Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1413

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Raczej dane w pamięci serii M są dostępne dla CPU, GPU i ANE - a to zdecydowanie co innego, ponieważ jedna kopia danych może być obrabiana przez dowolny procesor i zajmuje tylko jeden raz miejsce w pamięci. Oddzielna,dedykowana pamięć graficzna wymaga przesyłania danych do obróbki przez GPU i ponownie do głównego RAM żeby mógł zająć się nimi CPU. To trwa j wymaga większej ilości pamięci (mechanizmy pc i windows)

Edit;
    Jeśli komuś za mało pamięci dla PSa na MACu to o ile pamiętam, Afinity Photo zarządza pamięcią zdecydowanie lepiej. Można się przesiąść na tańszy i sprawniejszy program
    Ja zrezygnowałem z lr i ps już lata temu kiedy odkryłem że to chyba najgorzej optymalizowane programy. Być może coś się zmieniło na plus, ale raczej własnej woli do nich nie wrócę -niezaleznie czy na pc czy na mac
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 05-12-2024 o 18:50
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Raczej dane w pamięci serii M są dostępne dla CPU, GPU i ANE - a to zdecydowanie co innego, ponieważ jedna kopia danych może być obrabiana przez dowolny procesor i zajmuje tylko jeden raz miejsce w pamięci. Oddzielna,dedykowana pamięć graficzna wymaga przesyłania danych do obróbki przez GPU i ponownie do głównego RAM żeby mógł zająć się nimi CPU. To trwa j wymaga większej ilości pamięci (mechanizmy pc i windows)
    To że dane w pamięci (np. zdjęcie) są dostępne dla CPU / GPU i ANE, to jedna sprawa.
    To że do swojego działania funkcje AI potrzebują (w momencie dokonywania obliczeń) dużej ilości pamięci to zupełnie coś innego. W Mac'u ta pamięć idzie ze wspólnej puli. W Windows - odbywa się to na dedykowanej karcie GPU i jej VRAM, a tylko rezultaty działania AI są przesyłane do RAM.

Jeśli komuś za mało pamięci dla PSa na MACu to o ile pamiętam, Afinity Photo zarządza pamięcią zdecydowanie lepiej. Można się przesiąść na tańszy i sprawniejszy program
    Czy Affinity Photo oferuje odszumianie AI plików RAW na tym samym poziomie co PS? Jeżeli tak to chętnie się przesiądę skoro taki sprawniejszy

Ja zrezygnowałem z lr i ps już lata temu kiedy odkryłem że to chyba najgorzej optymalizowane programy. Być może coś się zmieniło na plus, ale raczej własnej woli do nich nie wrócę -niezaleznie czy na pc czy na mac
    To prawda, pakiet Adobe jest wymagający dla komputera. Ale za to przyjazny dla fotografa, a o to chyba chodzi. Coś za coś.
    Używam PS od lat 90tych i nic lepszego dotychczas nie znalazłem.
    Marcin
    Sony / Nikon