Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Domyślnie

Używał może ktoś może SD-8A? O ile szybciej ładuje się lampa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    Używał może ktoś może SD-8A? O ile szybciej ładuje się lampa?
    Tak ze 2 - 2.5x raza szybciej.
    No i na niepomiernie dluzej starczaja akumulatory
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    to dwa komplety spokojnie starcza i pamietaj, zeby ladowarka nie tylko rozladowywala ale tez, zeby byla szybka.
    Z tą szybkością to nie przesadzałbym.
    Pozdrawiam - kris

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kris-d200 Zobacz posta
    Z tą szybkością to nie przesadzałbym.
    Dlaczego? moim zdaniem to super sprawa, zeby sie szybko ladowaly, chyba ze to jakos wplywa na same akumulatory...

Domyślnie

No i zakupiłem BC-700 i 2x5 sztuk AA Energizer 2650 mAh.Po zakupie (jakieś trzy tygodnie temu) od razu ustawiłem na opcję rozładowania i naładowania i po całym cyklu (ok 7 godz.) schowałem do szuflady.W czwartek 11.10.07 zakupiłem lampę i na razie zrobiłem ok 50 błysków,wszystko działa cacy,lampa ładuje się normalnie.Jak się wyczerpią się akumulatory dam znać ile błysków dało się zrobić i w jakim czasie (ponieważ nie będę robił za jednym razem, będzie można uwzględnić efekt rozładowania podczas nieużywania lampy).Pozdrawiam Jacek!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    chyba ze to jakos wplywa na same akumulatory...
    Wpływa i to znacznie. Duży prąd ładowania powoduje szybsze reakcje chemiczne wewnątrz akumulatora, a przede wszystkim powoduje ich przegrzewanie. W najlepszym wypadku ładowarka przestanie lądować takie akumulatory, a w najgorszym akumulator wybuchnie, usmaży się czego objawem jest wyciek elektrolitu (tak włąsnie zrobiłem z dwoma kompletami GP). Nie mówię już o przyspieszonym efekcie starzenia i stopniowym zmniejszaniu się jego pojemności.

Sam osobiście używam BC 700 i zestaw Sanyo 2700 mAh (które ładują się na ponad 3000 mAh). Ładuję je prądem nie większym niż 500 mA. Zestaw jest bardzo wydajny energetycznie robię na nim ponad 400 zdjęć z full automatyką, podświetlaniem i innymi pierdołami (oczywiście nie na pełnej mocy).

Poprzednicy chwalą Eveneloop'y (i im podobne). Ja zawsze mam komplet świeżo naładowanych akumulatorów i osobiście wole mieć 4x2700 niż 4x2000, ale wiadomo kwestia jaki typ kto preferuje zależy wyłącznie od danej osoby.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ruffio Zobacz posta
    Wpływa i to znacznie. Duży prąd ładowania powoduje szybsze reakcje chemiczne wewnątrz akumulatora, a przede wszystkim powoduje ich przegrzewanie. W najlepszym wypadku ładowarka przestanie lądować takie akumulatory, a w najgorszym akumulator wybuchnie, usmaży się czego objawem jest wyciek elektrolitu (tak włąsnie zrobiłem z dwoma kompletami GP). Nie mówię już o przyspieszonym efekcie starzenia i stopniowym zmniejszaniu się jego pojemności.
    Ale jednoczesnie nie wolno przesadzac - bo producenci nowoczesnych ogniw dopuszczaja ich ladowanie pradami rzedu C/1!

Sam osobiście używam BC 700 i zestaw Sanyo 2700 mAh (które ładują się na ponad 3000 mAh). Ładuję je prądem nie większym niż 500 mA. Zestaw jest bardzo wydajny energetycznie robię na nim ponad 400 zdjęć z full automatyką, podświetlaniem i innymi pierdołami (oczywiście nie na pełnej mocy).
    Nie ma sie sensu licytowac, ani nic w tym stylu, bo to zalezy od przeslony, od ISO i odleglosci obiektu, ale wazne jest, ze na w pelni naladowanych akumulatorach mozna duzo.

Poprzednicy chwalą Eveneloop'y (i im podobne). Ja zawsze mam komplet świeżo naładowanych akumulatorów i osobiście wole mieć 4x2700 niż 4x2000, ale wiadomo kwestia jaki typ kto preferuje zależy wyłącznie od danej osoby.
    Heh, mam duzo roznych kompletow (glownie Sanyo, ale zdarzaja sie i inne) i powiem Ci ze nastepne tez beda Eneloopami
    D3Hs, N50/1.2 G, SB-1000 + platynowy stołek

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów