Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Pisałem o tym wczoraj, tylko w wątku o Vitkach.

To samo źródło.
    No faktycznie.
    Myślę, że skoro Sigmę wpuścili na APS-C, to Vitek też może wejść.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

no to czekam na 15/1,7. cena jest fajna a akurat czegos takiego mi brakuje

Domyślnie

APS-C lens development for the RF mount relies heavily on third-party manufacturers like Sigma and Tamron. How is this collaboration working? What are the next steps? Will we see other brands join the RF APS-C ecosystem, like Viltrox or other emerging players?
    Go Tokura: This relates to the openness of the mount, right? This is part of a very important business strategy for us, and we will continue to look into it.
    Collaboration with new third-party manufacturers will increase going forward, but there may be some restrictions due to our business strategy. And as you may know, we are not involved at all in the individual lens development of third-party manufacturers, so we have no idea what kind of lenses may appear in the future.
    oraz

While third-party manufacturers are now accepted for RF-S lenses (and even then, not all of them), Canon still maintains exclusive control over full-frame lenses. Why is that?
    Go Tokura: We don’t really differentiate between full-frame and APS-C in that regard, and we don’t publicly discuss this matter. I think this observation comes from an external perspective, based on the fact that third-party manufacturers are currently only involved in APS-C.
    Pogrubienie to pytania od Phototrend.

Czyżby Canon nie wykluczał wpuszczenia producentów niezależnych na pełną klatkę w RF, gdzieś, kiedyś?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Czyżby Canon nie wykluczał wpuszczenia producentów niezależnych na pełną klatkę w RF, gdzieś, kiedyś?
    Szczerze? Nic mnie to na chwilę obecną nie obchodzi co Canon z tym zrobi. Interesowało mnie to w 2018 roku kiedy siedziałem w lustrzankach Canona i debiutował bagnet RF wraz z EOS R.
    Kupiłem wtedy właśnie wyżej wspomniany EOS R, później EOS R5, a później... przestało mi się chcieć czekać, i porzuciłem Canona.
    Jak widać to była dobra decyzja, bo mamy 2026 a obiektywów FF niezależnych producentów w w systemie RF jak nie było, tak nie ma, za to ja przez ostatnie 6 lat spokojnie sobie fotografuje na Sony, gdzie bez problemu kupiłem sobie to wszytko co mi zabrał Canon po przejściu na bezlusterkowce.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-03-2026 o 23:35 Powód: wulgaryzm, zamieniłem
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Szczerze? Gówno mnie to na chwilę obecną obchodzi co Canon z tym zrobi. Interesowało mnie to w 2018 roku kiedy siedziałem w lustrzankach Canona i debiutował bagnet RF wraz z EOS R.
    Kupiłem wtedy właśnie wyżej wspomniany EOS R, później EOS R5, a później... przestało mi się chcieć czekać, i porzuciłem Canona.
    Jak widać to była dobra decyzja, bo mamy 2026 a obiektywów FF niezależnych producentów w w systemie RF jak nie było, tak nie ma, za to ja przez ostatnie 6 lat spokojnie sobie fotografuje na Sony, gdzie bez problemu kupiłem sobie to wszytko co mi zabrał Canon po przejściu na bezlusterkowce.

Zaraz odezwą się ci co napiszą ile to straciłeś kasy......
    Ale patrząc z drugiej strony ile zyskałeś.

Domyślnie

Jeśli pojawiłby się w np. RF Tamron 35-150,wtedy myślałbym czy pozbyć się odpowiednika w Sony oraz RF70-200/2.8 i kupić wersję RF.

Na inne rzeczy nie czekam, wszystko mam, nawet nie kupiłem przez te lata ani RF50/1.2 czy RF85/1.2 ani wersji 1.4 i tak samo nie kupiłbym zapewne z firm trzecich do Canona. A czemu ?
    Bo dziś można już kupić zadbaną np RF 85/1.2L za 6.5K (przy cenie nowej ponad 11k), bo wiadomo że są ludzie hobbyści co nakupowali tego sprzętu, uzyli kilka razy i pojawiają sie na rynku wtórnym. RF50 1.2 na wtórnym są oferowane tysiaka drożej, więc jeszcze musi zejść powietrze z tych hobbystów
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 28-03-2026 o 16:45
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Ja to wszystko rozumiem. Gdybym miał wybór to wolałbym siedzieć tylko w jednym systemie (wszystko jedno w jakim).
    Gdyby Canon nie miał takiej polityki jaką wprowadził z bagnetem RF, to gwarantuję Wam tu wszystkim że nadal siedziałbym w Canonie.
    Nie wdawałbym kasy na Nikony i Sony, tylko inwestowałbym w nowe Canony wraz z obiektywami RF do nich - pod warunkiem że miałbym również możliwość kupna tych kilku szkieł niezależnych producentów które lubię i używam.
    W 2018 roku, jako posiadacz kilu lustrzanek Canon i mocno rozbudowanej szklarni (klika systemowych obiektywów L, cała linia Sigmy ART od 35 do 135mm, kilka obiektywów Tamron, wszystko z bagnetem EF oczywiście) po przejściu na bezlusterkowce Canona okazało się ze:
    - Moje Tamrony z oryginalnym adapterem Canona EF/RF zwyczajnie nie działają (aparat się zawieszał, trzeba byłol wyciągać baterię)
    - Sigmy - niektóre działały, niektóre nie;

Żeby nie było, że to nie jest "wina" Canona tylko producentów niezależnych, to dodam że wszystkie te lustrzankowe obiektywy z bagnetem EF które nie chciały działać na bezlusterkowcach Canon przez adapter, bez problemu działały u mnie na bezlusterkowcach Sony przez adapter Sigma MC-11... cud, prawda?

No doba, myślę sobie, i tak trzeba będzie wymienić wszystko na natywne obiektywy, wiec spokojnie czekałem;. Ale po kilku miesiącach okaszało się że Sigmy / Tamrony z bagnetem RF jakoś się nie pojawiają i że Canon ich blokuje.
    Postanowiłem więc, że skoro i tak muszę wymienić szklarnię, to wolę zmienić system na taki gdzie mogę sobie te moje Sigmy i Tamrony kupić i używać bez adaptera wraz ze szkłami systemowymi, czyli na Sony.
    Do tego doszedł Nikon ze względu na świetne lekkie telefoto PF, i tyle.
    Tak jak krytykowałem Nikona za ich postawę z zamykaniem bagnetu dla niektórych firm, tak to co robi Canon jest moim zdaniem jeszcze gorsze. Zagłosowałem więc portfelem, zmieniłem system, i nie żałuję.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 28-03-2026 o 18:38
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Ja kiedyś wszedłem w Canona tyko dla 2 szkieł, ef 1.2L 50 i 85.
    Tą 85tke mam do dziś.

Tak szkła z bagnetem EF, które mam, chodzą zarówno też na Sony a od wersji a7iii juz bardzo dobrze.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 28-03-2026 o 19:07
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Ja to wszystko rozumiem. Gdybym miał wybór to wolałbym siedzieć tylko w jednym systemie (wszystko jedno w jakim).
    Gdyby Canon nie miał takiej polityki jaką wprowadził z bagnetem RF, to gwarantuję Wam tu wszystkim że nadal siedziałbym w Canonie.
    Nie wdawałbym kasy na Nikony i Sony, tylko inwestowałbym w nowe Canony wraz z obiektywami RF do nich - pod warunkiem że miałbym również możliwość kupna tych kilku szkieł niezależnych producentów które lubię i używam.
    W 2018 roku, jako posiadacz kilu lustrzanek Canon i mocno rozbudowanej szklarni (klika systemowych obiektywów L, cała linia Sigmy ART od 35 do 135mm, kilka obiektywów Tamron, wszystko z bagnetem EF oczywiście) po przejściu na bezlusterkowce Canona okazało się ze:
    - Moje Tamrony z oryginalnym adapterem Canona EF/RF zwyczajnie nie działają (aparat się zawieszał, trzeba byłol wyciągać baterię)
    - Sigmy - niektóre działały, niektóre nie;

Żeby nie było, że to nie jest "wina" Canona tylko producentów niezależnych, to dodam że wszystkie te lustrzankowe obiektywy z bagnetem EF które nie chciały działać na bezlusterkowcach Canon przez adapter, bez problemu działały u mnie na bezlusterkowcach Sony przez adapter Sigma MC-11... cud, prawda?

No doba, myślę sobie, i tak trzeba będzie wymienić wszystko na natywne obiektywy, wiec spokojnie czekałem;. Ale po kilku miesiącach okaszało się że Sigmy / Tamrony z bagnetem RF jakoś się nie pojawiają i że Canon ich blokuje.

Ja żyłem w przekonaniu że przez adapter Canona to działają wszystkie obiektywy z bagnetem EF, ale że i natywne Canona EF z problemami no to grubo…przez jakiś czas używałem min. Canona 135 2 L przez MC-11 i działało to bez zarzutu na A7 III i IV.
    Na obiektywach do Sony w porównaniu do Canona można zaoszczędzić naprawdę niemałe kwoty.

Kolejna ciekawostka to taka że niektórzy powtarzają że w Sony jest największą winieta - no to dla przykładu https://www.the-digital-picture.com/...1508&Lens=1766
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 28-03-2026 o 19:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta

Ja żyłem w przekonaniu że przez adapter Canona to działają wszystkie obiektywy z bagnetem EF, ale że i natywne Canona EF z problemami no to grubo…
    Być może niejasno się wyraziłem - systemowe szkła Canon EF z adapterem EF/RF działały bez problemu, natomiast Sigmy i Tamrony z bagnetem EF które używałem uprzednio na lustrzankach Canona, na bezluterkowcach Canona z tym samym adapterem niestety już nie zawsze.
    Tamrony potrafiły zawiesić aparat, Sigmy natomiast miały niedziałający AF.
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni