalnik od skanera? Ile moze kosztować wywołanie takim skanerem bębnowym dla średniego i dla wielkiego formatu?

O co chodzi z tym ostrzeniem za pomocą ruchów aparatem? czemu to ma być niby lepsze niż ustawianie ostrości na obiektywie?

...Jeśli nie możesz odpowiedzieć na moje pytanie, to nie odpowiadaj... nie będę przecież miał pretensji, ale proszę odpuść sobie takie rady a'la "wójek dobra rada"...
    Zadałem sobie trud by odszukać (juz wtedy) inne twoje posty i wiedziałem fotografowi o jakim poziomie wiedzy odpowiadam. Staram się.

Zadałem proste pytanie, a jeśli nie jesteś w stanie na nie odpowiedzieć, to proszę zachowaj twoje ludowe mądrości dla siebie...
    Jestem w stanie odpowiedzieć na twoje pytania, co więcej odpowiedziałem ci w pierwszym poście tego watku, odpowiadałem wcześniej w innych watkach np w wątku o Hasselbladzie zapytałeś o róznice V i H itp.

Jestem w stanie wyłuszczyć ci wiele kwestii w sposób tak dogłębny, że się już w połowie wypowiedzi pogubisz. Niektóre z pytań świadczą, że masz olbrzymie braki w wiedzy, że dużo się musisz nauczyć. To nie zarzut. Po prostu zaczynasz. Nie chcesz rad - nie będę dalej ci odpowiadał. OK.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni