Szukaj
Tyle samo dałem za 4070 Super FE niedługo po premierze. W tym samym czasie za ten model na portalach ogłoszeniowych były oferty od 3500zł. Podobało mi się opakowanie tej karty, takie odczucie kupna czegoś z wyższej półki.
Wiem, że mogłem kupić taniej przykładowo Asus Dual, ja zdecydowałem się dopłacić głównie ze względu na wygląd. Generalnie każdy Founders mi się podoba, a pasował mi wizualnie do założonego w głowie buildu.
Może bym zmienił na 4080 Super gdyby trafiła się jakaś okazja. Nie mam jednak żadnego ciśnienia.
Gorzej jak te karty nie znajdą już tylu chętnych na zakup po zawyżonych przez skalperów cenach i tak będą sobie wisiały
Ja zagłosowałem portfelem i nie kupiłem 5080. Już bym wolał kupić 4080 super za 5000 i poczekać na rozwój sytuacji. Dopłacanie 3000 (kupno 5080 od skalpera) za tak mały przyrost wydajności dla mnie nie ma sensu. W tej cenie chyba bym szukał używki 4090 w okolicy.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
podobnie ja kupowałem na górce 3070 Suprim Xale drogo sprzedałem 1070Ti więc jakoś tam to sobie wytłumaczyłem
teraz już drogo się nie sprzeda swojej karty ze średniej półki także sytuacja gorsza - a nowe RTX w półce xx80 oraz xx90 są mega drogie
także znowu gorzej
![]()
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
No i co poradzić że tak jest obecnie z cenami kart graficznych. Trzy miesiące temu zaoszczędził bym pewnie ze dwie albo trzy stówy ale teraz nie zanosi się że będzie taniej.
Tutaj jest fajny artykuł: https://www.benchmark.pl/aktualnosci...nosc-ceny.html
Jednym z rozważanych przeze mnie wariantów było poczekanie i zakup RTX 5070 albo RTX 5070 Ti ale teraz już wiem że to niema sensu.
Wydajność i ceny tych kart można z grubsza ekstrapolować na podstawie ceny i wydajności wyższych modeli i wyszło mi że RTX 5070 to jakaś padaka będzie, a kupowanie RTX 5070 Ti za spodziewaną cenę to dla mnie przerost formy nad treścią.
Tu ma szanse AMD. RX9070/XT powinny być pi x oko na poziomie 5070/Ti. Jak je dobrze wycenią... do tego opóźnienie premiery powinno się przełożyć na lepszą dostępność kart w sklepach (słowa AMD).
O, faktycznie MSI zdecydowało się na nowe wtyczki zasilania.
Tyko że ja nie używam karty do grania, a do programów Adobe jednak bezpieczniej kupić Nvidię. Żeby kupić AMD musiałbym mieć możliwość zrobienia testów porównawczych.
Rozważałem RX 7900 XTX, RX 7900 XT i RX 7800 XT ale nie znalazłem wiarygodnych informacji na temat pracy np. z Lightroomem.
Skontaktuj się z nami