Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Domyślnie

Hmmmm... jednym slowem dalej nie wiem. Nie mialem okazji narazie w zadnym supermarkecie fotograficznym ich zobaczyc (spec. sklepy narazie zamkniete) a chcialbym cos uniwersalnego, lekkkiego, trwalego, itp. Jestem amatorem wiec statyw bede mial tylko jeden. Waga calosci jest wazna bo nie zawsze chce mi sie tragac duzo przy okazji. W celowe plenery z fotografia jako glownym powodem narazie nie mam czasu jezdzic ale lubie miec aparat pod reka i czesto czegos co byloby statywem jednak brakuje. Wysokosc mysle, ze do maks 1.80m - sam mam nie wiele wiecej wiec nawet i 1.60m tez starczy. Zreszta sam nie wiem ze statywu nie korzystalem i nie mam zadnych doswiadczen. Z kolei latwosc obslugi tez sie liczy i jesli poziom czy pion jest na statywie w miere latwy do ustawienia (nie musi byc idealny co do 0, dziesiatych stopnia) to tez mi pasuje. Aaaaa... no i zeby to potem po zlozeniu tez nie bylo wielkie
    Sa jakies szanse, ze sie wspolnie zgodzicie co bylo by dla takiego zoltdzioba jak ja najlepsze jako pierwszy statyw?
    Ostatnio edytowane przez Scout ; 26-12-2007 o 23:32

Domyślnie

Widzisz, to jest niestety tak, że statyw jeśli ma być stabilny, to niestety musi swoje ważyć. Jeśli ma być wysoki, to nie dość że musi swoje ważyć, to jeszcze nie będzie kompaktowy po złożeniu. itd. itp. Jeśli masz budżet taki jaki masz, to lepiej kupić coś solidnego i ciężkiego, niż za jakiś czas kupować 2 raz. Osobiście rozważyłbym 2 warianty do wyboru:

1) wariant wyższy (ok 190cm):
    Manfrotto 055XPROB + głowica
    Slik 700DX

2) wariant niższy (ok 160 cm):
    Manfrotto 190XPROB + głowica
    Slik 500DX

Prawdopodobnie większość powie że Frotki lepsze i na tym pewnie stanie. W każdym razie nie będziesz żałował.
    Aha pytałeś wcześniej o to czy głowice pasują do wszystkich nóg. Gwinty są ustandaryzowane, ale jest ich 2 rodzaje. 3/8" zazwyczaj na taki gwint są głowice i taki gwint mają też statywy, oraz 1/4" taki gwint masz w aparacie i na szybkozłączce głowicy. Zdarza się jednak, że niektóre głowice i statywy scalają się gwintem 1/4" na pewno taki gwint ma Slik 300DX i do niego nie podejdzie głowica Frotki która ma gwint 3/8"

Domyślnie

Ok, dzieki, teraz musze znalezc sklep i sobie to na spokojnie obejzec

Domyślnie

Ciekawy watek, powaznie. Jak bym go przykleil lub zebral w calosc i wrzucil do faq
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Prawdopodobnie większość powie że Frotki lepsze i na tym pewnie stanie.
    Sorry za kolejne "laickie" pytanie ale, dlaczego mozna mowic, ze jeden statyw (firma) jest lepsza od drugiej? Co sie porownuje? W przypadku aparatow foto., aut czy komputerow sa to pewne powszechnie znane parametry + opinia wlasna. A co sie porownuje w statywach?

Domyślnie

Polecam przeczytanie tego artykułu

http://www.fotografuj.pl/Article/Wie..._statyw/id/117

moze tym co stoją przed problemem kupna coś to pomoze w wyborze.
    Nikon D7100 || N 50/1,8 || S 70-300 ||N 18-105/3,5-5,6|| NaneuPro C-200 ||
    "....ograniczenie stwarza mistrza....."

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mariew k/Warszawy

Domyślnie

Polecam Slik, np 500DX, już wymieniony wyżej. Jest sporo (razy 2) tańszy od Manfrotto, ale jakościowo jest OK. Przed tym miałem Velbona, aluminowego - jest lekki, poręczny - ale połowa zdęć do kosza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scout Zobacz posta
    Sorry za kolejne "laickie" pytanie ale, dlaczego mozna mowic, ze jeden statyw (firma) jest lepsza od drugiej? Co sie porownuje? W przypadku aparatow foto., aut czy komputerow sa to pewne powszechnie znane parametry + opinia wlasna. A co sie porownuje w statywach?

Prawdopodobnie chodzi o jakość wykonania i jakość użytych materiałów. Co do tych dwóch wcześniej wymienionych firm, to słyszałem (podkreślam, że słyszałem) że na w niektórych krajach Slik stoi na takim samym poziomie jak Manfrotto (chodzi o opinię użytkowników), a jest sporo tańszy. W Polsce (generalizując oczywiście) wszystkie wątki dotyczące statywów kończą się słowami "kup Manfrotto, a będziesz zadowolony".
    Jest w tym na pewno sporo racji. Inna sprawa też, że do "frotek" możesz dokupić każdą część wchodzącą w skład statywu (też informacja zasłyszana, ale z różnych źródeł więc chyba prawdziwa). Nie wiem jak ze Slikami, bo w na forach jest stosunkowo mało informacji na ich temat.

Jeśli chodzi o tańsze statywy, typu GP, Bilora, First Opticum (czy jakoś tak) to też różnie bywa. Albo głowice kiepskiej jakości, albo konstrukcje niestabilne albo jeszcze inne takie. Oczywiście różnie też bywa z egzemplarzami. Generalnie tańsze "odpowiedniki", mając świadomość ich niedoskonałości, też sprawują się b. dobrze i zapewne wystarczają w 99% sytuacji.

Domyślnie

W pewnym sensie zgadzam sie z "Grzybu" Manfrotto to bardzo dobra firma i nie mozna sie doczepic do jakosci wykonania. Ja jak kupowałem statyw to przymierzałem sie do manfrotto, velbona sherpa 600R i do slika. Do Velbona podchodzilem kilka razy, macałem go, ogladałem i ze wzgledu na głowice odpadł. Jak porownałem cenowo manfrotto i slika to stwierdziłem ze po co przeplacac skoro mozna miec to samo za nizsza cene i wcale nie załuje.
    Przypuszczam ze wielu forumowiczow ktorzy polecaja frotki (za co ich nie potepiam bo wiedza co maja) wcale nie mieli stycznosci ze slikami bo trzeba przyznac ze jest to dosc malo popularna firma (pod wzglecem ilosci uzykownikow a nie jakosci wykonania bo ta stoi na bardzo wysokim poziomie) w przeciwienstwie do frotek, wydaje mi sie ze wielu zmienilo by zdanie poznawszy organoleptycznie statywy SLIKa ze nie tylko manfrotto jest najlepszy.
    Ostatnio edytowane przez michal8791 ; 18-01-2008 o 20:27
    Nikon D7100 || N 50/1,8 || S 70-300 ||N 18-105/3,5-5,6|| NaneuPro C-200 ||
    "....ograniczenie stwarza mistrza....."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egoiste Zobacz posta
    Ja mam Manfrotto 190 XDB ( uzywany kupilem za 150 zl ) , na allegro widze po 370zl , do tego glowica 804RC2 za 250 zl i bedzie super zestaw
    Również chcę kupić podobny zestaw. Powiedzcie mi czy dobrze się spisuje i udźwignie D80 (czasem z gripem) z Sigmą 70-300?

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów