Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

GIMP w wersji 2.4 zaczyna stawać się całkiem konkurencyjny do profesjonalnych narzędzi ale niestety tylko dla amatora. Wciąż brakuje mu niejednej funkcji... mnie osobiście boli możliwości wygodnej konwersji do B&W połączonej z mikserem kanałów... no chyba że jest a ja tego nie odkryłem? Niemniej wywaliłem PSa i staram się zmusić do polubienia GIMPa. Z czasem może dojdziemy do porozumienia.
    Jeżeli ktoś myśli o fotografii zarobkowej, to niestety GIMP okaże się dla niego zapewne niewystarczający...
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

[QUOTE=Fenek;465028]mnie osobiście boli możliwości wygodnej konwersji do B&W połączonej z mikserem kanałów... no chyba że jest a ja tego nie odkryłem? [QUOTE]

Zakladka Colors => Components => Channel Mixer (zaznaczyc monochrome) w wersji 2.4 oczywiscie...

Nie wiem co takiego ma PS (bo nie uzywam) czego brak gimpowi (zwlaszcza w najnowszej wersji gdzie dodano 16/32 bit, color management i mase innych rzeczy) ale jeszcze nie znalazlem takiego tutoriala pod PS ktorego by sie nie dalo zastosowac w gimpie, oprocz "wlacz sciagnieta akcje" oczywiscie
    D50 + N50/1.8 + N85/1.8 + T17-50 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loki
    Zakladka Colors => Components => Channel Mixer (zaznaczyc monochrome) w wersji 2.4 oczywiscie...
    O, faktycznie. Wydaje się to jednak nieco mniej przyjazne niż w PS ale chyba zdołam opanować po odrobinie ćwiczeń. No to teraz pozostaje jedynie zmiana przyzwyczajeń, bowiem dużo rzeczy jest rozplanowanych inaczej niż w PS jak dla mnie. Nie szkodzi nic.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loki Zobacz posta
    Nie wiem co takiego ma PS (bo nie uzywam) czego brak gimpowi (zwlaszcza w najnowszej wersji gdzie dodano 16/32 bit
    Z release notek wynika, że pracuje nadal w 8 na kanał. Tylko zapis / odczyt są możliwe z większą rozdziałą, ale i tak chyba zachodzi konwersja. TIFFów 16 bit nadal nie łyka (to znaczy od razu krzyczy, że przerzuca do 8 bitów).
    Pusta torba team
    BLOG

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów