Rozwiąznie Nikona nazywa się NX 1.3
Szukaj
Rozwiąznie Nikona nazywa się NX 1.3
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
może trzeba się uśmiechnąć do do JK, żeby zrobił taki programik do przerabiania nefów z d300 na format d2x i rawshooter będzie je czytał![]()
Na pewno C1 4 pokaże się na początku 2008 i rozwiąże się problem wywoływania znacznej ilości nefów z d300. No i wreszcie będzie chodził na tej pier....ej viście
Aha, jpgi z nefów można bardzo szybko wyciągnąć DCRAWem![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
dokładnie, aby juz nie cytować samego zainteresowanego.
Kelby napisał w swojej ksiażce " ...pamietaj, RAW to nie religia... " Sam tez w pierwszej fazie cyfrowej fotografii robiłem tylko RAWy. Mistrz rowerowej reporterki http://www.grahamwatson.com/index2.html robiacy dziennie po kilka tys zdjec na pytanie o format odpowiedział " a widzisz inne mozliwości jak JPG... ? "
Ja czasem robie kilkaset do tysiaca klatek w pare godzin i dałbym rade z RAWemgdyby nie to ze musze wysłać (wybrane oczywiście) fotki godzine po imprezie na serwer. Jest RAWexactor http://drchung.new21.net/previewextractor/ wyciagajacy błyskawicznie (10s z 200 rawow) jpg z raw'ów ala są one paskudne, tylko przegladówki. Robie wiec RAW+JPG wyostrzony i "pokolorowany" do sieci - zgrywam karte, oddzielam JPG od RAWa i, jak już wspominałem kiedyś - pracuję na JPGach, a do RAWów zaglądam, jak mam dać wybrane kadry na papier, do druku czy dalszej obróbki. Radze Ci więc zmienić przyzwyczajenia... równiez w temacie softu. Sam przeklinałem NX, ale pomału
pomalu zaprzyjźniam sie z nim. NC2 tez był koszmarny, potem jednak sie poprawił, licze że i tu pojawi się wreszcie wersja szybsza. Notabene zapis/konwersja/ obrobionych RAWów do JPGa jest bardzo szybka, a wprowadzenie korekty na wszystkich obrazkach też przebiega sprawnie. No cóz - jest na D300, musi być i na dobry komputer, to tak jak solidna ciemnia, a kiedyś musiała być... To nieprawda, że fotografia cyfrowa jest szybsza i tańsza od analogowej
Oj nieprawda. Niestety oszukali nas marketingowcy
![]()
Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 10-12-2007 o 23:58
rozumiem że w analogowej takze robiłeś kilka tyś w kilka godzin ?
jak ktos z aparatu robi karabin maszynowy to ok ja tam mam snajperkę![]()
A która wersja programu Lightroom obsługuje RAW-y z D300? Czy prgram ten działa samodzielnie czy musi być zainstalowany PS?
Co do RAW-ów to faktycznie nie widzę innej opcji, JPG do tej pory był formatem którego nie używałem w aparacie po przesiadce z Minolty. W Minolcie te jpgi jakoś wyglądały a w moim D70s były sprane i ogólnie wymagały poprawiania na kompie ale nie zawsze udało mi się uzyskać efekt taki jaki chciałem. RAW całkowicie sałatwił sprawę.
Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 11-12-2007 o 09:55
NIKON...
Lightroom 1.3.1 w pełni funkcjonalny 30 dniowy trial do pobrania ze strony Adobe. Lightroom jest samodzielnym programem nie potrzeba PS.
Ostatnio edytowane przez madob ; 11-12-2007 o 12:39
pozdrawiam - Maciek
Skontaktuj się z nami