Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: ISO w d300

Domyślnie

A powracając do wypowiedzi poprzedników - niekoniecznie musi być tak że ISO200 w D300 to faktycznie ISO200. Pamiętajcie że ISO200 w D70 to faktycznie ISO100 a tylko nazywa się ISO200. Nazwa ta wskzuje na szumy bo napewno nie na czułość która wyrażnie porównywalna jest z czułościami D80 i D200 przy ISO=100. Może w D300 pojawił się ten sam problem i na niskich ISO za bardzo szumi? Wtedy też łatwiej pojąć te wysokie czułości w D300...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Może w D300 pojawił się ten sam problem i na niskich ISO za bardzo szumi? Wtedy też łatwiej pojąć te wysokie czułości w D300...
    Acha, to w takim razie D3 też widocznie szumi jak D70... Ciężko tę tezę będzie udowodnić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eko-mar Zobacz posta
    Rzeczywiście mała róznica...
    http://www.canon-board.info/showthre...=24799&page=66 post 657
    100% 2500ISO 1D3 vs D3

1D3

D3

...a co dopiero przy ISO 6400
    Chyba nie ma gadać. trolle mają to do siebie że widzą wybiórczo; jak nikon jest lepszy o 1 czy 2 EV są to pomijalne i trudne do zauważenia różnice, jak jest gorszy od canona o 1/3 - 1 ev to przewaga canona jest powalająca.
    Jak nikon nie miał FF to bez pełno klatkowej matrycy nie można było zrobić dobrego technicznie zdjęcia. Jak zrobił, to okazuje się że crop 1.3 jest jednak najlepszy.
    Jak nikon pokazał aparat który ma nominalne iso6400 a max. 25600 to okazuje się że nikomu takie iso nie jest potrzebne a jakby nawet to canon jakby chciał to by miał... porażka...

Zastanawiam się po co się te trolle logują na to forum mając te najgenialniejsze maszyny w kompatybilne z najzakomitszym systemem ?? jacyś niedowartościowani chyba...
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-10-2007 o 01:48
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

a może po prostu są zazdrośni że nikon teraz poważnie zagraża C, nie dość że taka ergonomia to jeszcze jakością może przewyższyć, po prostu się bronią przed prawdą, choć na nia lepiej poczekajmy do testów...
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    a może po prostu są zazdrośni że nikon teraz poważnie zagraża C, nie dość że taka ergonomia to jeszcze jakością może przewyższyć, po prostu się bronią przed prawdą, choć na nia lepiej poczekajmy do testów...
    Wiesz to prawda tylko że to też działa w drugą stronę. To ciągłe pisanie (także i na CB) o tej rzekomo rewelacyjnej ergonomii jest tego najlepszym przykładem .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Paweł - potwierdzam twoje obserwacje co do zachowań sporej części użytkowników c i piszących na CB, a czasami i tutaj. Podkreslam - niektórych. Ale tak jest i w druga stronę, więc jak nie ma przegoięć - to "przebaczam".
    Al Bundy - cos pokręciłes w swojej wypowiedzi. Skala ISO w nikonach jest rzetelnie zrobiona (tak naprawde to ekwiwalenty ISO). Z wysokimi szumami na niskich ISO D300 tez nie wiem o co chodzi. Powód jest inny - nie szumy, a natywna czułośc matrycy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Paweł - potwierdzam twoje obserwacje co do zachowań sporej części użytkowników c i piszących na CB, a czasami i tutaj. Podkreslam - niektórych. Ale tak jest i w druga stronę, więc jak nie ma przegoięć - to "przebaczam".
    Wiesz Jacek ja pewnie jestem mniej wyrozumiały. Odbieram to jako oznakę braku wychowania i totalnego zadufania. To tak jakby ktoś przychodził do kogoś w gościnę i uświadamiał na siłę domownikom, w jaki tandetny, niepraktyczny i nieestetyczny sposób urządzili swoje mieszkanie.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    jak nikon jest lepszy o 1 czy 2 EV są to pomijalne i trudne do zauważenia różnice, jak jest gorszy od canona o 1/3 - 1 ev to przewaga canona jest powalająca.

Jak nikon nie miał FF to bez pełno klatkowej matrycy nie można było zrobić dobrego technicznie zdjęcia. Jak zrobił, to okazuje się że crop 1.3 jest jednak najlepszy.
    Co wiecej, "Nie da sie robic FFa na bagnecie F" (cyt. CB)

Jak nikon pokazał aparat który ma nominalne iso6400 a max. 25600 to okazuje się że nikomu takie iso nie jest potrzebne a jakby nawet to canon jakby chciał to by miał... porażka...
    Nie slyszales, ze nie nominalnie tylko na pewno boostowane, i do tego odszumiane nawet przy wylaczonym odszumianiu.
    Zastanawiam się po co się te trolle logują na to forum mając te najgenialniejsze maszyny w kompatybilne z najzakomitszym systemem ?? jacyś niedowartościowani chyba...
    Z czystej milosci do Ciebie i altruizmu, zebys pieniedzy na jakies barachlo nie marnowal, tylko nabyl porzadny sprzet z najlepszym na swiecie cropem 1.3. Nikon nie ma takiego cropa. Nie potrafi go zrobic. Powiem wiecej, na pewno na bagnecie F nie da sie zrobic takiego cropa. Telecentrycznosc, albo co innego, nie znam jeszcze oficjalnej wykladni.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Al Bundy - cos pokręciłes w swojej wypowiedzi. Skala ISO w nikonach jest rzetelnie zrobiona (tak naprawde to ekwiwalenty ISO). Z wysokimi szumami na niskich ISO D300 tez nie wiem o co chodzi. Powód jest inny - nie szumy, a natywna czułośc matrycy.
    Nie wierzę że nikt z was nie pokusił się o porównanie czułości D70tki z D80tką czy D200. Chodzi mi o to że te same nastawy oświetlenia w D70 przy ISO=200 i stałym czasie (przyjmijmy 1/100) dadzą nam dokładnie tak samo naświetloną klatkę co na D200 czy D80 przy 1/100 ale już przy ISO=100. Na tej podstawie mogę przypuszczać że w D300 będzie podobnie a jak będzie w praktyce to się okaże.

Zikon - proszę - uwagi ironiczne zachowaj jak będziesz miał coś więcej do powiedzenia bo w sprawie D70 i jego czułości przetestowałem już wszystko - łącznie z Canonem...
    Oczywiście wiesz że D3 zupełnie inna klatka niż D300 więc logiczne że nie można ich do jednego wora zapodawać.
    Ostatnio edytowane przez Al Bundy ; 01-11-2007 o 00:13
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    Nie wierzę że nikt z was nie pokusił się o porównanie czułości D70tki z D80tką czy D200. Chodzi mi o to że te same nastawy oświetlenia w D70 przy ISO=200 i stałym czasie (przyjmijmy 1/100) dadzą nam dokładnie tak samo naświetloną klatkę co na D200 czy D80 przy 1/100 ale już przy ISO=100. Na tej podstawie mogę przypuszczać że w D300 będzie podobnie a jak będzie w praktyce to się okaże.

Zikon - proszę - uwagi ironiczne zachowaj jak będziesz miał coś więcej do powiedzenia bo w sprawie D70 i jego czułości przetestowałem już wszystko - łącznie z Canonem...
    Oczywiście wiesz że D3 zupełnie inna klatka niż D300 więc logiczne że nie można ich do jednego wora zapodawać.
    Krótko po premierze d200 pisaliśmy o tym że matryca wydaje się bardziej czuła od d70 to uznano nas za oszołomów
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów