Close

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Obróbka rawów z fuji ma sens tylko w odpowiednim programie - darmowym załączonym do aparatu, lub dokupionym HS-V3. Cały patent polega na tym, że tylko one umożliwiają regulację dynamiki (raf naświetla się wtedy z pozycją d-range: auto) i podczas obróbki można sobie stopień podbicia dynamiki ustawić.
    Problem dużych plików rozwiązałem laptopem z nagrywarką DVD.
    Jak masz jakieś konkretne pytania, to pisz, postaram się odpowiedzieć (mam s5 już kilka miesięcy)
    Tu sie niestety mylisz - ACR znacznie lepiej wydobywa szczegóły z bardzo mocno przepalonych zdjęć niz HU. Co prawda nie mozna w nim ustawiać zakresu dynamiki, ale chyba nie po to kupuje się Fuji S5pro, zeby potem ograniczać zakres dynamiki. ACR wykorzystuje maksymalną dynamikę zapisaną w RAW'ie.
    Programy Fuji są bardzo dobre przy prawidlowo naswietlonych kadrach, przy zdjeciach przepalonych, czy z dużym udziałem przepalonych fragmentów zdjęcia, ACR sprawuje sie lepiej.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

tak wlasnie sobie myslalem ze przy obrobce rawowo w CS-ie w leb wezmie cala dynamika
    w zestawie dostalem tylko Fine Pix Viewer oraz PIXELA image mixer
    ten pierwszy jest o tyle do d..... ze nie chce konwertowac do jpg wszystkich zaznaczonych rawow i trzeba to robic po jednej sztuce
    czy jest gdzies dostepna wersja demo tego HS-V3 bo jesli obrobka rawow w nim jest zbyt skaplikowana i pracochlonna to bedzie nieciekawie
    czy jest jakis program ktory potrafi automatycznie przekonwertowac wieksza ilosc rawow na jpg z zachowaniem dynamiki i innych parametrow ustawionych w aparacie ?
    nie mam instrukcji po polsku do tego pudelka i troche sie gubie, czy masz cos co moglbys uzyczyc ?
    trochę gratów

Domyślnie

Nie znam ARC, porównanie mam z CS2 i C1. Niedźwiedź twierdzi, że jego ARC gorzej sobie radzi. A co do dynamiki, to kwestia dyskusyjna - moim zdaniem tam gdzie dynamika obrazu nie przekracza podstawowego zakresu tonalnego, nie wiem jaki jest sens podbijania dynamiki. Poza tym, gdyby zawsze było to korzystne, to po co jej regulacja?
    Może ktoś ma większą wiedzę na ten temat?
    Adam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Tu sie niestety mylisz - ACR znacznie lepiej wydobywa szczegóły....
    prosze o pelna nazwe programu
    trochę gratów

Domyślnie

Ja osobiście problem kowertowania dużej ilości rawów rozwiązałem ustawiając w aparacie równoległy zapis raf/jpg - ogromna oszczędność czasu. Nie raz okazywało się, że nawet nie trzeba ruszać rawa, bo jakość jpg jest zupełnie wystarczająca do jakiegoś zastosowania.
    Nie mam instrukcji po polsku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KIT Zobacz posta
    prosze o pelna nazwe programu
    ACR to jest Adobe Camera RAW.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KIT Zobacz posta
    tak wlasnie sobie myslalem ze przy obrobce rawowo w CS-ie w leb wezmie cala dynamika
    Nic bardziej mylnego. Piszę o tym wyżej i nie sa to zasłyszane opinie, ale własne doświadczenia z półtorarocznej pracy z oprogramowaniem Fuji oraz ACR z plikami RAW z aparatu Fuji S3pro.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Tu sie niestety mylisz - ACR znacznie lepiej wydobywa szczegóły z bardzo mocno przepalonych zdjęć niz HU. Co prawda nie mozna w nim ustawiać zakresu dynamiki, ale chyba nie po to kupuje się Fuji S5pro, zeby potem ograniczać zakres dynamiki. ACR wykorzystuje maksymalną dynamikę zapisaną w RAW'ie.
    wiec w koncu ACR wykorzystuje maksymalną dynamikę zapisaną w RAW'ie czy tez nie ?
    trochę gratów

Domyślnie

Nic bardziej mylnego. Piszę o tym wyżej i nie sa to zasłyszane opinie, ale własne doświadczenia z półtorarocznej pracy z oprogramowaniem Fuji oraz ACR z plikami RAW z aparatu Fuji S3pro.
    ok wszystko wyjdzie w praktyce
    mam go dopiero od wczoraj
    trochę gratów

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów