Close

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 120

Domyślnie D200 vs Fujifilm FinePix S5 Pro

Witam,
    pytanie może naiwne ale czy faktycznie Fuji ma aż tak dobre matryce żeby konkurować z nikonem?
    nie mówię o body-jest nasze nikonowe,
    pytanie skierowane do osób które miały bliższy kontakt z Fuji 5tką,
    obecnie stoję przed wyborem D200 lub w/w
    pozdr
    dz za odpowiedz,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buskibj Zobacz posta
    Witam,
    pytanie może naiwne ale czy faktycznie Fuji ma aż tak dobre matryce żeby konkurować z nikonem?...
    Przeczytaj wątek w Innych Systemach:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34581

Domyślnie

Też zacząłem sie poważnie zastanawiać nad kupnem Fujifilm s5 pro .Szukam aparatu do reportażu ślubnego. Z początku myślałem o D200 jednak że często używam ISO 800 i więcej ten aparat niezbyt mi odpowiada .Zacząłem myśleć o D300 bo z tego co pokazują pierwsze sample na wysokich ISO wygląda to naprawdę dobrze ,obawiam sie jednak ceny która pewnie wyniesie ok 7 tys. zł .Wreszcie po jakimś czasie wpadłem na ten wątek o Fuji , zainteresowałem sie tym aparatem i muszę stwierdzić że ma same zalety .

Zbudowany jak D200 , wysokie ISO generuje małe szumy a kosztuje obecnie ok 5 tys.

I co najlepsze pasuje do niego większość obiektywów i akcesoriów od Nikona.

Zadaję sobie i wam zatem pytanie po co kupować D300 za 7 tys. skoro można uzyskać to samo za 5 tys. ?
    Fotogacek
    Matryca,szkiełka i inne bibeloty
    Fotografia ślubna Poznań Zdjęcia dzieci

Domyślnie

Jeśli stać Cię na d300 to nic tylko kupic
    mnie stać ale,uważam,że szkoda kasy, przejrzałem trochę testów d200 vs Fuji5 i szczerze mówiąc skłaniam sie ku nikonowi,lepszy af, 5 kl/s jakość obrazu deczko lepsza od D80 którego wczoraj sprzedałem(zwłaszcza raw)
    myślę,że nawet jak bedę chcial kiedyś zmienic puszkę to mniej stracę na nikonie niz na fuji

Domyślnie

Cóż, temat już wałkowany, ale jako użytkownik s5 powiem, że to po prostu inny aparat niż D200. Nie można jednak jednoznacznie powiedzieć który jest lepszy, bo to zależy do czego. Główną zaletą s5 jest wysoka dynamika (do 12EV względem 8EV w D200). Ja ostatnio robię dużo koncertów flamenco - czarne tło, tancerz w czarnym garniturze i ostre światło na twarz, oczywiście zakaz błyskania więc ISO 800 lub 1600. Próbowałem D200 i Canona 5D, oba w takich warunkach wypadły dużo gorzej. Druga rzecz, to kolor ludzkiej skóry, który w fuji jest taki jaki powinien być, tzn. taki jaki wychodzi na slajdach. Prawdą jest, co niektórzy piszą, że można robić fuji .jpgi i dawać surowe do labu. Prawdą jest jednak też fakt, że jak się dobrze wywoła RAFa, to uzyskujemy 16 bitowy tiff o wadze 70MB i naprawdę rewelacyjnej jakości.
    Ogólnie sądze jednak, że więcej jest zastosowań, w których D200 sprawdzi się lepiej, więc w starciu z D300 na 90% pól s5 polegnie sromotnie. Ja jednak pracuję głównie na tych pozostałych 10%. Osobiście też miałem dylemat - D200 czy s5 i padło na fuji. Aktualnie, kiedy już je mam, planuję zakup... drugiego s5
    @buskibj - gorszy AF? To nie jest ten sam system co w D200? U mnie w nędznych warunkach oświetleniowych przy baaardzo szybko ruszającym się obiekcie mam jakieś 98% trafień.
    Acha i jeszcze jedno - zauważyłem, że s5 jest bardzo wymagający co do obiektywów - sam w tym roku zmieniłem Sigmę 70-200 2,8 na takiegoż nikkora (vr) i "przyrost jakości" zciął mnie z nóg. Ale może tak wszystkie aparaty mają...

Adam

Domyślnie

podstawowa wada S5 w stosunku do D200 to prędkość, przy pełnym zakresie dynamicznym seria idzie bodaj 1,5kl/s
    coś za coś, gdyby nie to byłby idealny, nawet specyficzne menu jest do przejścia. Słyszałem też narzekania na ostrość, zdaje się że podobnie jak D200 wymaga dobrych szkieł i silnego ostrzenia softowego. No i olbrzymie pliki szybko zapychające kartę.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Ilość klatek na sekundę ma dla mnie drugorzędne znaczenie bo rzadko używam tej opcji .Bardziej myślę o wielkości plików oraz tych wymaganiach odnośnie szkieł .Czy ktoś może powiedzieć ile "waży" przeciętny nef oraz jpg z Fuji ?

A czy z tą ostrością to nie jest trochę tak że Fuji żeby mniej szumiało to ma mocniejszy filtr coś tak jak D200 ?
    Fotogacek
    Matryca,szkiełka i inne bibeloty
    Fotografia ślubna Poznań Zdjęcia dzieci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damianus Zobacz posta
    Ilość klatek na sekundę ma dla mnie drugorzędne znaczenie bo rzadko używam tej opcji .Bardziej myślę o wielkości plików oraz tych wymaganiach odnośnie szkieł .Czy ktoś może powiedzieć ile "waży" przeciętny nef oraz jpg z Fuji ?

A czy z tą ostrością to nie jest trochę tak że Fuji żeby mniej szumiało to ma mocniejszy filtr coś tak jak D200 ?
    szumy nie mają nic do ostrości, zdaje się że podobnie jak w D200 to kwestia silnego filtra AA; poza tym mimo reklamowych 12MP ilość detali nie jest tak duża jak w D200
    RAF przy pełnej rozpiętości tonalnej to bodaj koło 25MB ( w D200 niekompresowany NEF ma ok. 15MB ), jpg pewnie w zależności od wielkości i kompresji
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

.jpg ma około 5,5 MB. Co do zapisu, istotne jest, żeby używać szybkich kart. Rzeczywiście zapychają się łatwo, ja używam RAF+JPG i na 8GB kartę wchodzi jakieś 280-300 zdjęć. Dla szybkostrzelców dodatkowym problemem będzie bufor, który przy RAF mieści jedynie 7 klatek a one zapisują się dłużej niż strzały seryjne, więc po jakiś 10 klatkach w serii aparat staje i trzeba sobie poczekać.
    @Damianus - jeśli robisz śluby, to s5 jest dobrym wyborem. Po pierwsze dynamika, która w przypadku białej koronkowej sukni na tle ciemnego wnętrza kościoła jest nie do przecenienia. Zobaczysz ile przybędzie Ci szczegółów tam, gdzie w D200 dawno jest już tylko biel lub czerń. Po drugie ISO 1600 jest normalnie użyteczne, zdarzało mi się używać 3200 i było jeszcze do przyjęcia. Wysokiej klasy wydruki 40x50 cm z 1600 nie zawierały widocznego szumu a nie odszumiam zdjęć. W przypadku 13x18 chyba nie mają prawa się nigdy pojawić.
    Co do ostrości, to nie zauważyłem żadnych problemów a różnica w ilości szczegółów względem D200 przy reprodukcjach praktycznie nie istnieje - pojawia się wyraźnie na monitorze, ale to wynika głównie ze sposobu konstrukcji matrycy w s5 (plaster miodu a nie kwadraciki pokrywające się z liniami monitora - było o tym już sporo na forum)

Adam

Domyślnie

Ja również miałem podobny dylemat: D200-S5pro. myślę że cena Fuji trochę spadnie w najbliższym czasie. Poczekam jeszcze i wezmę Fujika, zależy mi właśnie na wysokiej rozpiętości tonalnej i niskich szumach. Ponadto Fuji zachowuje naturalne kolory na wysokich ISO. Jest to wg mnie idealny aparat do studio, ślubów i landszaftów.
    D200 z kolei świetnie nada sie do reporterki (szybkość). Nie można porównywać tych dwóch puszek w kategorii który z nich jest lepszy bo są przeznaczone do różnych zastosowań. Najpierw trzeba jasno sobie określić co będę focił a wybór nie będzie trudny, no chyba że chcemy aparat do wszystkiego
    , Mamiya RZ 67 PRO II, Nikon F 90X, D300, 10 kg szkła

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów