Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    No ma, ale który 18-200 nie ma? Da się to prosto korygować programowo.
    Akurat rozwazana tutaj Sigma OS jest pod tym wzgledem lepsza (beczka na 18mm).

Sigma:

Nikkor:

Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Akurat rozwazana tutaj Sigma OS jest pod tym wzgledem lepsza (beczka na 18mm).
    Jest lepsza, co nie zmienia faktu, że poziom tej wady i tak jest na tyle wysoki, że wypadałoby ją korygować programowo. Więc z mojego punktu widzenia to kryterium jest pomijalne.

Domyślnie

W sumie sa to dwa bardzo podobne obiektywy, zaden nie odstaje w widoczny sposob od drugiego.

Nikkor jest systemowy. Z kolei za jego cene mozna kupic Sigme HSM + 50mm + dobra karte, lub Sigme HSM i jeszcze miec 2/3 kasy na sabinke szescsetke.
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Z kolei za jego cene mozna kupic Sigme HSM + 50mm + dobra karte, lub Sigme HSM i jeszcze miec 2/3 kasy na sabinke szescsetke.
    Trzeba tylko poczekać aż trochę stanieje (tak jak to się dzieje z wszystkimi nowościami) i można brać .

sunshine
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Trzeba tylko poczekać aż trochę stanieje (tak jak to się dzieje z wszystkimi nowościami) i można brać .
    Nie wiem czy chodzi dokładnie o ten obiektyw ale jest tanszy od nikkora...

Porównaj:

NIKKOR
    http://www.allegro.pl/item251650555_...niej_raty.html

SIGMA
    http://www.allegro.pl/item252183655_...ys_gratis.html

Zastanawiam się tylko czy sigma będzie tak samo dobrze współpracować jak Nikkor... Znalazłem opinie, że ta sigma z d80 przepala i trzeba ustawiać światło -1, pozatym nie ostrzy dobrze na fokusie nie punktowym...

Ktoś testował obydwa obiektywy wogóle? Były jakieś problemy z sigmą?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sunshine Zobacz posta
    Nie wiem czy chodzi dokładnie o ten obiektyw ale jest tanszy od nikkora...
    Ale ponieważ jest nowością to pewnie niedługo będzie jeszcze tańszy. IMO na razie jest za mała różnica cenowa pomiędzy tą Sigmą a Nikkorem, żeby się na nią decydować.

sunshine
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Ale ponieważ jest nowością to pewnie niedługo będzie jeszcze tańszy. IMO na razie jest za mała różnica cenowa pomiędzy tą Sigmą a Nikkorem, żeby się na nią decydować.
    Hmmm, 409 złotych to już jest jakaś różnica, tymbardziej, że jak się okazuje Sigma ma "bardziej płaską beczkę" i identyczne parametry... Nawet różnica w "świetle" tych dwóch szkieł (nikona i Sigmy) jest podobno prawie niezauważalna...

Ponawiam pytanie:
    czy sigma będzie tak samo dobrze współpracować jak Nikkor... Znalazłem opinie, że ta sigma z d80 przepala i trzeba ustawiać światło -1, pozatym nie ostrzy dobrze na fokusie wielo punktowym...

Ktoś testował obydwa obiektywy wogóle? Były jakieś problemy z sigmą?

Domyślnie

Czy 5 stowek to malo? Nie jestem pewny. Troche sampli by sie jednak przydalo.
    Co do opinii zaslyszanych na sieci - mam spore watpliwosci. Delikwent, ktory uzywa takich szkiel ma zazwyczaj mierne pojecie o fotografii. Nie raz mielismy tu placz, ze aparat przepalil lub niedoswietlil na pomiarze matrycowym, bo scena miejscami byla ciemna, a miejscami mocno oswietlona.
    Co do fokusa tez trzeba uwazac, bo szklo jest ciemne. A dwa - AF na skrajnych polach miewa odpaly i w lepszych szklach.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów