Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Thumbs up alternatywa dla PSa?

Witam

Zapewne było wiele wątków o podobnym tytule, ale...

Ostatnio "szukam" alternatywy dla programu Photoshop (wiem, wiem, ten program jest doskonały i mogę się z zgodzić -ale szukać warto).

Nie mniej własnie podczas moim przeszukiwań znalazłem stronę z prototypowym programem bardzo zbliżonym do PSa.
    ten program nazywa się Pixel, a więcej info jest na polskiej stronie:
    http://pixel.info.pl/

Chętnie przeczytam wasze komentarze.

Dostępna wersja programu to dopiero wersja beta, i ma wiele błedów, ale może przy finalnej wersji być świetną alternatywą dla PSa

zapraszam do komentarzy
    Piotr Piątek / producent, retuszer, fotografik

Domyślnie

http://www.getpaint.net/

darmowy

uzupełnienie z FAQ:

CMYK support, or 16-bits per pixel support -- Not gonna happen. If you really need good software for working with images for printing, or need to work at a professional level, then I must honestly point you towards Adobe Photoshop.

czyli niestety, jeśli Ci to bardzo potrzebne.

P.
    Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 31-10-2007 o 18:07
    Fiat Lux

Domyślnie

Pomyśl o Corelu.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

myślałem o Corelu, jednak szukam programu w którym będę mógł pracować w przestrzeni 16 bitowej.
    Jakies propozycje?
    Piotr Piątek / producent, retuszer, fotografik

Domyślnie

a czy czasem najnowsza wersja gimpa nie pracuje na 16bitach ? no a nawet jak nie to nie wiem jeszcze jak jest z pixelem ale gimp czyta rawy przynajmniej, czego nie spotkalem na przyklad w serif photo plus 8.0
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

ale Corel pracuje w 16 bitach (choc niestety nie wszystkie narzędzia )
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

btw trudno porównać efekty działania w momencie jak "DEMO" jest tak nachalnie widoczne , wczytywanie NEFów jednakże baaaaaaaardzo ubogie i bardzo słaby algorytm demozaikizacji - kolorowa kasza jest straszna
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Smiem twierdzic, ze nie ma alternatywy dla PS'a. Corel owszem sie stara, ale to jednak nie to samo.

bth
    Gość

Domyślnie

Pixel zapowiadał się jako bardzo ciekawy projekt - śledzę go od jakiegoś czasu. Niestety, od mniej więcej roku jest opóźnienie z kolejną stabilną wersją, wiele osób które wsparło finansowo projekt wycofuje się i jest rozczarowanych brakiem postępu. A szkoda, bo software miał konkretny potencjał - zastanawiałem się tylko czy w momencie komercyjnego release'u nie posypią się pozwy, np. za skopiowanie intefejsu Adobiego.

Domyślnie

A Gimp? Darmowy....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów