Close

Strona 50 z 53 PierwszyPierwszy ... 404849505152 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 529

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Murowany hit:
    Szelki, modułowe, z możliwością przepięcia na 1 czy 2 aparaty.
    Capture z nowymi bagnetami (RF/Z/X/L/abc ).

A zamiast tego wolą plecaki i torby klepać...
    Święte słowa! Czeka i czekam na te szelki

Domyślnie

Ta... Cóż... Zostaje kupić dobre szelki i przepiąć uchwyty na kotwiczki, chyba dalej się je da kupić jako części zapasowe.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Pewnie dostaliście email od PD a kto nie, to daję jako "ciekawostkę" (tłumaczenie Gemini)

Być może wiecie, że Plecak Codzienny marki Peak Design został użyty podczas strzelaniny w Nowym Jorku w zeszłym tygodniu. Niektórzy z Was pytali o nasze zasady dotyczące prywatności klientów, więc chciałem to wyjaśnić:

Peak Design nie przekazał informacji o klientach policji i zrobiłby to tylko na podstawie nakazu sądowego.
    • Nie możemy powiązać numeru seryjnego produktu z klientem, chyba że klient dobrowolnie zarejestrował swój produkt na naszej stronie.
    • Numerowanie seryjne naszych produktów pozwala nam śledzić problemy z produktami i w niektórych przypadkach kwaterować zapasy, jeśli zostanie wykryty defekt.
    • Numery seryjne na naszych plecakach Everyday Backpack V1 nie były unikalne ani identyfikujące. Były to numery partii używane do śledzenia jednostek produkcji wsadowej. Nie wdrożyliśmy unikalnych numerów seryjnych aż do wersji V2 naszych plecaków Everyday Backpack.
    • Jeśli zdecydujesz się zarejestrować produkt Peak Design i zostanie on zgubiony lub skradziony, możesz skontaktować się z naszym działem obsługi klienta i usunąć swoją rejestrację, aby torba nie była przypisywana do Ciebie.
    • Podchodzimy do prywatności naszych klientów poważnie.

W mediach społecznościowych krążą nieprawdziwe informacje, które wywołały wiele poważnych zagrożeń dla bezpieczeństwa nie tylko mnie, ale także naszych pracowników. Proszę, abyście wzięli pod uwagę fakty, które tutaj przedstawiamy, i nadal darzyli markę Peak Design zaufaniem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukasz_85 Zobacz posta
    Pewnie dostaliście email od PD a kto nie, to daję jako "ciekawostkę" (tłumaczenie Gemini)
    Niezły kwas. Ciekawe czy firma odzieżowa produkująca kurtkę, w którą był ubrany napastnik też się tak tłumaczy...? Takie rzeczy tylko w USA. Co by się nie działo PD to rzetelna, konkretna i świetna marka.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burz Zobacz posta
    Na co dzień od ładnych paru lat używam Matina
    O, ktoś napisał o Matinie!
    Właśnie trafiłem na ten wątek - gdzieś mi te kotwiczki PD migały tu i ówdzie jak ktoś zdjęcia aparatu wrzucał, ale jakoś głębiej się nie zastanawiałem. W czasach D70 i D100 każdy jechał po ori paskach Nikona i wówczas Graalem był właśnie Matin - wtedy go kupiłem i do dziś przepinam do kolejnych puszek (obecnie Z6III).
    Ale zaczyna mi chodzić po głowie coś cieńszego i tak się zastanawiam - co takiego jest w tym PD (pasku) poza szybkim odpinaniem, co uzasadnia worek pieniędzy który on kosztuje? Konkretnie myślę o Slide Lite, ewentualnie Leash. Odkryję nowy poziom wygody noszenia aparatu po przesiadce z Matina? Pytam całkowicie serio i w ogóle nieironicznie. Bo padło tutaj wiele opinii, że "warto", ale nie do końca wiadomo czemu

A np takich problemów z Matinem nie ma:

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Te peakdesigny też nie jakieś cudowne, po 2 miesiącach już mam porysowaną obudowę obiektywu w miejscu gdzie się styka z plastikową sprzączką... Powinny mieć jakieś ogumowanie albo coś bo są dużo dalej niż normalne sprzączki i mają spore pole rażenia jak się wsadza zestaw do torby.
    Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    To prawda, ja po kilku obserwacjach przestałem wkładać aparat z paskiem. Ściągam pasek i daję go oddzielnie, zarówno Slide, jak i Slide Lite. Ale to chyba jedyna wada
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 16-12-2024 o 01:10
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

IMO Leash jest zbyt cienki, żeby był wygodny. Lite jest najbardziej uniwersalny. Dopiero do 180-600 (czasem 70-200) zakładam Slide.

Dlaczego PD? Jak napisałeś - kotwiczki, bardzo porządne wykonanie, fajna IMO stylistyka, niezła szybka regulacja długości (w ogóle inna koncepcja paska niż w Matinie - bo slide i i pasek na szyję to dwie różne koncepcje), detale - typu strona z antypoślizigiem i strona z szybkim przesuwaniem.
    Kotwiczki - z jednej strony pozwalają na szybki odpięcie paska, z drugiej strony szybkie przepięcie - np. z korpusu na teleobiektyw.
    Ale jak dla mnie ulubionymi produktami są Capture i Shell.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    O, ktoś napisał o Matinie!
    Właśnie trafiłem na ten wątek - gdzieś mi te kotwiczki PD migały tu i ówdzie jak ktoś zdjęcia aparatu wrzucał, ale jakoś głębiej się nie zastanawiałem. W czasach D70 i D100 każdy jechał po ori paskach Nikona i wówczas Graalem był właśnie Matin - wtedy go kupiłem i do dziś przepinam do kolejnych puszek (obecnie Z6III).
    Ale zaczyna mi chodzić po głowie coś cieńszego i tak się zastanawiam - co takiego jest w tym PD (pasku) poza szybkim odpinaniem, co uzasadnia worek pieniędzy który on kosztuje? Konkretnie myślę o Slide Lite, ewentualnie Leash. Odkryję nowy poziom wygody noszenia aparatu po przesiadce z Matina? Pytam całkowicie serio i w ogóle nieironicznie. Bo padło tutaj wiele opinii, że "warto", ale nie do końca wiadomo czemu

Nie wiem jak wygląda przesiadka z Matina, nie używałem go.
    Co do PD - poza kotwiczkami (co pozwala mi przepinać jeden pasek do D7500, Z50 i S60-600) sporą zaletą jest klamra na pasku: jeden ruch - luzujesz klamrę, drugi ruch - zmieniasz długość paska i kolejny ruch blokujesz klamrę z powrotem.
    Plus różne powierzchnie (stopień tarcia / gładkości) na obu stronach, też przydatny ficzer.
    A czy w/w warte jest worka pieniędzy? De gustibus wie.

Mi osobiście się nic nie porysowało od paska, faktem jest że układam towar z paskiem w plecaku z pewną dozą uważności - ta klamra "na oko" może coś poobcierać z czasem, zatem należy być zapobiegliwym.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Twojego pytania nie odebrałbym ironicznie. Ten pasek 50zł nie kosztuje.
    Mam Slide. To, co mi się podoba:
    – kotwice. Jeżeli masz np. dwa korpusy to możesz wziąć jeden pasek i szybko przepinać go między nimi.
    – regulacja długości paska. Odblokowujesz uchwyt, ustawiasz długość i blokujesz.
    – jakość i materiał, z którego jest wykonany - jest na bardzo dobrym poziomie i tu niczego nie mogę zarzucić.

Neutralnie: cześć szyjna myślałem, że będzie miękka. Nie jest, ale jest usztywniana. Przy chowaniu do torby to minus. Jak często chowam sprzęt, to skręcają się linki przy kotwicach (ale to nie kwestia paska). Linki jeszcze są całe
    Klamrą nie porysowałem korpusu, ale korpus chowam do wkładu, a pasek układam między wkładem a materiałem torby.
    Minus: cena.
    Slide jest dobry do noszenia cięższych i większych zestawów, ale nie jest tak, że się nie odczuje na szyi wagi D700 + 80-200 2.8. Odczuje się. Jak szukasz do mniejszego zestawu – raczej lite.
    Ostatnio nosiłem F4s ze stałką, więc na ramieniu wisiał ponad kilogram, ale był za szeroki dla niego.

Najlepiej, jakbyś mógł sprawdzić organoleptycznie, czy Ci pasuje. Czy warto? Trzeba samemu podjąć decyzję.

Domyślnie

za mlodych dni covidu (taki wirus byl drzewiej, dzisiejsza mlodziez w wikipedii czasem napotyka sie na te lata kiedy przesuwano olimpiady albo mistrzostwa w szmacianke ) duzo zaczalem na rowerze jezdzic i podowczas pod katem malego korpusu (Canon 70D z 18-55) zanabylem sobie Slide Lite wlasnie, bo mi na takich wycieczkach czesto bylo wygodniej miec aparat z boku niz w plecaku, ale tez potrzeba go bylo czasem spakowac.

firmowe paski Canona to jest funkcjonalne sredniowiecze, ostatni raz takie cos mialem na aparacie chyba w czasach 10D (+/- roku panskiego 2004-go), potem kazdy korpus jak sprzedawalem to paski z tymi ladnymi czerwonymi rantami i napisami "jestem drogi, ukradnij mnie" lezaly jeszcze w folijce w pudelku, ku uciesze kolejnego wlasciciela.

z osobistych przemyslen - mozliwosc szybkiego zalozenia i zdjecia paska jest super. mozliwosc jego szybkiej regulacji tez bardzi przydatna. same paski PD sa calkiem ladne i calkiem trwale. mam okolo 3-letni niebieski Slide (nie Lite), ktory wytluklem na szeregu jedno i wielodniowych wedrowek po gorach - i po nim widac luszczenie gumek (tych na awersie paska, ktore dzialaja antyposlizgowo) i gdzieniegdzie zmechacone nitki. umowmy sie, ze to jest poziom uzycia, przy ktorym nowe plecaki LowePro, Kata czy Manfrotto (jeden szit) wygladaja kiepsko a mechanicznie sa pogrzeb sredniowiecza. wiec te mechacenie czy luszczenie to naprawde nie jest dramat.

jako ze normalnie mam 2 zestawy (FF i crop) i potocznie uzywam 2-3 plecakow, to dorobilem sie tez wiekszej ilosci paskow PD. Slide Lite zostal mi na polce, bo nawet jesli do obecnego cropa R10 + 18-150 jest w pelni wystarczajacy, to jednak szerszy Slide jest zwyczajnie wygodniejszy. poza tym mi kolorem pasuje do torebki (mam zielony Slide i zielony plecak pod cropa). po dwoch wiekszych plecakach mam czarny i niebieski. czarny udalo mi sie upolowac z drugiej reki, to bylo taniej. bo tez po ostatnich inflacjach ceny tych paskow jakie sa... kazden widzi. czy warto? jak znajdziesz z drugiej reki w ladnym stanie Slide ponizej 300 PLN to bym smialo bral. to jest koszt 50~60 PLN rocznie za bardzo funkcjonalny i przyjemnie dzialajacy produkt - mozesz do tego podejsc Loreal ("jestes tego warty"), choc oczywiscie nie musisz, bo jesli Matin dziala i jestes do niego przyzwyczajony, to nie ma potrzeby zmiany przyzwyczajen, tylko dlatego ze wszyscy dookola klaszcza do PD jak u Rubika. jako absolwent Polibudy doskonale rozumiem podejscie "skoro dziala dobrze, to nie ma potrzeby wymieniac"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    za mlodych dni covidu (taki wirus byl drzewiej, dzisiejsza mlodziez w wikipedii czasem napotyka sie na te lata kiedy przesuwano olimpiady albo mistrzostwa w szmacianke ) duzo zaczalem na rowerze jezdzic i podowczas pod katem malego korpusu (Canon 70D z 18-55) zanabylem sobie Slide Lite wlasnie, bo mi na takich wycieczkach czesto bylo wygodniej miec aparat z boku niz w plecaku, ale tez potrzeba go bylo czasem spakowac...
    U mnie też od zakupu minęło kilka katarów i sobie z ciekawości sprawdziłem ile mnie cyfrowe policzyli za slide dużego. 165 pln. Teraz widzę sporo drożej, ale żeby 3 stówy za używkę? U was może i tak, tu za tyle chodzą nówki. Można oczywiście filozoficznie napisać, że to skandaliczna cena jak za kawałek materiału itd. No, ale nawet ten Matin choć dużo tańszy to i tak nieporównywalnie droższy niż "darmówka", która zazwyczaj siedzi w opakowaniu aparatu (i która zostaje w tym opakowaniu po wsze czasy). Także to tylko kwestia tego ile jesteśmy w stanie dać za nieco bardziej wygodne rozwiązanie.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 16-12-2024 o 15:36

Strona 50 z 53 PierwszyPierwszy ... 404849505152 ... OstatniOstatni