Szukaj
Akurat miałem obydwa zoomy ze światłem 2.8 czyli 28-70/2.8 i 24-70/2.8L i jeśli to są niewielkie różnice to ja nie wiem. Już ogromną zmianą jest sama konstrukcja tych obiektywów - ten tańszy się chowa co mnie bardzo irytowało podczas zmiany ogniskowych bo nagle okazuje się, że nie możesz zrobić zdjęcia bo obiektyw jest złożony. Zakres ogniskowych też jest nie do pominięcia bo jednak 28mm to nie 24mm. Sama jakość obrazka jest dość podoba ale praca pod światło w eLce lepsza, autofokus także...
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja się powstrzymałem ale swoje zdanie mam. Niechaj mu służy jak najlepiej.
@BeatX, głęboki szacunek za pójście za swoim wewnętrznym głosem, a nie głosem większości.
Co do jakości generowanego obrazka przez Z 24-105 się nie wypowiem, jednak patrząc na jego parametry to wygląda na to, jakby Nikon wyprodukował go specjalnie dla Ciebie.
Ludzie narzekający na światło 7.1 przy obiektywie do krajobrazu chyba rzadko robili zdjęcia krajobrazu.
Przedstawianie Z 24-120 jako Świętego Graala jest niestety normą i ludzie często go forsują - patrz bezkrytycznie wychwalają.
No zgadza się, metalowy bagnet, lepsze wykonanie, jakieś przełączniczki - *******niczki to fajna sprawa. Człowiek wtedy czuje pieniądz. Ale niestety takie bajery niosą za sobą większą wagę i przy okazji rozmiar.
Ja stwierdziłem, że jednak bardziej cenię niższą wagę sprzętu i gorsze wykonanie, niż na odwrót.
Bo tak jak napisałeś, co Ci po super fajnie wykonanym sprzęcie, jak od samego patrzenia na niego czujesz dyskomfort noszenia i ostatecznie nie inspiruje to aby go zabierać ze sobą
U mnie metalowe i super dobrze wykonane sprzęty to albo m4/3, albo apsc. Bo te obiektywy jeszcze się mieszczą w jakiejś normalnej wadze, a wykonanie jest po prostu premium. Miałem jakiś czas temu w ręce Olympus 12-40/2.8 PRO. Kuźwa ten obiektyw był tak solidnie wykonany, że miałem wrażenie że można nim wbijać gwoździe. Narzędzie do pracy w najtrudniejszych warunkach. Cały z metalu, idealnie wszystko spasowane itp. Nikkor Z 24-120/4 S sprawiał wrażenie mniej solidnego ze swoją plastikową obudową, jakby tak wziąć w ręce oba i porównać![]()
Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
No to się cieszę, że Cię zainspirowałem
Mimo wszystko polecam się zastanowić, czy warto dopłacać 2x więcej do stałego światła f/4, 15mm więcej na długim końcu i lepszego wykonania, bo optycznie to te szkła za bardzo się od siebie nie różnią (wrzuciłem przykłady)
A to że wątek wyewoluował to fajnie właśnie! Przynajmnjej coś się dzieje. Jakaś drama na forum![]()
Dziękuję ślicznie za zrozumienie
Miód na moje serce jak to czytam.
Mi się wydaje po prostu, że ludziska się zafiksowali na wybranych modelach obiektywów Nikona i że poza nimi nie biorą pod uwagę bardziej optymalnych opcji pod własne zastosowania.
Tzn chodzi mi głównie o to forum, bo tu widzę testów i porównań sprzętu jak na lekarstwo, tylko raczej powielanie zaczytanej wcześniej opini.
A tu proszę, prosty test i okazuje się że nowy kitowy plastik-fantastic od Nikona, optycznie idzie jak równy z równym z białym krukiem w stajni Nikon Z, czyli 24-120/4 S![]()
Oczywiście że biorą pod uwagę bardziej optymalne opcje i kupują do krajobrazu aparat FF mniejszy niż apsc Fuji oraz lekkie i małe obiektywy typu zoom mające wszystkie użyteczne bajery, dobrą jakość optyczną i doskonały dla nich zakres.
A całość wygląda super (rzecz subiektywna) i działa świetnie.
Zrobiłeś kilka zdjęć z okna i wysnułeś wniosek taki a nie inny. Masz prawo.
W tym wątku pisali ludzie używający pewne sprzęty regularnie i od dłuższego czasu. Wydaje mi się, że większość postów to były opisy WŁASNYCH doświadczeń. Od m4/3 do FF - różnych systemów.
Każdy ma swoje zdanie. Takie życie.
Tomek
| tohu wawohu |
Wydaje mi się, że wbrew tytułowi wątki ludziska tutaj proponowali opcje na obiektyw turystyczny, a nie krajobrazowy.
Ja używam 24-120/4 jako turystyka i rzeczywiście, wydaje mi się on świętym gralem w tym zastosowaniu.
I mi pasuje, bo bardzo nie lubię wachlować szkłami "na robocie".
Aaale skoro to ma być turystyk używany tylko i wyłącznie do widoczków, to faktycznie, optyka się zmienia.
Aczkolwiek może za jakiś czas BeatX policzy, że 24-105 + 85/2 + cośtam jeszcze to jednak większa waga niż 24-120, a wachlować trzeba.
Swoją drogą - wątek tasiemiec z analizami, przemyśleniami itpitd, a potem 24-120 kupiony po 30s namysłu po jednej sensownej poradzie z fotkami. Potem oddany nanosekundę po rozpakowaniu i zamieniony na 24-105, inwestując jeszcze mniej czasu na przemyślenia.
Człowiek- kontrast 😁😂
F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300
Skontaktuj się z nami