Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Question Górny wyświetlacz w obenych aparatach - potrzebny czy nie?

Temat zainspirowany dyskusją w ogólnym wątku o systemie Sony.
    Pomyślałem sobie że warto by o tym porozmawiać w oderwaniu od konkretnego systemu, mniejsze szanse na zadymę, a temat wydaje się ciekawy.
    Zacznę więc od siebie - przez dekady używania lustrzanek cyfrowych, wyrobiłem sobie przekonanie że górny wyświetlacz jest niezbędny.
    No miałem go od pierwszej lustrzanki Canona i zawsze był, więc krzywo patrzałem się na aparaty innych firm (bezlusterkowce) które górnego wyświetlacza nie miały.
    Pamiętam że na początku mocno krytykowałem i wyśmiewałem konstrukcje bez górnego wyświetlacza.
    Jednak po czasie doszedłem do wniosku że byłem w błędzie. Górny wyświetlacz owszem, miał sens, w lustrzankach, zwłaszcza tych starszych, gdzie w wizjerze zwyczajnie było dużo mniej informacji niż obecnie.
    Po przejściu na bezlusterkowe zauważyłem że w ogóle przestałem korzystać z górnego wyświetlacza. Nie dość że wszytko co mi było potrzeba widać w EVF, to jeszcze podstawowy cel sprawdzania tych parametrów (przynajmniej większości) odszedł do lamusa, bo w EVF zwyczajnie widać co będzie na zdjęciu bez patrzenia na parametry.
    Nie muszę zaglądać na wyświetlacz (ani nigdzie) żeby sprawdzić jaka jest korekta ekspozycji chociażby, to nie dość ze to widzę w wizjerze, to jeszcze widzę efekty działania tej korekty. I tak dalej, i tak dalej, wiedzie o co chodzi.
    Tak więc po przejściu z lustrzanek na bezlusgterkowce, i pozbyciu się lustrzanek, zauważyłem że górny wyświetlacz przestał być dla mnie przydatny - czy używałem Olympusa (OM), Sony, czy Canona który wyświetlacz miał, to na wyświetlacz się nie patrzałem.
    Czyli podsumowując: na początku byłem mocno sceptyczny, obecnie uważam górny wyświetlacz za element bardziej dekoracyjny niż przydatny w robieniu zdjęć.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

zawsze go miałem i przydawał mi się. lubiłem też podświetlenie przycisków. Tych 2óch rzeczy brakowało mi w Z6II. Po przesiadce na Z8 nie brakuje mi niczego i dobrze że jest górny wyświetlacz oraz podświetlenie przycisków. Jedynie klawiszologię albo kształt gripa bym lekko zmodyfikował ale to już kwestia mniej problematyczna.

EDIT:
    faktycznie Z6II miał górny ekranik ale podświetlenia nie było to dlatego pamiętam że go nie używałem jak był potrzebny
    Ostatnio edytowane przez sokolnik ; 12-05-2026 o 20:03
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Ja bym zapytał jaki jest koszt monochromatycznego wyświetlacza wielkości dwóch paznokci na tle ceny body. Bo ja byłbym skłonny dopłacić te 10$ żeby on jednak był.
    D610, Nikkor 50 f1.4 G, Nikkor 24-70 f2.8, Sigma 20 f1.4, Sigma C 100-400.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    zawsze go miałem i przydawał mi się. lubiłem też podświetlenie przycisków. Tych 2óch rzeczy brakowało mi w Z6II
    Mój Z6II miał górny wyświetlacz.

Osobiście sprawdzam na nim tylko stan akumulatora
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kipcior Zobacz posta
    Ja bym zapytał jaki jest koszt monochromatycznego wyświetlacza wielkości dwóch paznokci na tle ceny body. Bo ja byłbym skłonny dopłacić te 10$ żeby on jednak był.
    raczej chodzi o miejsce... brak miejsca w coraz mniejszych body by zmieścić wszystkie przyciski, pokrętła i wyświetlacz. Także kasują coś co zwykłemu amatorowi/wakacyjnemu fotografowi nie jest potrzebne.
    konkretny fotograf wie czego chce i kupuje to co potrzebuje i nie narzeka chyba że na koszty ale dla niego najczęściej nie ma kompromisów, ma działać i być wygodnie i tyle

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Mój Z6II miał górny wyświetlacz.

Osobiście sprawdzam na nim tylko stan akumulatora
    to widocznie mój to była jakaś podróbka pewnie dlatego nie podobał mi się jego AF

EDIT:
    faktycznie Z6II miał górny ekranik ale podświetlenia nie było to dlatego pamiętam że go nie używałem jak był potrzebny czyli jakby go nie było większość zdjęć robię po ciemku
    Ostatnio edytowane przez sokolnik ; 12-05-2026 o 20:04
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Zanim kupiłem Z8, zawsze zazdrościłem starszym kolegom aparatów wyposażonych w monochromatyczny górny wyświetlacz. Pozwalał on bez włączania aparatu sprawdzić kilka podstawowych informacji, takich jak liczba pozostałych zdjęć czy poziom naładowania baterii.
    Ta sympatia do takich rozwiązań wzięła się między innymi z tego, że od lat korzystam — i nadal korzystam — z telefonów BlackBerry. Miały one diodę powiadomień, której można było przypisać nie tylko różne kolory, ale także częstotliwość migania. Dzięki odpowiedniej konfiguracji dało się, bez wybudzania ekranu, od razu rozpoznać, od kogo przyszła wiadomość albo z jakiej aplikacji pochodziło powiadomienie. Bardzo lubię takie małe technologiczne „smaczki”, od których się odeszło.
    Wracając do aparatu — po wielu latach korzystania z Fuji dość trudno przyzwyczaić mi się do dodatkowego górnego wyświetlacza. Tak jak wspomniał autor wątku, w EVF widać właściwie wszystko i przez wcześniejsze przyzwyczajenia często zapominam, że mam do dyspozycji jeszcze ten dodatkowy ekran. Póki co używam tego aparatu zbyt krótko, by stwierdzić, że ten wyświetlacz jest całkowicie zbędny. Czas pokaże, czy z czasem wejdzie mi w nawyk korzystanie z niego.
    X-T1+XF 18-55 | X-T4+XF 16-55 MKI | X-T5+XF 50-140 | X100VI | Nikon Z8+Z 600 mm f/6.3 VR S | Mavic 3 Classic | EIZO CG2730

Domyślnie

W Canonach mam górny wyświetlacz. Nie lubię tych modeli Canona bez górnego wyświetlacza i dlatego też nigdy ich nie brałem pod uwagę.
    Z drugiej strony nie lubię koła PSAM, lepsze jest koło Mode i tryb wyświetlany na wyświetlaczu. To zdecydowanie wolę niż koło PSAM.

Sony ma wszystko to czego nie lubię brak wyświetlacza i obleśne koło PSAM.

Z wyświetlacza górnego korzystam, patrzę jaką mam przysłone czas, jaki tryb, bo często ekran tylny mam czysty aby mi różne info nie przeszkadzało w kadrowaniu.
    Rzadko korzystam z wizjera czasami tylko ale głównie to nie.
    Z górnego wyświetlacza korzystam też na statywie, ustawiam parametry. Tak się przyzwyczaiłem.

W Fuji górnego nigdy nie było w modelach które miałem, ale tam wszystko było widać jak na dłoni, przysłone na obiektywie, czas i iso na kółkach.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 12-05-2026 o 20:34
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Dla mnie jest bardzo ważny. Kiedy dawno temu przeszedłem z 4/3 na Fuji S5 to byłem zaskoczony jak mogłem tyle czasu używać aparatu bez górnego LCD. Potem używałem EM-10 i tam podobnie denerwowało mnie to, że muszę wszystko ustawiać z tyłu.

Ja aparaty większe niż RX100 noszę zawsze na szyi. Jest dla mnie naturalne że biorąc aparat do ręki patrzę na niego z góry. Górnego wyświetlacza używam zawsze do sprawdzenia w jakim trybie jestem. Często przełączam się między A (jeżel mi nie zależy na czasie) i M (gdzie mam ustawione np. 1/1000 żeby zamrozić ruch), podobnie często przełączam między F2.8 i F4, i zwyczajnie nie pamiętam jakie zdjęcie robiłem ostatnio. Jakbym miał za każdym razem obracać aparat i patrzeć najpierw na tył to bym chyba oszalał. W wizjerze nie zwracam uwagi na takie rzeczy, poza tym odejmowanie aparatu od oka żeby przełączyć tryb pokrętłem jest jeszcze gorsze.

Z pistoletem przystawionym do głowy zmusiłbym się do przejścia na Z5 II bez wyświetlacza, ale na tę chwilę wolę mieć gorszy AF i mieć wyświetlacz niż na odwrót.
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 12-05-2026 o 20:53
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Po przejściu na bezlusterkowe zauważyłem że w ogóle przestałem korzystać z górnego wyświetlacza.
    DSLR mam w ogole taki bez gibanego ekranika i tu zycie bez gornego wyswietlacza dla mnie byloby bardzo ciezkie.

bezlustro mam juz z ekranikiem gibanym i tam jakos da rade zyc, bo w razie czego mozna kontrolnie wyswietlic wszystkie parametry na tylnym ekraniku. przy czym to nadal nie zastepuje takiego ekraniku, tyle ze w mniejszym korpusie (a bezlustro mam cropowe bo wlasnie wybierane pod katem malych rozmiarow) taki ekranik zwyczajnie nie mialby racji bytu

Nie dość że wszytko co mi było potrzeba widać w EVF, to jeszcze podstawowy cel sprawdzania tych parametrów (przynajmniej większości) odszedł do lamusa, bo w EVF zwyczajnie widać co będzie na zdjęciu bez patrzenia na parametry.
    oj no juz nie przesadzajmy. na szczescie tak zle nie jest, zdjecia robione bezlustrami maja normalny kontrast i kolory, a nie takie (S)VGA jak serwuja fake-celowniki

Czyli podsumowując: na początku byłem mocno sceptyczny, obecnie uważam górny wyświetlacz za element bardziej dekoracyjny niż przydatny w robieniu zdjęć.
    z perspektywy uzyszkodnika bezlustra bez takiego ekraniku tez jestem zdania, ze moge sie bez niego obejsc. a zdecydowanie bylo to dla mnie zauwazalnym utrudnieniem uzytkowym w przypadku (D)SLR

Domyślnie

Wszystko byleby nie PSAM. Najlepiej jak jest kółko z czasami na body i przysłonami na obiektywie.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni