Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 129

Domyślnie

Nie wiem co mam wam napisać.. myślicie, że ja - jako użytkownik systemu Fuji - jestem zadowolony z ogólnego stanu rzeczy w tym systemie? Nie jestem! i czasami szlag mnie trafia jak czytam i patrzę co oni tam w centrali Fuji Tokyo odwalają.
    Problemy z autofocus, durne decyzje design'owe czy to w aparatach (to co pisał cybulski o X-Pro 3, lub istnienie X-T50 oraz X-T30III - na jaką cholerę?), czy w obiektywach (nowy Fujinon 56/1.2 R WR z tym prehistorycznym silnikiem autofocusa - wtf?! w cenie 4500 pln za nówkę LOL)
    Można by wymieniać i wymieniać - z wisienką na torcie w postaci autoryzowanego serwisu Fujifilm Polska - traktującego klienta rodem jak w późnym PRL.

Ja mam na tą całą zaistniałą sytuację swoją teorię - niepopartą żadnymi twardymi dowodami, jedynie poszlakami.
    Otóż winni tego wszystkiego są przede wszystkim.. sami użytkownicy.

Bo widzicie.. lwia część użytkowników Fujifilm to (bez urazy dla nikogo) osoby w mocno podeszłym wieku.
    60+ to myślę że średnia wieku bazy użytkowników Fujifilm i ci ludzie mają bardzo niskie wymagania co do sprzętu, bo używają go do fotografii nazwijmy to.. niskich lotów.
    Pisząc użytkownicy, mam na myśli ludzi którzy kupują aparaty Fujifilm z wymienną optyką, a nie nastolaktów i hipsterów z zawieszonymi X100VI na szyi, z brodą i zakręconym do góry wąsem - noszącym X100 żeby cool wyglądać.
    Ci ludzie piszą głównie o tym jak fajnie się używa aparatów Fuji bo mają pokrętła od migawki i iso wyprowadzone na górę i czują się jakby znowu mieli 20 lat fotografując swoim analogiem.
    W tym akurat nic złego, ale problem się zaczyna gdy Ci ludzie zostawiają feedback odnośnie sprzętu Fuji.
    Dla 99% użytkowników Fujifilm wszystko jest tip-top, AF jest cacy, aparaty są fajowe a obiektywy dają im piękne zdjecia.
    I ja teraz nie przesadzam! to jest w pigułce zawarty generalny feedback od użytkowników Fujifilm.
    Wystarczy wejść na forum dpreview, czy fujix-forum, fujirumors i poczytać komentarze (już nie wspomnę o komentarzach na YT w filmie dotyczącym czegokolwiek od Fuji)
    Pierwszy lepszy z brzegu przykład:
    https://www.fujix-forum.com/threads/...3#post-1390161
    Zobaczcie jak po moich słowach krytyki, kolejni oddani fani tej marki zakrzywiają rzeczywistość w swojej argumentacji.

Oczywiście zdarzają się osoby jak ja, które nie zostawią suchej nitki w krytykowaniu tej firmy, ale to są jednostki, nic nie liczące się jednostki w powodzi pochwał jakie to Fujifilm jest fajne.
    Ktoś tam z działu P&R czy marketingu w Fuji z całą pewnością śledzi portale czy fora które wymieniłem i przekazuje podsumowanie szefostwu, które następnie patrzy na tabelki ze sprzedażą i podejmuje decyzje.
    "X-H2, X-T5 itp mają słaby AF? No i co z tego, jak praktycznie 3/4 naszych dochodów jest ze sprzedaży zabawkowych Fuji Instax. Będziemy się martwić jak spadnie sprzedaż Instax'ów"
    Nie zapominajcie, że firma Fujifilm zajmuje się obecnie przede wszystkim sprzedażą kosmetyków - to jest lwia część dochodów firmy, a dział obrazowania to jakiś tam bonusowy dodatek w przychodach, który to dział - jak już wspomniałem - czerpie zyski głównie ze sprzedaży aparatów dla nastolatków i dzieciaków.
    Profesjonaliści, lub - jak ja - wymagający amatorzy, to jest jakiś promil konsumentów tej korporacji.
    Klienci jak ja, cybulski czy ktokolwiek z was którzy są świadomymi konkurencji i wymagającymi użytkownikami, którzy myślą o tym aby zanabyć sprzęty od Fuji - nie znaczą dla tej firmy nic, ale to kompletnie nic.
    Nawet nasz polski oddział Fujifilm ma powiedzmy że podobne rozumowanie i z tego co się dowiedziałem ich czołowy ambasador - Paweł aka x-man wypisał się z tego klubu, po tym jak go miesiącami zlewano w zarządzie Fujifilm Polska (brak jakiejkolwiek reakcji w stosunku co do zgłaszanych przez niego /i nie tylko/ problemów oraz usterek, nie kompetencja gości od marketingu itp)
    Chłop przesiadł się na L-mount, jest zadowolony jak cholera i powiedział do mnie "je..ć Fujifilm Maciek. Sorry ale ja już mam ich dość."
    Czaicie? Najbardziej aktywny na polskim YT ambasador tej firmy po ponad 10 latach współpracy z Fuji Polska, z dużym portfolio recenzji, przeróżnych poradników itp, podczas naszej rozmowy telefonicznej zostawił o Fuji taki komentarz.
    Grubo.

Sami użytkownicy są sobie winni że w Fuji jest burdel i niech nikt się nie łudzi że cokolwiek się zmieni.
    To jest biznes, sprzęty mają się sprzedawać i dawać zyski.
    A ten cały keizen i marketingowe *********to o tym, jak to Fuji słucha swoich użytkowników to se można między bajki wsadzić.
    Oni już wiele razy mówili takie romantyczne hasła, a w praktyce jak jest każdy widzi.

Są oczywiście nadal rozsądne i racjonalne powody aby używać sprzętów tej firmy (vide mój pierwszy post), ale są to bardzo niszowe powody i ja generalnie obecnie każdemu odradzam ten system.
    Konkurencja w 99% przypadków zrobi coś lepiej, albo dużo lepiej od Fuji.
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Fuji można by wiele wybaczyć chociaż dlatego, że wypuścili różne aparaty APS-C.
    Wiele z wyjątkiem słabego AF i kiepskiego obiektywu w serii X100.
    Przygodę z Fuji zakończyłem w 2021 na X-T2
    Był całkiem niezły ale konkurencja była już lepsza.
    Fuji przespało swój czas.
    Oby nie tak jak Nokia.
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 14-02-2026 o 16:48

Domyślnie

Jeśli chodzi o same kolory, w dobie dzisiejszej, to myślę że wszyscy się dużo nauczyli, również od Fuji, i oprogramowanie do edycji umożliwia dowolną interpretację na look analogowy. Bo to też nie jest tak że jakaś ulubiona symulacja Fuji, działa zawsze idealnie w każdej sytuacji. Czasem zadziała a czasem niekoniecznie.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 14-02-2026 o 17:10
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Natomiast ..... jako, że powoli kolekcjonuję sobie półkę sentymentalną, korzystając z masakrycznie ciekawych okazji cenowych, trafił na nią już d750, mam plan aby trafił na nią xt2 i może xf 18/2. Na razie powstała tylko myśl, zamieniona już w słowo

Na liście sentymentalnej jest też 5dmk4, ale cenowo po używkach jeszcze nie pora i chyba co najmniej najbliższy rok nie będzie. Ceny xpro2 też nie są na ten moment interesujące i pewnie nie będą w najbliższej przyszłości.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 15-02-2026 o 09:55
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Witam, kiedy ja kupowałem Fujifilm w roku 2020, był to X-T30 z XF18-55, później 16/1.4 i 55-200, dlaczego, opinia wtedy była taka, najlepsze JPG to właśnie Fujifilm, nie robiłem RAW, od razu miałem takie założenie, do disiaj nie żałuję, sprawia się świetnie.

Domyślnie

Mam bardzo duży sentyment do Fuji, od S100fs zaczęła się moja przygoda z cyfrową fotografią. Po drodze były jeszcze X10 (do dziś żałuję że przedałem), X E-1 który wyglądał mi na porządnie wykonany aparat, a po zakupie czułem się jakbym trzymał w ręku plastikową zabawkę w porównaniu do X10. Fuji miało swoje 5 min., było prężnie działające forum. Ale technika idzie do przodu, użytkownicy zaczęli dostrzegać przewagę konkurencji, co prowadziło do ostrych wymian zdań na forum. W związku z tym zaczęło tam ubywać forumowiczów w szybkim tempie, aż w końcu fanatycy zostali sami ze sobą i w efekcie wszystko padło. Ale to nie jest tak że obecnie to są złe aparaty, da się nimi robić całkiem niezłe zdjęcia tak samo jak dało je się robić jeszcze parę, czy paręnaście lat temu z takim AF. A że czasem nie trafia… kiedyś nie trafiał w podobnym stopniu też u konkurencji. Kupiłem 3 lata temu X-M1, bo ktoś sprzedawał za śmieszne pieniądze. Bardzo fajna alternatywa dla kompaktów z 1 calową matrycą do której można dokupić jakieś małe szkiełko wedle upodobania. I mam podobną zachciankę do kolegi @cybulskiego - też chodzi mi po głowie używany X-T2 lub X-T3. Ten na dziś archaiczny system AF jest dla mnie zupełnie wystarczający. Da się czerpać z tych puszek radość fotografowania. Dla przykładu - mam Olka OM-D E-M10 mk III który aktywny nagrzewał się niczym żelazko - autentycznie jesienią można nim było grzać ręce. Po każdym zrobionym zdjęciu musiałem go wyłączać. Czułem że to się źle skończy i faktycznie - po kilku miesiącach spuchła mi w nim oryginalna bateria. Na tyle że rozsadziła całe gniazdo… Każda firma w swojej historii notowała jakieś wpadki. Ważne by wyciągać z nich wnioski. Jak liczę że w Fuji z czasem ogarną temat z AF i dostosują go do dzisiejszych standardów, a potem wyskoczą jak królik z kapelusza z matrycą FF jak kiedyś wyskoczyli z bezlusterkowcami APSC wywierając presję na Canonie i Nikonie . Trochę nie rozumiem ich wejścia w średni format z pominięciem FF. Nie ma co skreślać Fuji. Za to czego dokonali przez te ostatnie lata i tak należy im się należny szacunek w świecie fotografii zdominowanym przez C, N i S.
    Nikon Z5 + Z 40 2.0 / Z 24-200 4.0-6.3 / Sony A7 + V 40 1.4 / Canon 80D / Fuji X-M1 / Olympus E-M10 mark III

Domyślnie

Miałem kilka aparatów Fuji ( E2, T1, T2 i S10 itp. ) z ich szklarnią ale nie korzystałem z tych ich profili kolorystycznych bo dla mnie to trochę ... na próbę trochę tam porobiłem ale nie za bardzo się sprawdzały.
    Matrycę X-Trans też mnie nie przekonały, zostawiłem sobie X-T100 którego matryca najbardziej mi odpowiada oraz bardzo praktyczny LCD. Fajne maleństwo.
    Najlepszym systemem w tym segmencie który mógł mógł zrobić furorę był Samsung NX mialę na tamte czasy bardzo dobre aparaty, matryce, świetne optycznie szkła no ale po co klepać aparaty i obiektywy po kilkadziesiąt tysięcy sztuk rocznie i tracić tyle materiału skoro można zarobić ogromne pieniądze na smartfonach sprzedając kilkaset milionów sztuk rocznie i to przy mniejszym nakładzie produkcyjnym.

Domyślnie

A czy nie jest tak generalnie, że fotografia to hobby dla głównie ludzi starszych i dziwaków? A sam zawód fotografa staje się coraz bardziej niszowy jak dajmy na to szefc?
    Telefony przeorały rynek (nie tylko Fuji) i dzisiaj ludzie już nie potrzebują kompaktów a nawet aparatów systemowych. Telefon wystarcza do prawie wszystkiego (może poza wild life).

Mam znajomą dziennikarkę muzyczną która robi zdjęcia koncertów iPhonem pro i potem publikuje to w największych portalach w Polsce. Nikt nie narzeka. Większość ludzi konsumuje informacje i fotografie na malutkim telefonie. Nieliczni na tablecie lub laptopie. Tym ludziom wystarcza jakość fotografi z telefonu.

Po cholerę zwykłemu człowiekowi aparat systemowy i jego jakość obrazowania?
    Poza samymi twórcami jest jedynie wąska grupa ludzi którzy konsumują fotografię na formacie współczesnego monitora i większym. Opłaca się w nich inwestować? Może tak ale jak widać nie każdy tak uważa.

Firmy foto dopiero co wylizały się (nie wszystkie) z „szoku telefonicznego” a w pzedsionku czeka AI która zapewne poraz kolejny przewróci świat foto do góry nogami. I zapewne producenci tradycyjnych aparatów jak Fuji, Canon, Nikon a pewnie i Sony znowu dostaną po bułach

Myślę że fotografia i sprzęt foto dzisiaj to biznes wysokiego ryzyka. Kropotracje to wiedzą i są ostrożne. A jak wiemy korporacje niczego nie boją się bardziej niż ryzyka
    Ostatnio edytowane przez BambusZMikronezji ; 15-02-2026 o 17:54

cdc
    Gość

Domyślnie

Akurat dział obrazowania Fuji ma dobre ostatnie wyniki finansowe,
    a Nikona nie bardzo...

Domyślnie

Może dlatego że nie inwestuje tylko konsumuje zyski. Po za tym ja nigdzie nie napisałem że Nikon jest gdziekolwiek górą. Całe ten biznes jest w d…e. Jakbym miał kasę na inwestycje w akcje. Firmy foto bym nie kupił
    Ostatnio edytowane przez BambusZMikronezji ; 15-02-2026 o 18:01

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni