Przeczytałem tu, w czasie mojej forumowej obecności, sporo na temat tabletów. Jednak wiedzę tę uporządkować nie tak prosto, a jeśli od baaardzo dawna na własne oczy (i ręce) się z czymś styczności nie miało, to wiedza zanikaDodatkowo, ze względu na pracę, sporo czasu spędzam przed komputerem, i chyba już rsi czuję, więc pomyślałem o tablecie.
Stąd też ten wątek, i kilka konkretnych pytań o tablety. Do rzeczy:
1. Niech mi ktoś pokrótce przedstawi wady i zalety (w formie listy plusów i minusów). tabletów A6 i A5. A6 wydaje mi się małym, ale może się mylę?
2. Czy tylko Wacom? Co jeszcze można brać pod uwagę, i dlaczego jest gorsze od Wacom?
3. Czy tabletem mogę w pełni zastąpić mysz? Nie chodzi tylko o obróbkę zdjęć, ale ogólnie pracę przy komputerze.
4. Do czego służą w Wacom Bamboo te dodatkowe przyciski, ring itp na tablecie? Instrukcji do tego nie znalazłem (tylko do volito, i innych większych), wynika z instrukcji, że można je sobie prawie dowolnie zaprogramować - do czego się to najczęściej wykorzystuje?
5. Z wątku, w którym dopytywałem Czornyja i JK o różne rzeczy, wynika, że naciskiem reguluje się szerokości pędzli itd. Czy obsługuje to program, czy system? I czy np. w Gimpie będzie mi to prawidłowo działać?
6. Zakładam, że będę tego używał do obsługi systemu i poprawek na zdjęciach - czy ma to sens, czy zostać przy myszy?
7. Jeśli z A6, to przyglądam się Volito2 i Graphire4 classic. Poza pierdołami o czułościach, to jedyną różnicę (inną niż cenową) znalazłem taką, że Graphire ma w piórku gumkę (a przynajmniej tak zrozumiałem - odwracam piórko i ścieram zamiast rysować) - czy to działa wszędzie i czy są jeszcze jakieś większe różnice?
8. Tablecik ma też posłużyć dziecku do rysowania, czy A6 będzie wystarczające, czy jednak nieco za małe?
Gdy mi się jeszcze coś przypomni, nie omieszkam zapytać.
A może ktoś ma taki niepotrzebny mu tablet, i by udostępnił do oceny jego przydatności?
EDIT:
9. Czy mogę jednocześnie używać i tabletu i myszy do obsługi systemu?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami