Dzieki wielkie za szybka odpowiedz... chyba jednak wybiore tego: http://monitor.samsung.de/article.as...A-A3D170DDE78B
Koszt niecale 400euro czyli okolo 1500zl. Parametry podobne do 940MW tylko 22" matryca.
Szukaj
Dzieki wielkie za szybka odpowiedz... chyba jednak wybiore tego: http://monitor.samsung.de/article.as...A-A3D170DDE78B
Koszt niecale 400euro czyli okolo 1500zl. Parametry podobne do 940MW tylko 22" matryca.
hehe bierz, bierz - jest jedna zasada tycząca się zarówno monitorów jak i TV - nie ma za dużych. Kucze i pomyśleć że ja za swojego dałem prawie dwa latka temu 2k
![]()
Fajny 22" to już można nieźle szaleć - praca w wordzie jeszcze wygodniejsza, filmy wygodniej się ogląda itd.
A jaki miałeś monitor do tej pory ?
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Do tej pory caly czas na LaptopieDella:
- Intel Core 2 Duo T7200 Processor 2.0GHz 667MHz
- 15.4" UltraSharp™ Wide Screen WXGA+ (1440x900)
- 2048MB 667MHz Dual Channel DDR2 SDRAM
- 120GB (7200rpm)
- 256MB ATI Mobility Radeon
Chodzi jak burza i monitor tez calkiem przyjemny.
15" no to teraz będziesz miał kino domowe na tym 22"![]()
Pozdrawiam Tomek Kić
Ostatnio edytowane przez charmside ; 01-10-2007 o 13:55
22" To stanowczo za mało na TV zresztą max 1680/1050 czyli do FULL HD jeszcze brakuje sporo, trzeba pamiętać że 22" panorama to jednaj mniejsza powierzchnia niż tradycyjny 21"
Mam w tej chwili 22" a nie dawno przeszedłem z 19tki i widzę że DUŻO lepiej się pracuje na większym moniu i dlatego myślę o zakupie tak przynajmniej 32" wtedy komfort jest konkretny.
W laptakach co prawda są wyjścia D-SUB ale nie ma problemu karta i tak pokarze większy zakres rozdzielczości, poprostu wystarczy wybrać natywną wyświetlacza i po sprawie.
O podłączaniu sygnałami kompozytowymi nie ma co sobie głowy zawracać, zresztą każdy TV ma wejście D-SUB i DVI do tego dochodzi jeszcze HDMI więc wybór jest spory, ale i tak trzeba popróbować nie zawsze najnowsze złącze w danym modelu będzie dawać najlepszy obraz.
W sklepach mają podłączone tvizornie na switcheach, kostkach i innych bajerach, nie zawsze wiedzą nawet jak dobrze ustawić taki sprzęt, przeważnie mają to w D...PIE więc chyba najlepszym rozwiązaniem jest poszukać jakiś testów, albo w czasopismach TV AUDIO lub podobnych, tam się trochę na rzeczy znają, i wtedy iść i konkretne modele obejrzeć, ja gdybym w sklepie nie zażądał podłączenia monitora bezpośrednio kablem DVI do karty graficznej, to był taki syfilityczny obraz w porównaniu z 19tkami dla przykładu, że starach, aż dziw że ktoś to kupował, po podłączeniu, obraz zgoła odmienny- BAJECZKA.
http://www.krupienko.pl/galeria/
Male pytanko...
Przez co lepiej podlaczyc LCD z laptopem? W laptopie wyjscie D-Sub w monitorze D-Sub i DVI. Wczoraj podlaczylem przez D-Sub, wydaje sie OK. Czy stosujc kabel D-Sub-DVI (czyli LCD do DVI, a Laptop do D-Sub) uzyskam lepszy obraz i czy wogole jest sens to robic?
nie będzie lepszego obrazu, przejściówka go nie polepszyDSub jest analogowy a DVI cyfrowe, przez DVI komp sam zarządza rozmiarem obrazu czyli dostosowaniem ułożenia obrazu do rozmiaru monitora (odpada ci korygowanie wszelkich zniekształceń, ustawień pion/poziom, przesunięć obrazu itd.) D-Sub nie ma tej funkcji tylko podaje obraz - zwykłe RGB i synchronizacja.
Masz w tym samsungu funkcję "Auto adjustment" (dostępna tylko gdy podłączony jest D-sub w menu "Picture") - wtedy monitor sam sobie dostosuje rozmiar, przesunięcia itd. Ja to mam w 940MW to ty to też musisz mieć
Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 02-10-2007 o 11:49
Pozdrawiam Tomek Kić
Znow wielkie dzieki dla Ciebie KRONOS. Kupilem tego 22" (225MW) i musze powiedziec ze robi wrazenie... dzis zajme sie kalibracja w miare mozliwosci oczywiscie. Auto adjustment jest jak mowisz. Czy jesli w trybie PC ustawie sobie jasnosc, kontrast i kolory to ten tryb je zapamieta? Bo zazwyczaj uzywa sie innych ustawien do ogladania TV i kozystania z PC. W sumie da sie to sprawdzic, ale siedze w pracy i dopiero wieczorem poprobuje. Jeszcze raz dzieki za wszelka pomoc.
Pozdrawiam
tak zapamięta - wtedy będziesz miał ustawienia Custom. Ale ja korzystam z predefiniowanych trybów czyli Entertainment, Intenet, Text itd. Masz możliwość przełączania ich szybko poprzez przycisk na pilocie "p. Mode" (u mnie jest to zielony od telegazety) i wtedy możesz szybko przeskakiwać między tymi trybami. Ja po ręcznym skalibrowaniu doszedłem do odkrycia, że mam takie samo ustawienie kontrastu i jasności jak ma tryb Internet. Więc jż sobie nie ustawiam sam tylko - filmy, gry itp. - Entertainment (mocna jasnośc, wysokie kontrasty); net, fotki - Internet (obniżone kontrast i jasność, to mam przez 70%czasu ustawione bo nie męczy oczu, Entertainment jest za mocny i mocno męczy oczy np przy pracy na necie czy z tekstem gdzie masz jasne tło); no i praca w Wordzie, tekst itd. to "text mode" (tu masz maksymalnie zjechane kontrasty i jasność). Szybko łatwo i przyjemnie.
Co do kalibracji temp kolorów to wymaga to trochę czasu ale da się coś tam wyregulować. Mi się dopiero to udało po podłączeniu CRT i +/- ustawić "na oko" kolrystykę.
Pozdrawiam Tomek Kić
Skontaktuj się z nami