Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Domyślnie Jaki statyw do ok. 600zl?

Jako, ze temat statywow jest mi narazie obcy chcialbym Was proscic o pomoc.
    Statyw (jakis) musze powoli kupic.
    Nie wiem kto je produkuje (co sie liczy na rynku) czym roznia sie statywy od siebie (poza wysokoscia) na co zwrocic uwage przy zakupie (co jest wazne, co musi (dobry) statyw miec, itd...

Jeste amatorem wiec nie jest to cos co bedzie pracowac w studio. Musi byc lekki, oczywiscie stabilny, miec rozsadne rozmiary (do korzystania na codzien w domu i w plenerze). Probowalem googl'a ale nie jestem nawet pewien jak je porownywac.

Pomocy!

Pozdrawiam,
    Scout

Ps. Wesolych Swiat!

Ps2. Statyw ma pracowac z D70 + 18-200mm + cos z szerokim katem co kupie lada dzien (np. Sigma 10-20mm - jeszcze sie zastanawiam co wybrac) + tez jeszcze nie nabyty ale w planach staloogniskowy obiektyw do portretow.

Domyślnie

Jeśli wybierzesz spośród Manfrotto, Slik, Gitzo (nie wiem czy ostatnie nie przewyższa finansów) statywy ( i głowica) o udźwigu ok 6 kg to będziesz zadowolony. Rodzaj głowicy zależy już od Twoich preferencji.

Domyślnie

Ja mam Manfrotto 190 XDB ( uzywany kupilem za 150 zl ) , na allegro widze po 370zl , do tego glowica 804RC2 za 250 zl i bedzie super zestaw

Domyślnie

Czym sie roznia te glowice od siebie, na co mam zwrocic uwage, czego nie kupowac (dlaczego). Czy moge miec statyw innej firmy a glowice innej? Myslalem, ze statyw z glowica to calosc...

Domyślnie

zależy też ile masz wzrostu i czy nie bedzie Ci przeszkadzało że będziesz musiał schylać się do wizjera- mnie osobiście strasznie to wkurzało. ból pleców od ciągłego wygianania również.

manfrotto 190- max wysokość z wysunietą kolumną - 146 cm (dla mnie troche mało)- nówka kosztuje 450-500zl
    manfrotto 055- jw 178,5 cm (ze schowaną kolumną 142cm)- cena nowego ok. 550-600zł

do tego głowice tego samego producenta- tu już co wolisz- kulowa (MN 484RC2), 3d (np MN 804RC2)

ew. możesz kupić tańsze nogi (np goldphoto YH324 wysyokość 143/184 cm) i którąś z ww głowic (o głowicach goldphoto nie słyszałem zbyt dobrych opinii)

Cytat Zamieszczone przez Scout Zobacz posta
    Czym sie roznia te glowice od siebie, na co mam zwrocic uwage, czego nie kupowac (dlaczego). Czy moge miec statyw innej firmy a glowice innej? Myslalem, ze statyw z glowica to calosc...
    czego nie kupować- statywu i głowicy za 150zł takie rzeczy nadają się do kompakta. Tak jak napisałem możesz mieć głowice innej firmy a nogi innej (goldphoto pasuje do manfrotto). Statyw i głowica to całość funkcjonalna ale każdą z tych rzeczy możesz kupić osobno. Oczywiście są robione 'komplety' ale... lepiej złożyć samemu z odpowiadających Ci elementów.

w skrócie odnośnie producentów:
    -goldphoto, wyższe modele Slików i Velbona- klasa średnia
    -manfrotto- Mercedes
    -Gitzo- Bugatti

dobra, jeszcze jakieś linki żebyś sobie obejrzał
    goldphoto- http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php?cPath=58
    manfrotto- nogi- http://fotosklepik.pl/index.php?cat_id=22, głowice 3d- http://fotosklepik.pl/index.php?cat_id=14, głowice kulowe http://fotosklepik.pl/index.php?cat_id=15
    Ostatnio edytowane przez ozzy ; 24-12-2007 o 13:01
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    w skrócie odnośnie producentów:
    -goldphoto, wyższe modele Slików i Velbona- klasa średnia
    -manfrotto- Mercedes
    -Gitzo- Bugatti

OZZY nie zgodze sie z Toba aby wyższe modele SLIKa to była klasa średnia, mam jeden z nich ( PRO 700DX ) i uwazam ze stoi na równi z manfrotto np kumpla 190 nie jest tak stabilna jak moj, ale ten statyw swoje waży.

WESOŁYCH ŚWIĄT dla Wszystkich
    Nikon D7100 || N 50/1,8 || S 70-300 ||N 18-105/3,5-5,6|| NaneuPro C-200 ||
    "....ograniczenie stwarza mistrza....."

Domyślnie

klasyfikacja jest wymyślona na poczkaniu, ma charakter uogólniony i nie tyczy się porównywania jakiś konkretnych modeli więc oczywiście możesz się nie zgadzać. nie znam wszystkich Slików, ale porównałeś chyba jeden z topowych modeli z 'najsłabszą' frotką.
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Rozmowny Awatar ptero
    Miasto
    Korków (dawniej Kraków)

Domyślnie

Ja podobnie jak poprzednicy polecę Manfrotto 055 lub 190, głowica jak wolisz kulowa, 3d. A co do klasyfikacji Frotek z np, Slikem, to ten drugi pozytywnie zaskakuje, ale Manfrotto to Manfrotto
    Innych mrok pogardy okryje-Jak oni sami w haniebnym milczeniu-ołtarze pradawne ojców porzucili-siebie,dzieci swoje i rasę-na zatracenie skazując-prochy wasze to już wiatr i niepamięć!

Domyślnie

mam manfro 055PROB i 804RC2 i jestem baaaaardzo zadowolony
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Nie ma co się zastanawiać nad wyższością świąt (mam na myśli Slik vs Manfrotto) W każdym razie 190 nie wydaje mi się najsłabszym modelem Frotki, nie ważne. pomiędzy tymi modelami można wybrać wg swoich preferencji (wysokość, waga itp.) Co do głowic, to są 2 podstawowe podziały:

3D - posiada ona 3 gałki do regulacji (czasem jedna gałka zastąpiona jest motylkiem) wolna w obsłudze, ale precyzyjna, każdy kierunek można zablokować osobną gałką. (dobra do krajobrazów, można robić panoramy)
    Kulowa - podstawą na której opiera się aparat, to kula. Dosyć szybka w ustawieniu, ale już nie taka precyzyjna. Rególowana zazwyczaj jednym motylkiem.

Są oczywiście jeszcze pochodne twory, np głowica pistoletowa (oparta na kuli), albo specjalistyczne do panoram.
    Trzeba wybrać wg własnych preferencji, ale trzeba pamiętać o udźwigu.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów