Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Poznan/Middlewich

Domyślnie uszkodzone pliki RAW

Witam!

Raz na powiedzmy 150 zdjec zdarza sie uszkodzony plik RAW. Np. 2/3 klatki i 1/3 nastepnej klatki( horyzontalnie sie lacza). Z czego ten problem moze wynikac ? W podgladzie w aparacie jest OK, pozniej po zrzuceniu kapci pojawia sie to, probowalem tym nikonowskim softem i Capture One i to samo. Karta to Lexar 80x speed, mysle ze jest wystarczajaco szybka do pojedynczych zdjec.
    D70s; AF NIKKOR 24-120 1:3,5-5,6 D; LEXAR 2GB; Capture One 4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubix1980 Zobacz posta
    Np. 2/3 klatki i 1/3 nastepnej klatki( horyzontalnie sie lacza). Z czego ten problem moze wynikac?
    Dziwne, ja się z tym nie spotkałem. Choć raz na kilkadziesiąt tysięcy zdarzył mi się raw którego niczym nie mogłem otworzyć. pisało o błędnym pliku. Z czego to wynika? Typuje windowsa... w moim przypadku.. a u ciebie wygląda na to, że soft w aparacie łączy dwa zdjęcia. Serwis? Zobacz czy ci się to powtarza i dawaj do serwisu.

Pozdrawiam,
    AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

Najprościej sprawdzić czy z inną kartą również jest ten problem.

ps.
    W podgladzie w aparacie jest OK, pozniej po zrzuceniu kapci pojawia sie to
    Pamietaj, ze na podgladzie w apracie widzisz jpg basic (zaszyty w pliku raw).
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 05-01-2008 o 12:30

Domyślnie

dokladnie.. stawialbym na karte. sprawdz z jakas inna
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Polecam każdorazowe formatowanie dobrej karty w aparacie przed rozpoczęciem focenia.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Witam!
    .............
    Karta to Lexar 80x speed, .......
    Coś ostatnio dużo słychać o tych Lexarach...
    Zmień na SanDiska i nie daj się 'robić w konia'.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Oszczędny w słowach
    Miasto
    trójmiasto

Domyślnie

Mi trafiło się we wrześniu, że straciłem prawie 100 fotografii ( Rawów) z weselicha, na którym fociłem. W sumie śmieszna sprawa bo widziałem jak te zdjęcia się psują. Nagle jedno po drugim zaczynało świrować i znikać. Po powrocie do domu okazało się, ze te pliki są uszkodzone. Nic nie pomogło, żadne formaty, naprawianie, odzyskwanie, nic. Ale na szczęście nie byłem głównym fotografem na ślubie więc skończyło się w miarę dobrze ( choć szkoda mi straconych zdjęć ). Nie wiem czego to wina, przypuszczam, że karty. Ale nic, teraz mam SanDiska i wsio działa
    pozdrawiam
    de łosiemdziesiont w kicie

Domyślnie

Mi wczoraj pojawił się podobny problem, ale uszkodzone są jpgegi - nawet, jeśli robię raw+jpg. Uszkodzenie polega na tym, że zdjęcie np. w połowie jest normalne, w drugiej połowie jednolicie szare, albo z mocną niebieską dominantą..... Dodam, że to prawie nowa karta Sandiska, kupiona w sklepie. Sformatowałem, ale i tak pierwsze zdjęcie było uszkodzone... Zobaczymy później, porobię na innych kartach.

Domyślnie

Raz na powiedzmy 150 zdjec zdarza sie uszkodzony plik RAW. Np. 2/3 klatki i 1/3 nastepnej klatki( horyzontalnie sie lacza). Z czego ten problem moze wynikac ?
    Z opisu wygląda jakby na karcie jedne pliki były nadpisywane drugimi. Nieprzyjemna rzecz Moim zdaniem też najprędzej wina karty.

Domyślnie

W moim przypadku wiadomo, że to karta nawaliła, dziś użyłem starej i dojechanej Transcend i żadnych problemów. Jedna rzecz zwróciła uwagę, do uszkodzenia plików najczęściej dochodziło podczas przeglądania w aparacie, na początku ok, a parę dwie-trzy sekundy później połowa zdjęcia zostaje zastąpiona szarym polem lub połową innego zdjęcia....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów