Close

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 129

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    cdc
    Gość

Domyślnie

Akurat dział obrazowania Fuji ma dobre ostatnie wyniki finansowe,
    a Nikona nie bardzo...

Domyślnie

Może dlatego że nie inwestuje tylko konsumuje zyski. Po za tym ja nigdzie nie napisałem że Nikon jest gdziekolwiek górą. Całe ten biznes jest w d…e. Jakbym miał kasę na inwestycje w akcje. Firmy foto bym nie kupił
    Ostatnio edytowane przez BambusZMikronezji ; 15-02-2026 o 18:01

Domyślnie

Mam dwa Samsungi NX20 z 2/30mm i 2,4/16mm
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Domyślnie

Pasowałoby założyć temat "Samsung NX" - 10 lat później, bo jakoś tyle zleciało. Szkoda, też wzdycham, miałem tą legendarną 30-tkę w ręku kiedy po 10mm pojechałem do "serwisantów". Potem mocno zdrożała, a potem przestała być potrzebna. Aparat ciągle działa, pewnie baterię idzie jeszcze gdzieś dokupić i wymienić.

Domyślnie

Fuji, Sony, iPhone a nawet Canon, doczekały się tutaj własnych wątków zdjęciowych, a gdzie wątek pasjonatów Samsungów ja się pytam.

I to jest piękne, tak sobie myślę, mając różne body "sentymentalne", które się lubiło i tak pozostało, można się udzielać w tych wątkach miast obserwować z boku, panowie (samsungowcy, samsungziarze) do boju, szable w dłoń

To też jest odpowiedź "dlaczego fujifilm" czy też jakikolwiek system - bo robi zdjęcia i lubimy !
    Przecież nie bez powodu swój wpis #4 i #10 zrobiłem tutaj 14tego lutego a nikt na to nie wpadł nawet @BeatX ....
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 16-02-2026 o 06:48
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Samsung miał świetny pomysł na połączenie smartfona i aparatu Samsung Galaxy NX i to już było w 2013 roku
    i szkoda że go nie rozwinął - wyobraźcie sobie dzisiaj taki aparat FF czy aps-c z min. LTE, AI, GPS , wiele szybszą moc obliczeniową niż współczesne aparaty i wiele innych cech ze smartfonów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Samsung miał świetny pomysł na połączenie smartfona i aparatu Samsung Galaxy NX i to już było w 2013 roku
    i szkoda że go nie rozwinął - wyobraźcie sobie dzisiaj taki aparat FF czy aps-c z min. LTE, AI, GPS , wiele szybszą moc obliczeniową niż współczesne aparaty i wiele innych cech ze smartfonów.
    To nie ma prawa się udać. Taki sprzęt po roku, dwóch jest już przestarzały. Procesor wolny, pamięć się kończy, zawiesza się itp. itd. Nie byłbyś zadowolony jak co dwa lata musiał zmieniać aparat bo Ci apki najnowsze nie działają.

Wystarczyłoby dopracowanie szybkiego transferu zdjęcia do dowolnego smartona, co już chyba działa coraz lepiej.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    To nie ma prawa się udać. Taki sprzęt po roku, dwóch jest już przestarzały. Procesor wolny, pamięć się kończy, zawiesza się itp. itd. Nie byłbyś zadowolony jak co dwa lata musiał zmieniać aparat bo Ci apki najnowsze nie działają.

Wystarczyłoby dopracowanie szybkiego transferu zdjęcia do dowolnego smartona, co już chyba działa coraz lepiej.
    Nie zgadzam się, po pierwsze nie musiałby to być typowy pełny Android (lub jakaś inna lepsza wersja Linux czy z rodziny systemów Unix) bez przesady wcale nie zestarzał by się po dwóch latach,
    typowego smartfona na Androidzie wymieniłem po około 9 latach tylko dlatego że aplikacja bankowa nie wspierała już ich wersji Androida.

Transfer zdjeć w każdym systemie to jest mówiąc delikatnie zacofanie a nawet najprostsza rzecz jak geotagowanie to niejednokrotnie irytacja i szybko się człowiek zniechęca.

Na wyjazdach rodzinnych itp podróżach zabieram już głównie tylko smartfona i czasami drona. Ja się wolę delektować wycieczką, podróżą a nie tak jak kiedyś jaki obiektyw założyć do danej sceny, a to ekspozycja nie wyszła itp. ze smartfonem nie mam żadnych problemów ( a że przy powiększeniu 1:1 na dużym monitorze coś tam "zaszumi" jest to akceptowalne a na wydruku praktycznie nie do zobaczenia) i zgadzam się całkowicie z @BambusZMikronezji

Mam FF ale do sportu, przyrody ale to są "specjalne" okazje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Nie zgadzam się, po pierwsze nie musiałby to być typowy pełny Android (lub jakaś inna lepsza wersja Linux czy z rodziny systemów Unix) bez przesady wcale nie zestarzał by się po dwóch latach,
    typowego smartfona na Androidzie wymieniłem po około 9 latach tylko dlatego że aplikacja bankowa nie wspierała już ich wersji Androida.

Transfer zdjeć w każdym systemie to jest mówiąc delikatnie zacofanie a nawet najprostsza rzecz jak geotagowanie to niejednokrotnie irytacja i szybko się człowiek zniechęca.

Na wyjazdach rodzinnych itp podróżach zabieram już głównie tylko smartfona i czasami drona. Ja się wolę delektować wycieczką, podróżą a nie tak jak kiedyś jaki obiektyw założyć do danej sceny, a to ekspozycja nie wyszła itp. ze smartfonem nie mam żadnych problemów ( a że przy powiększeniu 1:1 na dużym monitorze coś tam "zaszumi" jest to akceptowalne a na wydruku praktycznie nie do zobaczenia) i zgadzam się całkowicie z @BambusZMikronezji

Mam FF ale do sportu, przyrody ale to są "specjalne" okazje.
    Nie dam się tak łatwo przekonać ale być może rozmawiamy o różnych potrzebach.
    Ja zakładam, że sporo chcesz te wszystkie systemy łączności w aparacie to chcesz łatwo zdjęcie gdzieś wysłać. A jak wysłać to najpewniej "musi wyglądać", co się równa trzeba je najpierw w aparacie obrobić. Więc trzeba mieć zainstalowany jakiś sensowny program ku temu. Sensownych programów jest ograniczona pula. Jak producent załaduje do owego aparatu jakiś "dziwny" system operacyjny to staniesz przed problemem, że żaden z nich nie będzie działać. Czyli wracamy do punktu wyjścia, że zostaje Ci możliwe mieć w owym aparacie android. Windowsów moblinych już nie ma, nie sądzę by Apple pozwoliło instalować swój os w nie swoich sprzętach.
    A z androidem będzie po mojemu Oczywiście może to nie kwestia roku, dwóch ale po trzech, czterech może się okazać, że wsparcia brak, sprzęt przestarzały, głupiego miejsca na aktualizacje może zabraknąć (widziałem takie telefony, że procesor by coś tam dźwignął ale co z tego jak nie było gdzie zmieścić aktualizacji) itd.

Piszesz, że Twój smartfon działał dużo dłużej - ok. Pytanie tylko co na nim robiłeś oprócz dzwonienia i włączenia aplikacji banku. Odpalałeś nowy, wymagający soft? Bo może nieużyteczność wyszła by sporo szybciej.

Finalnie - skoro piszesz, że Ci smarton wystarcza to po Ci te cuda w aparacie? Kolejna rzecz do noszenia. A smartfony faktycznie potrafią zrobić zdjęcie, które daje radę dla 90% zastosowań rodzinno, turystycznych. Zresztą, teraz zaczynają robić obiektywy dołączane do smarfona (Vivo...). Można iść w tą stronę.
    Ostatnio edytowane przez RMC ; 16-02-2026 o 20:50
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Dlaczego Fujifilm?
    Ano również między innymi dlatego:
    https://www.optyczne.pl/21949-news-G..._Fujifilm.html
    Mówcie sobie co chcecie - ale taka akcja jest bez precedensu w całej historii branży foto (niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę)
    Naprawdę mnie zaskoczyli, bez względu na to czy to tylko obiecanki-macanki, czy faktycznie zaprojektują i stworzą obiektyw w oparciu o wyniki ankiety użytkowników.

Żeby inni poszli w ślady Fujifilm w tej kwestii, ehh..

Osobiście gdybym mógł zamówić w Fujifilm obiektyw, to byłby Fujinon 27/1.4 z formułą optyczną (obrazowaniem) jak z XF 35/1.4 R
    Może być bez WR i innych bajerów - byleby miał obrazek jak z XF 35/1.4 ale z perspektywą 40mm (@FF)
    Brałbym takie szkiełko w ciemno i codziennie składał świeże kwiatki pod pomnikiem inżyniera, który to zaprojektował
    Ale z dostępnych opcji zagłosowałem między innymi na XF 14-140/3.5-6.3, bo to też w moje ocenie nie głupia koncepcja i ma wysoki priorytet na mojej liście potrzeb (super-zoom na wakacje/wycieczki)

*EDIT*

Aha, no i do obiektywów Fujinon można dokupić dedykowane metalowe osłony przeciwsłoneczne, które w moich oczach mocno poprawiają walory wizualne obiektywu
    https://eshop.fujifilm-x.com/pl/fuji...h-xf23-ii.html
    Dla estety takiego jak ja, jest to bardzo cenne.
    Inni producenci chyba nie bawią się w tego typu wynalazki? (no może poza Leica i Voigtlander)
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 07-03-2026 o 10:56
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni