Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie D50 M42 Rybie Oko

Dzien dobry. Sprawa jest taka ze chcial bym troche poeksperymentowac z RYBIM OKIEM no ale oczywiscie pojawil sie problem braku obiektywu no i ceny. NIKON SIGMA TAMRON HMM 2000PLN wiec odpada. No wiec mam inny pomysl. Jakis tani obiektyw z drogiej reki i adapter M42.no i teraz sie poijawiaja watpliwosci. Czy sie da? Jak z jakoscia?

Za pomoc dziekuje.

Domyślnie

Zenitar.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Jest takie coś jak peleng i to po cropie daje jeszcze ładny kąt ale też nie tanie

Domyślnie

zenitar. dokladnei o tym mowie

Domyślnie

Zobacz np. tutaj - http://www.pbase.com/cameras/zenitar/16_28_mc_fisheye
    16mm na cropie to już średnio, żeby nie powiedzieć, że mizernie.

edit: No i jeszcze jest to m42 - chyba tego nie można przerobić i pozostaje przejściówka z soczewką, czyli niefajnie.

Domyślnie

w sumie fajne no ale chyba mi chodzi o takie extremalne katy. Narazie zajmuje sie promowaniem kapel wiec takie zdziwaczale zdjecia biore jak najbardziej pod uwage. no i we wlasnym zakresie zdjecia budynkow no i jakies cieple krajobrazy.

Ten Peleng 3.5/8 wydaje sie ciekawy no ale cena 200$. Ciekawe czy w polsce da sie to dostac.
    Ostatnio edytowane przez Kapucha ; 30-10-2007 o 15:32

Domyślnie

Zobacz np. tutaj oraz tutaj - masz przegląd zdjęć z 17-40, 12-24, Pelenga i innych. Tak przypadkiem znalazłem przed chwilą. Ogólnie pogrzeb sobie na pbase i pooglądaj różne szkła, choć niestety, jeżeli chcesz szeroko i naprawdę dobrze, to bez Tokiny/Sigmy/Nikkora się nie obejdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    choć niestety, jeżeli chcesz szeroko i naprawdę dobrze, to bez Tokiny/Sigmy/Nikkora się nie obejdzie
    masz racje lecz do prob nie moge sobie pozwolic na wydatek 2000pln

Domyślnie

Są dwie opcje - kupić używkę (zawsze możesz odsprzedać za podobną cenę) lub wypożyczyć (np. Sigmę).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów