Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: Dylemat

Domyślnie

kazdy jest do czego innego przyzwyczajony
    tzn kazdy ma inne standardy jakosci,
    ja te roznice widze golym okiem
    bez wpatrywania sie w cropy 300%
    z moich dowiadczen wynika , ze ostrosc cierpi najbrtadziej przy kowerterze
    a akurat dla mnie ostrosc jest jedna z najwazniejszych rzeczy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luxius Zobacz posta
    kazdy jest do czego innego przyzwyczajony
    tzn kazdy ma inne standardy jakosci,
    ja te roznice widze golym okiem
    bez wpatrywania sie w cropy 300%
    z moich dowiadczen wynika , ze ostrosc cierpi najbrtadziej przy kowerterze
    a akurat dla mnie ostrosc jest jedna z najwazniejszych rzeczy
    Ależ oczywiście. Nie będę z tym zdaniem polemizował.
    Wrócę tylko do zadanego pytania - coż Wy za foty robicie? CHciałbym to po prostu zobaczyć. Nauki nigdy dosyć. Gdzie mogę zobaczyć?

Domyślnie

Hm, odpowiedziałaś na post sprzed .. 15 lat. On już kupił aparat, sprzedał, kupił kolejny
    Czy ten post pisała AI?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jeżeli to AI to jakaś upośledzona, bo kto dzisiaj zastanawia się nad wyborem pomiędzy D700 a D300 do fotografii ślubnej? Aparat 12MPX - killer na śluby na koniec listopada 2023
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    (...) Aparat 12MPX - killer na śluby na koniec listopada 2023
    O co ci chodzi? Panstwo mlodzi bez problemu obejrza na TV 4K, 12mpx daje kolo 30% zapasu.
    Chyba nie spodziewasz sie ze beda chcieli wiecej mpx do jakichs duzych wydrukow?
    Kto dzis drukuje zdjecia...
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Krzysztof, przeciez nie o to chodzi.
    Jak się popatrzy na Wasze stopki, to się nie dogadacie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Krzysztof, przeciez nie o to chodzi.
    Jak się popatrzy na Wasze stopki, to się nie dogadacie.
    Moja stopka to jest polowicznie aktualna. Jakos wyroslem ze swiezego forumowicza i etapu chwaleni sie sprzetem, ale niech wisi bo nie chce mi sie grzebac gdzie to zmienic. (S5pro ma dozywocie).
    To tak ogolnie zartem bylo, stad emotki.

12mpx 4k ogarnie z 30% zapasem, drukowac - to juz ludzie zapomnieli o tej technologi. Przecietny Kowalski to mysli ze do druku to zdjecia trzeba wywolac jakos, jak za kliszy. A teraz to jest cyfra i monitory, i jak to drukowac. Przeciez sa cyfrowe...
    Naprawde ludzie nie zwiazani z fotografia tak mysla.

Wiec narzekanie na 12mpix uwazam za nieuzasadnione.
    No chyba ze ktos ma inne zdanie, to moze wyjdzie ceikawa dyskusja jak juz watek odkopany.
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 18-11-2023 o 02:51
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Ja drukuje foty.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

No ja też czasem.
    To witaj w tym promilu populacji.
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Moja stopka to jest polowicznie aktualna. Jakos wyroslem ze swiezego forumowicza i etapu chwaleni sie sprzetem, ale niech wisi bo nie chce mi sie grzebac gdzie to zmienic. (S5pro ma dozywocie).
    To tak ogolnie zartem bylo, stad emotki.

12mpx 4k ogarnie z 30% zapasem, drukowac - to juz ludzie zapomnieli o tej technologi. Przecietny Kowalski to mysli ze do druku to zdjecia trzeba wywolac jakos, jak za kliszy. A teraz to jest cyfra i monitory, i jak to drukowac. Przeciez sa cyfrowe...
    Naprawde ludzie nie zwiazani z fotografia tak mysla.

Wiec narzekanie na 12mpix uwazam za nieuzasadnione.
    No chyba ze ktos ma inne zdanie, to moze wyjdzie ceikawa dyskusja jak juz watek odkopany.
    Widzisz, moim zdaniem stopka nie ma nic wspólnego z byciem świeżym forumowiczem lub też co gorsza z chwaleniem się sprzętem, tylko zwyczajnie warto wiedzieć kto jakim sprzętem się posługuje przy dyskusjach na temat tegoż sprzętu.
    Zwłaszcza w dyskusjach na temat konkretnego modelu lub marki - inaczej mi się dyskutuje z kimś kto ma dany model i go używa, niż z kimś kto tylko powtarza wiedzę wyczytaną w internecie.
    W związku z tym dużo łatwiej - no przynajmniej mnie - jest wrzucić sobie sprzęt w stopkę niż każdorazowo zaczynać wpisy na forum od "mam taki a taki aparat i z moich doświadczeń wynika że....."

Odnośnie drukowania zdjęć (którego podobno nikt już nie robi) oraz przeglądania zdjęć na komputerze które jak piszesz jest tak popularne.
    Fakt, oglądanie na kompie jest popularne. Ale 12MPX w obecnej chwili nawet na tapetę na monitor nie starczy - no przynajmniej na żadnym Mac'u gdzie od lat monitory są 5K czyli ponad 14MPX... Że nie wspomnę o innych proporcjach więc zdjęcie 3:2 trzeba sobie dodatkowo przyciąć i wykadrować. 12MPX przycięte do 16:9 daje ile? 8MPX? No właśnie.
    Co do samego drukowania zdjęć - ja drukuję, przynajmniej kilka razy do roku. Czasami nawet w formacie 90x60cm.

Zresztą, jak chyba się domyślasz, mój wpis odnosił się do tych 12mpx dość żartobliwie, bo śmiesznie się po prostu czyta że D700 do "killer na śluby" ale że "to świetna opcja ale może nadwyrężać portfel", kiedy mamy rok 2023, sam aparat kosztuje $300 na eBay czy gdzie indziej. Przyznasz chyba że w obecnych czasach nikt kto chce się zawodowo zająć zdjęciami ślubnymi nie rozważał by tego sprzętu i raczej nie byłby to pierwszy wybór jako najlepszego na rynku "killera"
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów