Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Dylemat

Domyślnie

Aktualna stopka fotograficzna powinna być normą tutaj. Wchodząc np na forum Pajero też wolę widziec czy pisze gość który ma i wie czy też tylko coś wyczytał i powtarza jak AI (chodząca encyklopedia) za internetem.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 18-11-2023 o 16:01
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Aktualna stopka fotograficzna powinna być normą tutaj...
    Trza by do tego powołać jeszcze jakąś komisję weryfikacyjną.

A wracając do wpisu koleżanki to w sumie pisała ona konkretnie o branży ślubnej a te zdjęcia akurat w przeciwieństwie do innych dziedzin zazwyczaj się drukuje.

Domyślnie

Koleżanka sztuczna inteligencja. Jak tylko wchodził chatgpt to młodszy syn też tym się bawił. Te teksty łatwo odróżnić i sposób wypowiadania się.

W dylemat mac czy pc też wpis powstał. Stawiam na jakieś proste zapytanie do AI plus milion emotikonow i wygeneruje. Dla pokolenia Z jak znalazł, można szybko zostać expertem na poziomie internetu w dziedzinach których się dotąd zupełnie nie znało. Taka droga na skróty. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pokolenie_Z
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 18-11-2023 o 17:45
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Daj jej szansę. Pobędzie tu trochę i będzie bełkotać o plastyce, sabinkach lub radioaktywnych industarach jak stary wyjadacz. Może nawet jakieś wojenki systemowe polubi?

Domyślnie

Spaaaaaalmy Nikona.... A potem spaaaaaalmy kabina.... Taka ludowa przyśpiewka pentaksiaży ������

- - - - kolejny post - - - - - -

Spaaaaaalmy Nikona.... A potem spaaaaaalmy canona.... Taka ludowa przyśpiewka pentaksiaży ?

Domyślnie

Wojny systemowej nie wygra ani Nikon, ani Canon ani Sony.
    Wygra ją AI.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Widzisz, moim zdaniem stopka nie ma nic wspólnego z byciem świeżym forumowiczem lub też co gorsza z chwaleniem się sprzętem, tylko zwyczajnie warto wiedzieć kto jakim sprzętem się posługuje przy dyskusjach na temat tegoż sprzętu.
    Zwłaszcza w dyskusjach na temat konkretnego modelu lub marki - inaczej mi się dyskutuje z kimś kto ma dany model i go używa, niż z kimś kto tylko powtarza wiedzę wyczytaną w internecie.
    W związku z tym dużo łatwiej - no przynajmniej mnie - jest wrzucić sobie sprzęt w stopkę niż każdorazowo zaczynać wpisy na forum od "mam taki a taki aparat i z moich doświadczeń wynika że....."
    Ja tam wole po prostu przekonac sie w rozmowie czy dana osoba jest kompetentna jak mowi o sprzecie czy moze mozna do niej przypisac sentencje "na nic sprzetu kupa, jak forograf d...pa". I absolutnie to nie jest jakas aluzja do Ciebie ze masz dluga stopke ze sprzetem.
    Zreszta jest tez takie ciekawe zjawisko doskonale widoczne pod komentarzami sklepow z oponami. Niewazne ktorej klasy opony, moga byc najtansze ekono. Ale wlasciciel pisze komentarz ze miazga i wchodzi swoim Punto 1.2 w zakrety 180km/h i trzymaj jak glupie
    To zjawisko (choc nie az tak przerysowane) jest widoczne tez u nas na forum.
    Wchodzi nowy aparat, uzytkownicy w 90% twierdza ze miazga, starsze modele automatycznie przestaly robic zdjecia i ogolnie och i ach. Jest tez grupa ktora twierdzo ze to shit i czasem nawet ma dany aparat.
    Dobrze jest poczekac kilka miesiecy (a nawet z pol roku) zeby mozna bylo sobie wyrobic miarodajna opinie i wiedziec czego sie spodziewac przy zakupie tego nowego modelu.
    Po tym czasie zaczynaja pojawiac sie obiektywne opinie userow, jak juz minal hype po zakupie i przemozna chec potwierdzenia, ze dobrze sie wydalo pieniadze

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Aktualna stopka fotograficzna powinna być normą tutaj.(...)
    No jeszcze czego
    Akurat ciebie bardziej kojarze z forum ze streetowymi zdjeciami i ogolnie ludzi, niz duzej aktywnosci w dyskusjach o sprzecie i nowinkach. Nie psuj tego.
    W sumie to mnie nie obchodzi jakim aparatem czy obiektywem te zdjecia zrobiles...
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 19-11-2023 o 00:03
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Fakt, oglądanie na kompie jest popularne. Ale 12MPX w obecnej chwili nawet na tapetę na monitor nie starczy - no przynajmniej na żadnym Mac'u gdzie od lat monitory są 5K czyli ponad 14MPX... Że nie wspomnę o innych proporcjach więc zdjęcie 3:2 trzeba sobie dodatkowo przyciąć i wykadrować. 12MPX przycięte do 16:9 daje ile? 8MPX? No właśnie.
    Co do samego drukowania zdjęć - ja drukuję, przynajmniej kilka razy do roku. Czasami nawet w formacie 90x60cm.

Zresztą, jak chyba się domyślasz, mój wpis odnosił się do tych 12mpx dość żartobliwie, bo śmiesznie się po prostu czyta że D700 do "killer na śluby" ale że "to świetna opcja ale może nadwyrężać portfel", kiedy mamy rok 2023, sam aparat kosztuje $300 na eBay czy gdzie indziej. Przyznasz chyba że w obecnych czasach nikt kto chce się zawodowo zająć zdjęciami ślubnymi nie rozważał by tego sprzętu i raczej nie byłby to pierwszy wybór jako najlepszego na rynku "killera"
    Piszesz to z perspektywy mieszkańca USA. W Polsce Makówki są znacznie mniej popularne niż desktopy z Windowsem, a posiadaczy dużych monitorów Mac 5K to może z 1% się znajdzie. Większość oglądaczy zdjęć korzysta ze smartfonów, a ci, którzy gapią się w monitory komputerowe, to fajnie jeśli te monitory ogarniają s-RGB. Wystarczy przejrzeć wątek o monitorach na naszym forum. Do tych celów D700 to aż nadto. Co nie oznacza, że uważam D700 jako podstawowy przyrząd do focenia ślubów.
    Co do stopki - wypisywanie drogiego sprzętu w stopce może być potencjalnym celem dla złodzieja. Tutaj rzadko kto mieszka w chronionych osiedlach.

Domyślnie

Wypadałoby mieć stopkę przynajmniej z linkami do strony, portfolio czy flikra, czyli tam gdzie można cokolwiek pooglądać. Jako przykład podam kolegę Dariusza Bresia. Ma linki do strony i mediów społecznościowych. Jeśli już wypowiadamy się o tym co nadaje się do ślubów to chciałbym sobie wejść na portfolio i np przejrzeć foty ślubów a może nawet zobaczyć na flikr jakim sprzętem robione. Dla mnie to jakaś podstawa na forum foto. Bez tego trudno brać wypowiedzi na poważnie. Tak to działa. Przykład z drugiej strony barykady to JK. Dużo wypowiedzi, zero linków do portfolio.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 19-11-2023 o 15:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Piszesz to z perspektywy mieszkańca USA. W Polsce Makówki są znacznie mniej popularne niż desktopy z Windowsem, a posiadaczy dużych monitorów Mac 5K to może z 1% się znajdzie. Większość oglądaczy zdjęć korzysta ze smartfonów, a ci, którzy gapią się w monitory komputerowe, to fajnie jeśli te monitory ogarniają s-RGB. Wystarczy przejrzeć wątek o monitorach na naszym forum. Do tych celów D700 to aż nadto. Co nie oznacza, że uważam D700 jako podstawowy przyrząd do focenia ślubów.
    Co do stopki - wypisywanie drogiego sprzętu w stopce może być potencjalnym celem dla złodzieja. Tutaj rzadko kto mieszka w chronionych osiedlach.
    Nie róbmy z Polski trzeciego świata - spędzam w kraju kilka miesięcy w roku i mam więcej znajomych używających sprzętu Apple w Polsce niż w USA. Ba, znam całe firmy z Poznania i Wielkopolski (zatrudniające po kilkadziesiąt osób) które w całości przeszły na sprzęt Apple, czego ja nie zrobiłem jeszcze u siebie Oczywiście nie neguję Twoich doświadczeń natomiast to co ja osobiście widzę pozwala mi wyciągać zupełnie inne wnioski niż Twoje.
    Co do tego że stopka może być zachętą dla złodzieja - cóż za smutne podejście do życia trzeba mieć aby w ogóle coś takiego przyszło komuś do głowy, trochę mnie zszokowałeś.
    Nie zgadzam się z tym, zwyczajnie odmawiam zastanawiania się nad tym, jeżeli mam się stresować że ktoś mi ukradnie aparat aż do tego stopnia aby nie wspominać o tym na forum to wolę go zwyczajnie wyrzucić na śmieci.
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów