Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Wizjer w D40?

Domyślnie

jaqb chodzi chyba o obiektywy całkowicie manualne... Jeśli uważa, że z d70s było kiepsko, to z d40 - chociaż może być trochę lepiej - rewelacji też nie będzie... (moim bardzo subiektywnym zdaniem)
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

A ja trochę odejdę od tematu.
    Jeżeli nastawiasz się na wykorzystywanie obiektywów bez silników, to może zamiast zastanawiać się nad tym jak się ostrzy ręcznie w d40 to może trzeba by było się zastanowić nad jakimś body ze śrubokrętem?? Masz do wyboru z tych tańszych d50, d70, w końcu d80.
    Po za tym jak sam napisałeś jesteś używałeś "analogów" więc może się okazać, że dość szybko d40 przestanie ci wystarczać, już nie chodzi o jakość zdjęć bo ona jest bardzo dobra, ale o komfort użytkowania. Bo jednak mając praktykę z analogiem, będziesz chciał mieć większy wpływ na zdjęcie, a w d40 większość ustawień jest dostępna tylko z poziomu menu.

A wracając bardziej do tematu, to da się ostrzyć ręcznie, ale dlaczego nie wykorzystywać AF skoro on działa bardzo dobrze w większości warunków.
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LeonArek Zobacz posta
    IMHO już lepiej byłoby bez potwierdzenia ostrości ale za to z pomiarem światła (zdaje się, że Canon tak ma)....
    Kwestia indywidualna. Mnie zdecydowanie bardziej pasowało potwierdzenie ostrości. Obecnie mam Canona.
    Cytat Zamieszczone przez who Zobacz posta
    A wracając bardziej do tematu, to da się ostrzyć ręcznie, ale dlaczego nie wykorzystywać AF skoro on działa bardzo dobrze w większości warunków.
    Jest sporo starszych obiektywów N, którym współczesne w jakości obrazu nie dorastają do pięt. Cena niektórych MF może być bardzo atrakcyjna.
    Ostatnio edytowane przez Wini ; 15-12-2007 o 11:28
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Jak ktos nastawia sie na stalki to puszka conajmniej d200. Tam jest "full service" dla manuali.
    Jezeli chodzi o porownanie d40 do d70/d50/d70s - starsi bracia nie dorastaja do piet d40 jezeli chodzi o jakosc wizjera. Roznica jest naprawde znaczaca. Jest duzo wieksza niz miedzy d40 a d80.
    Do recznego ostrzenia bardzo przydalaby sie nieco inna matowka.

Domyślnie

Panowie!...jestem wzruszony. Popatruję ja ci sobie sobotnio na forum, a tu mój stary wątek nabrał życia, i to mimo żem jeno szarym czytelnikiem, bliżej Waszmościom nieznanym... A poważnie to nadal prowadzę "wojnę żydowską" czyli biję się z myślami jaką i czy w ogóle cyfrową puszkę kupić. Zgadzam się z Wini co do MF. I mimo postępu w powłokach i projektowaniu optyki swoich: 35 i 85 z lat 60-ych nie zamieniłbym na żaden nowoczesny zoom - PLASTYKA! i jasno. Na slajdach super. Co do D40 kusi wielkość (małość, opinia np.pioter m nt. wizjera (dzieki) i cena. Pomiar światła raczej mam w oku +/- 1EV. Slajdy naświetlane bez światłomierza (jak zbraknie) dają się oglądać - no OK, prawie wszystkie D200 też bardzo mi się podoba ale... trochę obawiam się eskalacji kosztów. Bo już niewiele drożej jest D300 (a CMOS ponoć lepsza), no to czemu nie FF (D3 - od czego kredyty) etc... Tak więc jeśli się skuszę na cyfrę (ciekawość - wiadomo) to raczej na D40. Chyba, że trafi się w dobrej cenie używana D200 (nie musi być śliczna byle sprawna).

Jeszcze raz dzięki za odzew.

Pozdrawiam

Domyślnie

Sory za być może głupie pytanie ale czytając tą dyskusje troche sie pogubiełem...
    Myśle właśnie nad zakupem 50/1.8 AF do swojego D40X i już jestem skołowany co do pomiaru światła- będe go miał z tym obiektywem czy nie?
    W Fotojoker'ze powiedzieli mi że autofokusa nie będzie i trzeba ostrzyć ręcznie(i to jest dlamnie zrozumiałe) ale mówili że z pomiarem światła nie będzie problemu i będzie działał tak jak przy KITowym obektywie...
    Jak będzie naprawfe?

Domyślnie

Jest pomiar... Wypowiedź że niema dotyczyła szkieł w pełni manualnych czyli tych pod M42 itp... Bez procesora.
    pzdr
    Nikon D80 + N18-70DX+ S70-300 DG APO + Carena TZ-250

Domyślnie

Bedzie tez potwierdzenie ostrosci.

Domyślnie

wszystko jasne, dzięki panowie

Domyślnie

Nie zapominajcie o katz eye, w 40-kach po gwarancji bardzo pomoże z manualnym ostrzeniem.
    były użytkownik AMI

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów