Close

Strona 16 z 35 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 347

Wątek: D300 vs 5D

Domyślnie

Dobra olejmy Kena i pomyślmy logicznie, 2 letni Canon 5D FF & nowiutki Nikon D300 APS-C.
    Miałem chwile zwątpienia w 5D jak zobaczyłem testy Cichego ale jednak doszedłem do wniosku (po obejrzeniu przykładowych zdjęć z d300 i 5D) że po mimo rozwoju technologi oraz umiejętności programistów od odszumiania to nie ma takiej możliwości aby obraz z D300 był lepszej jakości lub takiej samej jak 5D, myślę że jeśli pojawią się jakieś testy porównawcze 5D i D300 to potwierdzą on to co mówię, jest sporo lepiej niż w D200 ale 5D jeszcze górą.

Jeśli się mylę to mam nadzieje że ktoś mi szybko pokaże dowody na to że sie mylę, zanim wejdę w Canona i kupię 5D + szklarnie.

Oczywiście mówię tylko o jakości obrazu bo sądzę że wszystkim innym lepszy jest D300

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 01-12-2007 o 20:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    Dobra olejmy Kena i pomyślmy logicznie, 2 letni Canon 5D FF & nowiutki Nikon D300 APS-C.
    Miałem chwile zwątpienia w 5D jak zobaczyłem testy Cichego ale jednak doszedłem do wniosku (po obejrzeniu przykładowych zdjęć z d300 i 5D) że po mimo rozwoju technologi oraz umiejętności programistów od odszumiania to nie ma takiej możliwości aby obraz z D300 był lepszej jakości lub takiej samej jak 5D, myślę że jeśli pojawią się jakieś testy porównawcze 5D i D300 to potwierdzą on to co mówię, jest sporo lepiej niż w D200 ale 5D jeszcze górą.

Jeśli się mylę to mam nadzieje że ktoś mi szybko pokaże dowody na to że sie mylę, zanim wejdę w Canona i kupię 5D + szklarnie.

Oczywiście mówię tylko o jakości obrazu bo sądzę że wszystkim innym lepszy jest D300

Pozdrawiam
    Tu nie chodzi o "odszumianie", matryca daje lepsze pliki wyjściowe. Ja jestem innego zdania a pierwsze testy D300 pokazują, że D300 i 5D dają szumy na tym samym poziomie.
    D200 | N 28-70/2.8, 50/1.4 | SB 800 |

Domyślnie

No tak czy tak jak się odliczy cashback to 5-tkę nową można wyrwać za ok 5,5 kzł, a trafiają się idealne egzemplarze (niedużo używane jeszcze taniej -nawet poniżej 5 kzł). Cholera świerzbi mnie ręka .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cholera świerzbi mnie ręka .
    Mnie też świerzbiła... dłuuuuugi czas. Z pół roku się z tym woziłem.
    I w końcu "stało się stało to co miało się stać..."

Domyślnie

Pozdrawiam
    D300 moim zdaniem zbliżył się do 5D. Jeśli komuś zależy tylko na jakości obrazowania i do tego głównym tematem jest portret wiadomo że 5D. Choćby dlatego że ma FF matrycę i zoptymalizowaną optykę portretową. Albo poczekać na DcośtamFX który pewnie niebawem pojawi się jako konkurencja dla 5D/5dmk2
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

W każdym razie dzięki temu szumowi informacyjnemu po 1,5 roku używania 5D chyba poszukam w menu jak włączyć to ISO 3200. Ktoś ze znajomych poprosi o fotkę na 3200 i bedzie wstyd
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wronap Zobacz posta
    Tu nie chodzi o "odszumianie", matryca daje lepsze pliki wyjściowe. Ja jestem innego zdania a pierwsze testy D300 pokazują, że D300 i 5D dają szumy na tym samym poziomie.
    Szumy może i tak ale szczegółów jest więcej w 5D, odszumianie w d300 jest bardzo dobre ale nie ma siły, obraz będzie miększy a szczegółów mniej.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    D300 moim zdaniem zbliżył się do 5D. Jeśli komuś zależy tylko na jakości obrazowania i do tego głównym tematem jest portret wiadomo że 5D. Choćby dlatego że ma FF matrycę i zoptymalizowaną optykę portretową. Albo poczekać na DcośtamFX który pewnie niebawem pojawi się jako konkurencja dla 5D/5dmk2
    Jak bym wiedział na 100% że Nikon wypuści puszkę FX (FF) w przyszłym roku w cenie 8 tysi na starcie, to bym się nie zastanawiam i wchodził w Nikona, ale czy wypuści, tego się pewnie nie dowiemy wcześniej niż miesiąc przed wypuszczeniem tego body, może taka puszka pojawi się za 5 miechów a może za 1,5 roku a może w ogóle, więc to tylko gdybania a jak już nie mam czasu czekać, chyba że Nikon jutro ogłosi oficjalnie D300FX ....to zmieni postać rzeczy, ale Nikon tego nie zrobi szybko bo sprzedaż d300 by ucierpiała po takim info.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 01-12-2007 o 20:33

Domyślnie

Szumy może i tak ale szczegółów jest więcej w 5D, odszumianie w d300 jest bardzo dobre ale nie ma siły, obraz będzie miększy a szczegółów mniej.

Pozdrawiam
    Jestem przekonany, że szybciej niż utratę detali, zauważysz przy takim porównaniu przewagę 5D w zakresie subtelnych przejść tonalnych i lepszych mikrokontrastów.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

albercikk gdybanie to częsć bytu użytkowników tej wspaniałej firmy, może czasem trzeba czekać długo ale jak już coś nikon wypuści to jest to bardzo dobre. A jeśli chodzi o to czekanie kolego mniej narzekania zawsze możesz kupić jednego z tych super canonów, Twój wybór
    D200 | N 28-70/2.8, 50/1.4 | SB 800 |

Domyślnie

ale ja nie narzekam na Nikona, ja na miejscu tej firmy gdybym planował D300FX na przyszły rok to bym teraz ani słowa o tym nie pisnął bo to z marketingowego punktu widzenia było by złe posunięcie , po za tym to moja sympatia jest po stronie Nikona, ale pewnie kupie Canona, takie życie

Cytat Zamieszczone przez wronap Zobacz posta
    albercikk gdybanie to częsć bytu użytkowników tej wspaniałej firmy, może czasem trzeba czekać długo ale.....
    Znam ten klimat, jako (jeszcze) użytkownik sprzętu Minolta i Konica Minolta wiem coś o tym, życie użytkowników tego sprzęt składało sie głównie z czekania

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 01-12-2007 o 20:48

Strona 16 z 35 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów