Close

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 139
    pebees
    Gość

Domyślnie Tablet - po raz enty :)

Przeczytałem tu, w czasie mojej forumowej obecności, sporo na temat tabletów. Jednak wiedzę tę uporządkować nie tak prosto, a jeśli od baaardzo dawna na własne oczy (i ręce) się z czymś styczności nie miało, to wiedza zanika Dodatkowo, ze względu na pracę, sporo czasu spędzam przed komputerem, i chyba już rsi czuję, więc pomyślałem o tablecie.
    Stąd też ten wątek, i kilka konkretnych pytań o tablety. Do rzeczy:

1. Niech mi ktoś pokrótce przedstawi wady i zalety (w formie listy plusów i minusów). tabletów A6 i A5. A6 wydaje mi się małym, ale może się mylę?
    2. Czy tylko Wacom? Co jeszcze można brać pod uwagę, i dlaczego jest gorsze od Wacom?
    3. Czy tabletem mogę w pełni zastąpić mysz? Nie chodzi tylko o obróbkę zdjęć, ale ogólnie pracę przy komputerze.
    4. Do czego służą w Wacom Bamboo te dodatkowe przyciski, ring itp na tablecie? Instrukcji do tego nie znalazłem (tylko do volito, i innych większych), wynika z instrukcji, że można je sobie prawie dowolnie zaprogramować - do czego się to najczęściej wykorzystuje?
    5. Z wątku, w którym dopytywałem Czornyja i JK o różne rzeczy, wynika, że naciskiem reguluje się szerokości pędzli itd. Czy obsługuje to program, czy system? I czy np. w Gimpie będzie mi to prawidłowo działać?
    6. Zakładam, że będę tego używał do obsługi systemu i poprawek na zdjęciach - czy ma to sens, czy zostać przy myszy?
    7. Jeśli z A6, to przyglądam się Volito2 i Graphire4 classic. Poza pierdołami o czułościach, to jedyną różnicę (inną niż cenową) znalazłem taką, że Graphire ma w piórku gumkę (a przynajmniej tak zrozumiałem - odwracam piórko i ścieram zamiast rysować) - czy to działa wszędzie i czy są jeszcze jakieś większe różnice?
    8. Tablecik ma też posłużyć dziecku do rysowania, czy A6 będzie wystarczające, czy jednak nieco za małe?

Gdy mi się jeszcze coś przypomni, nie omieszkam zapytać.
    A może ktoś ma taki niepotrzebny mu tablet, i by udostępnił do oceny jego przydatności?

EDIT:
    9. Czy mogę jednocześnie używać i tabletu i myszy do obsługi systemu?
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 31-10-2007 o 09:56

Domyślnie

Co do plusów i minusów to ciężko stwierdzić, bo każdy ma inny gust.
    Na +:
    -wygodna praca w photoshopie

Na -:
    -praca nadgarstka (czasem nie wygodnie)

2. Niestety, obawiam się, że tylko.
    Widziałem inne firmy i czytałem ich recenzje.
    Niestety, wacom wypada najlepiej.

3. Tak.
    Można go stosować na dwa sposoby:
    -tablet to twój monitor i cała jego powierzchnia odnosi się do wielkości monitora (prawy górny róg tabletu, to prawy górny róg monitora)
    -jak mysz

4.Tego nie wiem.
    Ja mam tego najtańszego Volito 2

5. Zgadza się, mocniejsze naciśnięcie na tablet powoduje zwiększenie rozmiaru pędzla.
    Wydaje mi się, że to sprawa systemu, albo sterownik

6. Ja już praktycznie myszy nie używam.
    Tablet stał się wygodniejszy, szybszy.
    Teraz jak biorę mysz do ręki to mam wrażenie, że praca z nią jest strasznie wolna.

7. O tym nawet nie wiedziałem

8. Moja 5 letnia siostrzyczka jest zachwycona nowym zakupem.
    Teraz męczy mnie całymi dniami, żebym dał jej porysować, lub pograć.
    Sądzę, że Volito 2 wystarczy.

