Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 529

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Ale zaczyna mi chodzić po głowie coś cieńszego i tak się zastanawiam - co takiego jest w tym PD (pasku) poza szybkim odpinaniem, co uzasadnia worek pieniędzy który on kosztuje? Konkretnie myślę o Slide Lite, ewentualnie Leash. Odkryję nowy poziom wygody noszenia aparatu po przesiadce z Matina? Pytam całkowicie serio i w ogóle nieironicznie. Bo padło tutaj wiele opinii, że "warto", ale nie do końca wiadomo czemu
    Twojego pytania nie odebrałbym ironicznie. Ten pasek 50zł nie kosztuje.
    Mam Slide. To, co mi się podoba:
    – kotwice. Jeżeli masz np. dwa korpusy to możesz wziąć jeden pasek i szybko przepinać go między nimi.
    – regulacja długości paska. Odblokowujesz uchwyt, ustawiasz długość i blokujesz.
    – jakość i materiał, z którego jest wykonany - jest na bardzo dobrym poziomie i tu niczego nie mogę zarzucić.

Neutralnie: cześć szyjna myślałem, że będzie miękka. Nie jest, ale jest usztywniana. Przy chowaniu do torby to minus. Jak często chowam sprzęt, to skręcają się linki przy kotwicach (ale to nie kwestia paska). Linki jeszcze są całe
    Klamrą nie porysowałem korpusu, ale korpus chowam do wkładu, a pasek układam między wkładem a materiałem torby.
    Minus: cena.
    Slide jest dobry do noszenia cięższych i większych zestawów, ale nie jest tak, że się nie odczuje na szyi wagi D700 + 80-200 2.8. Odczuje się. Jak szukasz do mniejszego zestawu – raczej lite.
    Ostatnio nosiłem F4s ze stałką, więc na ramieniu wisiał ponad kilogram, ale był za szeroki dla niego.

Najlepiej, jakbyś mógł sprawdzić organoleptycznie, czy Ci pasuje. Czy warto? Trzeba samemu podjąć decyzję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matiF Zobacz posta
    – regulacja długości paska. Odblokowujesz uchwyt, ustawiasz długość i blokujesz.
    Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    sporą zaletą jest klamra na pasku: jeden ruch - luzujesz klamrę, drugi ruch - zmieniasz długość paska i kolejny ruch blokujesz klamrę z powrotem.
    Możecie napisać o jakiej wersji paska PD Slide piszecie? Dostałem pasek Lite (identyczny jak tu: https://peakdesign.pl/p/pasek-szyje-...kich-aparatow/) w gratisie do korpusu aparatu. Mam na nim takie aluminiowe dzwigienki, ale one nie zmieniają nic w sposobie regulacji paska, sprzedający mnie poinformował, że to tylko dla wygody chwytu, nie jest to element wpływający mechanicznie na sposób "posuwu" mocowania paska. Z tego co piszecie, to może mam jakiś starszy model, albo ta dźwignia "działa" tylko w innych wersjach paska? A może sprzedający trochę mnie wkręcił?

Co do samego paska, to właśnie się dowiedziałem ile on kosztuje. Jak dla mnie ta cena jest jednak sporo zawyżona, bo fakt że pasek jest ładny i wygląda na trwały (na moim właściwie nie widać śladów zużycia), to jednak po 10 dniach używania już wyszły pierwsze mankamenty: w rękawiczkach trudno jest wypiąć kotwicę (nosząć aparat na szyi używam tradycyjnego zapięcia, ale bardziej mi odpowiada pozycja na biodrze - wtedy używam kotwiczki na spodzie korpusu). Wg. mnie ta prowadnica na kotwiczkę powinna być dłuższa, żeby pasek nie miał styczności z "pastylką" kotwiczki. Część antyoślizgowa na zimowej kurtce nie sprawia żadnej różnicy (może przestała, ale też nie widzę sensu płacenia za taki dodatek, który po 2 latach przestaje działać). Przekręcanie paska nie jest zbyt wygodne w rękawiczkach, a przy pochyleniu aparat zsuwa się dokładnie tak samo, jak na "śliskiej stronie". No i na koniec: na zimnie pasek chyba "sztywnieje" i trudniej na nim regulować długość...

Podsumowując - jako coś, co dostałem, to pasek jest bez porównania lepszy, od oryginalnego, ale za 300zł powinien być bardziej przyjazny w użyciu, zwłaszcza, jeśli rzeczywiście posiadam wersję v3....