Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Maxmodels sie zamyka

Jedyne miejsce gdzie tak łatwo można było udawać, że jest się fotografikiem zamyka się 20.01.2026
    Dla wielu z nas będzie to naprawdę dramat.

Nie było drugiego takiego portalu, gdzie po dwóch sesjach można było sobie wpisać doświadczenie - Duże, a po wykonaniu trzech istniała już możliwość prowadzenia warsztatów.

Jako że natura nie znosi próżni, powstanie pewnie coś innego. Podaje więc kilka informacji jak uchodzić za speca, tak żeby dziunie zasypywały nas wiadomościami o współpracy.
    1. Zdjęcie profilowe musi być koniecznie odbiciem w lustrze naszej połowicznie zasłoniętej aparatem twarzy. Sprawi to wrażenie, że ten właśnie aparat zawsze się tam znajduje, a to pierwszy krok do tego, coby zostać uznanym za kogoś kto ogarnia

2. Opis. Topowy fotografik ma zawsze napisane, że fotografia jest jego pasją, więc jeśli tej małej i wydawałoby się niepozornej informacji w opisie nie ma, to uwaga... jest duża szansa na to że taki fotograf nie jest zbyt dobry.

3. Zdjęcia. Muszą być cycki! Nie ważne, że brak doświadczenia. Prawdziwy fotografik nie zaczyna nigdy zdobywać doświadczenia od portretów ubranych ludzi, to jest dobre dla amatorów, a za takiego nikt przecież nie chce uchodzić. Tak więc kilka zdjęć w kategorii akt, robi nam całą robotę. Później zawsze znajdzie się czas na ogarnięcie podstaw fotografii, to nie jest znów takie ważne.

4. Ostatnie, ale nie mniej ważne. Trzeba komentować zdjęcia innych fotografów. Im gorsze zdjęcia się pochwali, tym większa szansa na to, że w podzięce pochwalą nasze jeszcze gorsze zdjęcia.

Domyślnie

5. Każde zdjęcie musi mieć opis: „Modelka nie jest profesjonalna, to jej pierwsza sesja”. Dlaczego? Bo jeśli zdjęcie wyszło przypadkiem dobrze to przypisujesz sobie zasługę. Jeśli wyszło źle - wiadomo, to przez nią.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Znaczy szkoda Ci, że pro konto przepadnie (żartuję oczywiście)

Pewnie grupy na FB już dawno przejęły ruch w takich tematach stąd i brak sensu utrzymywania serwisu.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

cdc
    Gość

Domyślnie

@esperal

-To tak jakby powiedzieć na koniec namiętnego związku: "Wszystkie orgazmy udawałam."
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 25-11-2025 o 16:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    @esperal

-To tak jakby powiedzieć na koniec namiętnego związku: "Wszystkie orgazmy udawałam."
    Jeśli to mówi kobieta, to nic niezwykłego, jeśli jednak facet, to na pewno jest wyjątkowy

Domyślnie

Przypuszczam, że strony dla fanów im odebrały większość ruchu w galeriach
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Ja na to patrzę trochę inaczej.
    Rozumiem skąd u was powody do drwiny - na tym portalu w większości fruwa kicz i tandeta - tu nie ma nad czym dyskutować.
    Jednak z tego co mi wiadomo, jest to jedyny taki polski portal, gdzie w jednym miejscu można było nawiązać kontakt z modelką/modelem, wizażystką, fryzjerką, stylistką.
    maxmodels.pl to idealny portal dla każdego kto siedzi w ogólnie pojętej fotografii portretowej/glamour/fashion/akt, bez względu na poziom zaawansowania, chociażby przez wbudowaną wyszukiwarkę profili z opcją szukania po regionie kraju, zakresie prac ale przede wszyskim popularność (setki tysiące kont i profili)

Sprawdźcie sami, że każdy dobry lub bardzo dobry fotograf portretowy czy mody, z tego forum, bądź z canon-board.info ma swój profil na maxmodels.pl
    Przykład:
    https://forum.nikoniarze.pl/threads/...Fashion-Beauty
    (link do jego profilu na maxmodels.pl) w sygnaturze

Sam zaczynając swoją przygodę z fotografią portretową pamiętam jak dziś, jak nieodzowną rolę dla mnie spełniał ten portal - właśnie przez łatwość nawiązania kontaktu z modelką na terenie mojego miasta albo i dalej.
    Co mi po pięknych aparatach, obiektywach i lampach błyskowych jak nie miałbym na kim się uczyć (chodzi mi o modelki) jak kadrować, jak świecić lampą w plenerze, jak obrabiać zdjęcia na kompie.
    To właśnie przez to że miałem za sobą sporo sesji portretowych (dzięki modelinom z którymi nawiązałem kontakt via maxmodels.pl), błyskawicznie odnalazłem się w foto ślubnym, bo potrafiłem od razu dobrze robić zdjęcia w plenerze (a to jest coś, co sprawia początkującym kotleciarzom najwięcej problemów - samemu zaaranżować kadr i ustawić parę młodą, żeby nie wyglądali jak dwa kołki)

Nawet myślałem ostatnio, żeby na wiosnę przyszłego roku wrócić do fotografii portretowej i zaprosić jakieś modeliny na sesje..
    i co? i du..a.
    Gdzie ja teraz znajdę modelki i wizażystki chętne do zabawy na zasadzie zajawki - bez płacenia sobie nawzajem.
    Instagram? Ta platforma jest tak lamerska, że do dzisiaj zachodzę w głowę jakim cudem jest tak popularna.
    Facebook? No proszę was

Chciałbym znaleźć modelkę i wizażystkę ze Szczecina do wspólnego projektu i już wiem, że będą z tym kłopoty - właśnie przez to że zamykają maxmodels.pl

No chyba, że istnieje druga tego typu platforma (tak samo popularna), to byłbym wdzięczny za namiary
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Zero problemów z tym. Są do tego grupy na fb, ogłoszenia.

Screenshot_20251125_185448_com.facebook.katana.jpg

Screenshot_20251125_185510_com.facebook.katana.jpg

- - - - kolejny post - - - - - -

Wypowiem się za siebie, nie teoretycznie, że mm było złe czy dobre.

Oczywiście mam profil na mm. Służył mi tylko po to aby coś tam zamieścić bez cenzury, gdzie potem sobie linkowałem do story na ig.
    Jeśli komuś się chciało sprawdzić mojego linka w stopce, to tam jest link zarówno do ig i mm.
    Więc jakby to powiedzieć, amatorsko robię foty kobiet, dziewczyn, nic wielkiego, jako odskocznia, reset, itp.
    Nigdy też nie musiałem korzystać z ogłoszeń, szukania modelki czy to na mm czy też na grupach.

Nie mam żadnego stosunku do faktu, że mm znika. Było, nie będzie. Taki portal, w sumie nie miał szansy się utrzymać bo niby kto miałby płacić za utrzymanie tego ?

Nigdy mnie też nie interesowały opinie, że jest tam kupa foto januszy, może też nim jestem, nie wiem, nie interesuje mnie opinia. Robię coś co sprawia mi przyjemność, dla siebie.
    Fotografia nigdy nie była dla mnie pracą zarobkową i nie będzie.

Ktoś wkleił na fb na jakiejś grupie wpis, z racji likwidacji mm, ciekawie napisane i w 100% prawda https://docs.google.com/document/d/1...h.4jnsex7vu16d
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 25-11-2025 o 20:43
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cybulski, dzięki za linki do tych stron FB, ale.. wpisanie hasła, że szukam modelki i wizażystki do takiego i takiego projektu, to nie to samo co przeglądanie profili na spokojnie i kontaktowanie się z osobami, których portfolio nas zainteresuje. Przynajmniej jak tak mam
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Konto na MM kiedyś miałem, w sumie nigdy z niego z nikim się na zdjęcia nie umawiałem no ale w teorii jak mówi @BeatX miało się "wybór". Na grupach FB jest to trochę odwrócone - zgłoszą się osoby zainteresowane a nie te, którymi my moglibyśmy być zainteresowani. Dobrze jeśli da się znaleźć jakąś wspólną płaszczyznę

Z niektórymi grupami jest też taki problem, że moderacje działają tak sobie - ostatnimi czasy jak dałem post (chyba na 2 różnych, nie takich małych) to na akceptację czekał z tydzień. No i po zawodach, czas weekendowy przepadł, warunki przyrodnicze się pozmieniały
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni