josoko, którą wersją C1 otwierasz nefy skonwertowane do dng?
Szukaj
josoko, którą wersją C1 otwierasz nefy skonwertowane do dng?
Pozdrawiam,
Janusz
Taka zabawa to chyba przy zdjęciach z imienin cioci gdzie nie jest wymagana szybkość obróbki. Jeśli miałbym robić tylko takie fotki to na co mi D300 z super szybkim AF i wieloma innymi bajerami? D300 będzie czesto wykorzystywany zawodowo (śluby itp) gdzie z całego reportażu może być ok 1200 fotek które najpierw trzeba przebrać a później obrobić. Nikon ciągle nie ma żadnej propozycji programu dla tego typu zastowowan i jesazcze dłuuuuuuugo nie będzie miał a szkoda bo jak robi puszki to powinien zapewnić zapwewnić oprogramowanie.
NIKON...
Oczywiście betą 4, dopiero ona obsługuje DNG. Ale niestety efekt do bani, bo zdjęcia w AdobeRGB zupełnie inaczej wyglądają w C1 i inaczej po wysłaniu tiffa do PSa. Albo ja coś poplątałem z profilami w C1 - do końca jeszcze nie jestem pewien.
Jacek B., podzielam Twój ból, ale trzeba rzeźbić tym, co jest. C1 jest znacznie szybsze, ale tez ma swoje ograniczenia.
Swoją drogą to jeszcze nie udało mi się zrobić takiej ilości z jednej imprezy![]()
Ostatnio edytowane przez josoko ; 10-12-2007 o 20:13
Pozdrawiam
Jarek Piekarski
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Szybko i sprawnie można przejrzeć NEFy, nawet te z D300 w przeglądarce FastStone Image Viewer ver. 3.3
Pozdrawiam,
Janusz
Nie, ale to olbrzymi zysk na czasie. Przeliczenie 1200 NEF na jpg zajmie trochę czasu, a kilka postów wyżej skarzysz sie na czasochłonność tej operacji. Stąd moja rada.
ja nie wyciagałem jpgów z RAWa, ale są do tego programy, działają (wsad) błyskawicznie. Po co? By mieć jpga i przebrać zdjęcia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-12-2007 o 20:56
NIKON...
Skontaktuj się z nami