Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Wątek: RAW w D300

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

josoko, którą wersją C1 otwierasz nefy skonwertowane do dng?
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    niestety w oknie podgladu nie wyswietla mi sie wieksza wersja pliku tylko nadal miniaturka
    ja tak miałem z NEFami z D200 i CS2, sam jestem ciekaw co też ludziska wymyślą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    ja tak miałem z NEFami z D200 i CS2, sam jestem ciekaw co też ludziska wymyślą
    I nic nie udało Ci się z tym zrobić ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josoko Zobacz posta
    Konwertujesz sobie nefy na dng przy pomocy Adobe DNG Converter i CS2 je otwiera. C1 zresztą też.
    Taka zabawa to chyba przy zdjęciach z imienin cioci gdzie nie jest wymagana szybkość obróbki. Jeśli miałbym robić tylko takie fotki to na co mi D300 z super szybkim AF i wieloma innymi bajerami? D300 będzie czesto wykorzystywany zawodowo (śluby itp) gdzie z całego reportażu może być ok 1200 fotek które najpierw trzeba przebrać a później obrobić. Nikon ciągle nie ma żadnej propozycji programu dla tego typu zastowowan i jesazcze dłuuuuuuugo nie będzie miał a szkoda bo jak robi puszki to powinien zapewnić zapwewnić oprogramowanie.
    NIKON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjjkkk Zobacz posta
    josoko, którą wersją C1 otwierasz nefy skonwertowane do dng?
    Oczywiście betą 4, dopiero ona obsługuje DNG. Ale niestety efekt do bani, bo zdjęcia w AdobeRGB zupełnie inaczej wyglądają w C1 i inaczej po wysłaniu tiffa do PSa. Albo ja coś poplątałem z profilami w C1 - do końca jeszcze nie jestem pewien.

Jacek B., podzielam Twój ból, ale trzeba rzeźbić tym, co jest. C1 jest znacznie szybsze, ale tez ma swoje ograniczenia.
    Swoją drogą to jeszcze nie udało mi się zrobić takiej ilości z jednej imprezy
    Ostatnio edytowane przez josoko ; 10-12-2007 o 20:13
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    z całego reportażu może być ok 1200 fotek które najpierw trzeba przebrać a później obrobić
    Pierw przebierasz, a potem obrabiasz. Po co wywoływac 1200 RAWów ???? Masz 2 opcje:
    a) wyciagasz zaszyte w RAW jpg-i
    b) robisz z NEFem malutkie jpg z kompresją basic. Ja zawsze robię RAW+ JPG (czasami sam JPG, nigdy sam RAW)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a) wyciagasz zaszyte w RAW jpg-i
    Jak to się robi i po co?

b) robisz z NEFem malutkie jpg z kompresją basic. Ja zawsze robię RAW+ JPG (czasami sam JPG, nigdy sam RAW)
    też ne wiem po co to. Nie mówię że to złe tylko nigdy nie praktykowałem. Jakie z tego moga być korzyści? Ja zawsze robię tylko RAW i nic złego w tym nie widzę. Czy niesie to ze sobą jakieś ryzyko?
    NIKON...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

Szybko i sprawnie można przejrzeć NEFy, nawet te z D300 w przeglądarce FastStone Image Viewer ver. 3.3
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    Jakie z tego moga być korzyści? Ja zawsze robię tylko RAW i nic złego w tym nie widzę. Czy niesie to ze sobą jakieś ryzyko?
    Nie, ale to olbrzymi zysk na czasie. Przeliczenie 1200 NEF na jpg zajmie trochę czasu, a kilka postów wyżej skarzysz sie na czasochłonność tej operacji. Stąd moja rada.

ja nie wyciagałem jpgów z RAWa, ale są do tego programy, działają (wsad) błyskawicznie. Po co? By mieć jpga i przebrać zdjęcia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie, ale to olbrzymi zysk na czasie. Przeliczenie 1200 NEF na jpg zajmie trochę czasu, a kilka postów wyżej skarzysz sie na czasochłonność tej operacji. Stąd moja rada.
    skarżę się bo nie ma programu który w tej chwili dał by radę tak przebierać w RAW-ach z D300 jak RawShooter w RAW-ach z D200. Takigo programu mi osobicie brakuje. Jest opcja z PS CS3 ale nie jest to rozwiązanie Nikona tylko innej firmy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-12-2007 o 20:56
    NIKON...

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów