Faktycznie, nie ma oferty za 3400 (może kolega BeatX już go kupił). Najtańszy używany jest za 4349 zł + dostawa.
Szukaj
Faktycznie, nie ma oferty za 3400 (może kolega BeatX już go kupił). Najtańszy używany jest za 4349 zł + dostawa.
Ale BeatX nawet linka wstawił, tylko że tam było 5400, a nie 3400. Wydaje mi się, że to missclick. Za 3000 można by było ten obiektyw wziąć i z zyskiem odsprzedać....
Już się nie przekonam, ale szansa jest ogromna, f/8 w niczym by tu nie przeszkadzało (przez znakomitą większość dnia mój zoom i tak pracował na f/8 lub 11). Większy zasięg i wycropowanie centrum mogłyby wystarczyć na złapanie fajnego konturu kozic.
I tutaj niestety jest pies pogrzebany. Myślenie w stylu: "kupię 400mm i będę focił ptaszki przy okazji wycieczki w góry" nie może się udać.
Moim zdaniem jest tyko jeden sposób. Wziąć to co się ma, pojeździć ze 3 sezony. Zobaczyć co uwiera. Zmienić.
Ja próbowałem wszystkiego: m4/3 (8-25/4 był mega dobry, 35-100/2.8 to najlepszy taki obiektyw jaki w ogóle miałem kiedykolwiek), apsc (w tym {tfu} Fuji), potem FF od 12 do 200. I wiem, że dla mnie ideał to 20-70.
Jak zrobili 20-60 w Panasie, strasznie im zazdrościłem. Nawet przymierzałem się do Panasa, ale jakieś takie duże te ich aparaty.
No ale mam 20-70 i skończyło się gonienie króliczka.
Niestety.
Dzięki.
To akurat takie złapane z drogi - jechaliśmy na Lagazuoi... Ekipa pozwoliła na kilkuminutowy przystanek.
Tomek
| tohu wawohu |
Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Zamiast zatrudniać tragarza, kup robo-psa. Koszt początkowy większy, ale później zaoszczędzisz i marudził nie będzie.![]()
Dzięki za sugestię
Ja tak robiłem przedtem jak byłem w Fuji, że "brałem" to co mi w duszy grało i że niby teraz to na pewno to szkiełko zostaje ze mną na stałe.
Skończyło się tak, że w ciągu 4 lat przeszło przez moje ręce chyba z 20 obiektywów, które kupowałem, sprzedawałem, odkupowywałem, brałem na raty - a ostatecznie i tak wszystko sprzedałem w pi..du, straciłem masę kasy i tyle z mojego teoretyzowania o sprzęcie hahah
Jedyne co mi to dało, to całkowite przeświadczenie, żeby /bez urazy dla nikogo/ nie brać na poważnie zaczytanych w internetach opini, czy też "recenzji" z jutuba że jakiś tam obiektyw jest super ostry i w ogóle że to nie ma wad i że zjada jakiś tam inny obiektyw na śniadanie.
Prawie nikt nie udostępnia zdjęć testowych na poparcie swoich twierdzeń (nieraz bardzo odważnych), a jak ktoś coś wstawi to w rozmiarze pocztówki i siedzi zadowolony że rzucił na stół poważny argument
Dlatego musiałem kupować i testować samodzielnie, aby przekonać się co i jak.
Ale teraz nauczony doświadczeniem zanim kliknę na "kup teraz", to najpierw podpytam się kolegów z forum, żeby już na etapie wyboru skreślić opcje które na pewno się u mnie nie sprawdzą (ze względu na ich użyteczność, czy też jej brak).
Na przykład dzięki waszym radom odpuściłem sobie N 28-400, który jakbym kupił w ciemno to pewnie po jakimś czasie bym stwierdził dokładnie to samo co tu wyczytałem, czyli pożytek z zakresu 200-400mm niewielki, a bym się wkurzał za każdym razem, że nie mam 24mm na szerokim końcu
No i szkło bym sprzedał, pewnie z lekką stratą i nerwem że znowu to nie to czego szukam.
Tak naprawdę odkąd jestem w Nikonie, to jedynym obiektywem którego jestem pewien na 100% że to był cholernie dobry wybór (dla mnie), to Nikkor Z 35/1.4
Jak mam w środku nocy kryzys egzystencjalno-fotograficzny, to wówczas mówię sobie "warto było! Dla samego 35/1.4 warto było. I dla AF-C, który w końcu działa normalnie"![]()
Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Skontaktuj się z nami