Domyślnie

Ja mam w domu Wacom-a Bammbo - powiem szczerze ze tablet to jest TO, szczególnie jesli chcesz pracować na programach typu cs czy corel.
    Na początku było ciężko, dodająć do tego jeszcze viste powiem bardzo ciężko ale teraz z każdym dniem jest lepiej choć operowanie mysza jest dalej szybsze niż piórkiem ale myślę że to kwestia wprawy.
    Naprawdę gorąco polecam i nie baw sie w żadne inne wynalazki odrazu sobie kup wacom-a zaoszczędzisz sobie nerwów.
    Pozdr. - Grzesiek

Domyślnie

zgodze sie z przedpiszcą - tylko WACOM
    ja uzywam WACOM INTUOS 3 A5 od dwoch lat, co prawda zmieniam teraz na A4, ale A5 jest wystarczający, kiedys w duzej agencji pracowalem na WACOMIE A6 i tez dawal rade.
    WACOM jest firmą ktora produkuje tablety najlepszej jakosci, o największej czulosci i rozdzielczosci, mialemkiedys przyjemnosci robic prezentacje produktow WACOMA w Warszawie, wlącznie z 21'' LCD - poezja
    inne firmy to tylko strata pieniędzy
    gorąco plecam, takze do zastosowan pro, a nawet przede wszystkim pro.

p.s. co do pkt 7. mocniejsze nacisniecie pedza powoduje albo zwiększenie jego rozmiaru albo krycia, im lzej naciskasz tym mniejsze krycie, to regulowane jest w ustawieniach pedzla i w programie graficznym.
    Ostatnio edytowane przez jacoslavgth ; 31-10-2007 o 10:16

Domyślnie

Pytasz o wady i zalety. I pytasz trochę bez sensu. Zacznij od podjęcia decyzji, czy chcesz pokazywać elementy na ekranie bezwzględnie (tablet), czy przyrostowo (myszka). To jest podstawowa różnica, która wymusza całkowite przestawienia się i zmianę nawyków. Jesli zakładasz, że potrafisz je zmienić, to kombinuj dalej. Jesli nie to daj sobie spokój z tabletem, bo będziesz tylko marudził. I jeszcze jedno. Z tabletem raczej sobie nie pograsz w jakieś "strzelanki", czy inne badziewia, ale do szachów niewątpliwie się nada.

Z powyższego wynika również wybór formatu A6, A5, albo na przykład A1, czy A0 (takie też są i działają na takiej samej zasadzie). Jeśli tablet pracuje we współrzednych bezwzględnych, to po odpowiednim zamapowaniu (powiązaniu narożników tabletu z wybranymi punktami ekranu, albo dwóch ekranów, monitora) konkretny punkt na tablecie zawsze odpowiada temu samemu punktowi na ekranie. Jeśli pracujesz na aplikacjach otwieranych na pełnym ekranie (albo w oknach otwieranych zawsze w tym samym miejscu), to dość łatwo do tabletu przywyknąć. Jeśli jednak otwierasz je w przeróżnych miejscach, to zawsze będziesz szukał miejsca, w które należy trafić. A6, czy A5? To też sprawa prosta. Z zasadzy działania tabletu wynika, że lewy górny róg ekranu odpowiada lewemu górnemu narożnikowi tabletu (zazwyczas), a prawy dolny - prawemu dolnemu narożnikowi tabletu. Jeśli chcesz pokazać coć w lewym dolnym rogu, a później w prawym górnym, to musisz przesunąć dłonią przez cały tablet. Na A6 to niewielki odcinek, na A5 już sporo większy i czasem trzeba się ręką namachać, a przy A0 trzeba wstać z krzesełka, żeby to zrobić. A jak się ma wielkość tabletu do wygody edycji obrazu? Moim zdaniem, nijak się nie ma, bo obraz na monitorze można dowolnie powiększać, a w konsekwencji takiego powiekszania, tablet będzie sie robił coraz bardziej "precyzyjny". Rozdzielczości tabletów są i tak sporo większe niż rozdzielczości ekranu (DPI), więc o ewentualnych brakach dokładności w stosunku do tego co widać na monitorze, mówić się raczej nie da. Rozdzielczość tabletu nie na więc żadnego znaczenia, chyba, że masz monitor 42" i chcesz obrabiać zdjęcie w całości, ale wtedy najlepszy będzie tablet A4, A3 lub jeszcze większy. Moim zdaniem, do obróbki zdjęć optymalnym rozwiązaniem jest A6, ale to oczywiście kwestia gustu.

Wacom, czy nie Wacom? Jeśli nie jesteś grafikiem i potrzebujesz tabletu do zastąpienia myszki oraz drobnych korekt zdjęć, to praktycznie nie ma wiekszej różnicy. Oczywiście, jeśli takie tablety realizują funkcje, które chcesz mieć (zmiana nacisku, zmiana pochylenia, itp.) Lepsze modele Wacoma raczej przewyższają konkurencję, ale zawsze jest pytanie, czy musisz mieć w domu złote klamki. Jeśli te bajery nie są potrzebne lub są potrzebne sporadycznie, to stanowią jedynie piękną specyfikację techniczną drogiego i mało przydatnego urządzenia. Wybór granicy opłacalności należy do kupującego.

Wszystkie sprawy dotyczące nacisku, pochylenia, skalowania mogą być obsługiwane bezpośrednio przez program (kiedyś to było regułą i było bardzo sensownym rozwiązaniem) albo przez system operacyjny, który ma zainstalowany driver tabletu i wszystko wie lepiej. W Windowsach większość znanych mi aplikacji (choć nie wszystkie) korzysta z obsługi systemowej, a to czy konkretny program reaguje na zmiany nacisku, zazwyczaj zależy od tego, czy ten program czyta odpowiednie pola struktury danych dostarczanych przez Windows. Takie rozwiązanie jest prostsze dla twórców oprogramowania i chyba dlatego się przyjęło (żeby obsługiwać jakiś tablet nie trzeba wiedzieć jak z nim gadać). Zawsze trzeba to sprawdzić, żeby się przekonać o jakości tych rozwiązań.

Tabletu i myszy możesz używać równocześnie, ale jest jedno ale. One ze sobą "konkurują" o dostep do komputera. Pracujesz myszką, lekko trącisz ręką piórko tabletu i już możesz wskazać coś innego niż chcałeś. W drugą stronę też to działa, bo system operacyjny zazwyczaj reaguje nie na położenie, ale na zmiany położenia urzadzenia wskazujacego (podstawowym urządzeniem zazwyczaj jest myszka). To się oczywiście daje opanować. Można te urzadzenia odłączać, można przelączać, a najczęściej wystarczy tylko uważać.

Można dyskutować, można wypisywac różne teoryje, ale i tak najważniejsze jest to, czy będziesz się umiał sprawnie przestawić na bezwzględny tryb pracy tabletu. Znam kilku takich, którzy po tygodniu prób wyrzucali tablety, nie szczędząc im słownych epitetów.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 31-10-2007 o 11:09
    Jacek

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Pytasz o wady i zalety. I pytasz trochę bez sensu. Zacznij od podjęcia decyzji, czy chcesz pokazywać elementy na ekranie bezwzględnie (tablet), czy przyrostowo (myszka).
    Zacząłem od stwierdzenia, już jakiś czas temu, że RSI albo coś podobnego mnie dopada, i to między innymi chcę wyeliminować.
    To jest podstawowa różnica, która wymusza całkowite przestawienia się i zmianę nawyków. Jesli zakładasz, że potrafisz je zmienić, to kombinuj dalej. Jesli nie to daj sobie spokój z tabletem, bo będziesz tylko marudził.
    Może uda się je zmienić, może nie. Nie wiem, co najwyżej będę marudził albo sprzedam
    I jeszcze jedno. Z tabletem raczej sobie nie pograsz w jakieś "strzelanki", czy inne badziewia, ale do szachów niewątpliwie się nada.
    W strzelanki nie grywam
    Z powyższego wynika również wybór formatu A6, A5, albo na przykład A1, czy A0 (takie też są i działają na takiej samej zasadzie).(..) Moim zdaniem, do obróbki zdjęć optymalnym rozwiązaniem jest A6, ale to oczywiście kwestia gustu.
    Do zdjęć już wiemy, no a do rysowania? A do rysowania dla dziecka?
    Wacom, czy nie Wacom? Jeśli nie jesteś grafikiem i potrzebujesz tabletu do zastąpienia myszki oraz drobnych korekt zdjęć, to praktycznie nie ma wiekszej różnicy. Oczywiście, jeśli takie tablety realizują funkcje, które chcesz mieć (zmiana nacisku, zmiana pochylenia, itp.) Lepsze modele Wacoma raczej przewyższają konkurencję, ale zawsze jest pytanie, czy musisz mieć w domu złote klamki. Jeśli te bajery nie są potrzebne lub są potrzebne sporadycznie, to stanowią jedynie piękną specyfikację techniczną drogiego i mało przydatnego urządzenia. Wybór granicy opłacalności należy do kupującego.
    Wszystkie tablety A6 są w podobnych cenach. Złotych klamek mieć nie muszę, ale jeśli mam mieć dziadostwo za 100 zł a co lepszego za 160, to w tych granicach cenowych nie ma problemu z wzięciem czegoś lepszego.
    Wszystkie sprawy dotyczące nacisku, pochylenia, skalowania mogą być obsługiwane bezpośrednio przez program (kiedyś to było regułą i było bardzo sensownym rozwiązaniem) albo przez system operacyjny, który ma zainstalowany driver tabletu i wszystko wie lepiej. W Windowsach większość znanych mi aplikacji (choć nie wszystkie) korzysta z obsługi systemowej, a to czy konkretny program reaguje na zmiany nacisku, zazwyczaj zależy od tego, czy ten program czyta odpowiednie pola struktury danych dostarczanych przez Windows.
    Wszystko rozumiem, ale pytam wprost - jak to działa z Gimpem, Paintem?
    Takie rozwiązanie jest prostsze dla twórców oprogramowania i chyba dlatego się przyjęło (żeby obsługiwać jakiś tablet nie trzeba wiedzieć jak z nim gadać). Zawsze trzeba to sprawdzić, żeby się przekonać o jakości tych rozwiązań.
    A sprawdzić można ... kupując tablet?
    Tabletu i myszy możesz używać równocześnie, ale jest jedno ale. One ze sobą "konkurują" o dostep do komputera.
    Ok, rozumiem.
    Można dyskutować, można wypisywac różne teoryje, ale i tak najważniejsze jest to, czy będziesz się umiał sprawnie przestawić na bezwzględny tryb pracy tabletu. Znam kilku takich, którzy po tygodniu prób wyrzucali tablety, nie szczędząc im słownych epitetów.
    Okaże się, na razie to są przymiarki Dzięki za odpowiedź.

Domyślnie

To jeszcze ja dorzuce 3 grosze. Jesli w planach jest tez linux to wacom. Natomiast w moim volito odczyt piorka jest do ok. 3-5 mm czyli po podniesieniu go jest taki efekt, ze kursor zamiera i ciezko trafic - takze jak dla mnie to dyskfalifikuje ten tablet bambo chyba tez ma tylok taka wysokosc odczytu. Bawilem sie Pentagramem a4 i tam tego efektu nie bylo. Gdy mialem jakis Amigowy OmniPen czy cos tez tego nie bylo. W obu odczytywalo pozycje piorka do ok 1 cm co przy moich nawykach mi odpowiadalo. W Volito musze jakos dla mnie nienaturalnie ukladac reke aby nie zatrzymywal sie kursor przy przemieszczaniu piorka.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta

Wszystko rozumiem, ale pytam wprost - jak to działa z Gimpem, Paintem?
    Windowskowe GTK z tego co pamietam nie obsluguje nacisku.
    D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    5. Zgadza się, mocniejsze naciśnięcie na tablet powoduje zwiększenie rozmiaru pędzla.
    Wydaje mi się, że to sprawa systemu, albo sterownik
    Raczej nie do konca. Nawet w Photoshopie brush nie bedzie sie powiekszal przy mocniejszym wcisnieciu, jesli w opcjach aktualnie uzywanego brusha nie bedziesz mial wlaczonego jego powiekszania, i wybranego dla takiego zachowania -- "Pen Pressure".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze JK powiedzial wlasciwie wszystko
    Dzieki Czornyjowi mialem okazje wczesniej sprobowac jak tablet dziala i podpatrzyc jego wprawna prace...
    Mimo, nie ukrywam przerazenia na wstepie, bo kursor nie do konca byl tam gdzie chcialem kupilem Wacoma Intuos 3 A6 Wide i stwierdzam, ze to wspaniale urzadzenie. DZIEKUJE CZORNYJ !!
    Potrzeba czasu, zeby przywyknac, ale daje duzo frajdy...
    Odnosnie gumki - nie wiem czy we wszystkich napewno w Intuosach to dziala.
    Wybor nalezy do Ciebie, ogladalem wczesniej Bamboo i inne i wydaje mi sie, ze sa troche zabawkowe w zestawieniu np. z Intuosem 3.

Powodzenia...
    www.bwitek.com

Nikon F100 + 50mm f1.2, Nikon F100 + MB15 + 105mm f2.8
    Canon's, Mamiya's, Polaroid's

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów