Witam!
No więc padło i na mnie.. pytanie z kategorii "co wybrać"
Chciałbym się doradzić co bardziej doświadczonych kolegów odnośnie fotografii krajobrazowej.
Otóż noszę się z zamiarem zakupu obiektywu typu super-zoom na wakacje/podróże i do fotografii krajobrazowej właśnie.
O ile doskonale wiem co potrzebuję a czego nie do fotek na wycieczki i podróże, to fotografia krajobrazowa (np. górskie widoki) to dla mnie w zasadzie nowość.
Wybór ograniczyłem do dwóch modeli: Nikkor Z 24-200/4-6.3 oraz Nikkor Z 28-400/4-8
Wiem praktycznie wszystko co trzeba odnośnie ich jakości obrazu, rozmiaru, wagi itp, a moje pytanie sprecyzuję do jednego zapytania:
Co w fotografii krajobrazowej jest praktyczniejsze (przydaje się częściej) - szerszy kąt (24mm vs 28mm), czy większe przybliżenie (zakres od 200 do 400mm) (?)
Generalnie bardzo lubię ogniskową 24mm, ale jak widać po stopce mam do dyspozycji obiektyw 20mm i nie jestem pewien czy obie te ogniskowe nie są zbyt blisko siebie (w sensie, że zawsze mogę przykadrować 20mm do 24mm)
Zakładam, że zestaw Z6III + N 28-400 (plus Viltrox 20/2.jest dla mnie zbyt ciężki żeby to nosić w torbie na ramiennej, więc raczej podróżowałbym z takim combo noszonym w plecaku, a aparat + 28-400 przypiąłbym do pasa nośnego od plecaka za pomocą klipsa PGYTech Beetle Camera clip.
Druga opcja to darować sobie te 200-400mm przybliżenia i wybrać Nikkor Z 24-200/4-6.3, bo 200mm spokojnie wystarczy do krajobrazu (większe przybliżenia nie są niezbędne), a perspektywę 24mm znam jak własną kieszeń i w 90% przypadków jest dla mnie wystarczająca w roli szerokiego kąta.
Wówczas zaoszczędziłbym zarówno nieco kasy, jak i wagi (28-400 jest jednak zauważalnie cięży i droższy od 24-200)
Z drugiej strony mając Nikkor Z 28-400/4-8 mógłbym w końcu zacząć bawić się w zdjęcia księżyca, w fotografię lotniczą, od biedy zdjęcia dzikiej przyrody (może jakieś safari podczas wakacji itp)
No ten obiektyw dałby mi mnóstwo nowych możliwości, których jestem ciekaw.
Mam mętlik w głowie jak nie wiem.
Zwłaszcza, że dostałem ofertę na używany Nikkor Z 28-400/4-8 w bardzo dobrym stanie za 3k pln, więc już sporo taniej niż nówka w sklepie.
Help!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami