nie potwierdzam waszych obserwacji. W studiu na błysku nie liczy sie czas tylko przysłona. I wychodziła róznica 1 przysłony. Chyba, że d70 inaczej odmierza czasy (watpię)
Szukaj
nie potwierdzam waszych obserwacji. W studiu na błysku nie liczy sie czas tylko przysłona. I wychodziła róznica 1 przysłony. Chyba, że d70 inaczej odmierza czasy (watpię)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
W takim razie zapraszam na testy. W akcji miałem D200 od Andy_O, kumpla 80-tkę i moje D70. Różnica była widoczna z miejsca. Jak napisałem wcześniej - nawet Canon 350D miał podobnie naświetloną klatkę (słabiej o jakieś o,25EV) od mojej D70-tki ale przy ISO 100.
Jestem pewien że Nikon przeraził się gdy zobaczył jak szumi D70 na najniższej czułości i nazwał ją ISO200 by mniej spostrzegawczym zaciemnić jak kiepawą ma matrycę taa pucha...
Al "CAPONE" Bundy
Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.
Nie mogł sobie ot tak nazwac jak chcial, gdyz wartosci muszą byc zgodne ze specyfikacją ISO. Kolejna teoria spiskowa....
Są dopuszczalne pewne tolerancje, ale nie aż tak duże jak sugeruje Al.
Wiem jak to wygląda w praktyce, miałem D70 prawie dwa lata... Mogą być róznice ok 0.3 ev, ale wątpie by byl większe.
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 01-11-2007 o 21:16
ja też przesiadałem sie z D70 na D200 i pewien czas miałem oba.
Canony często miały ekwiwalenty ISO wyższe o 1/3 EV od nikonów, co zauważano w testach na dpreview. Nie zauwazono tam wyższej az o 1 EV wyższej czułości D70.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami