Kilka panoram z miasta Porto - końcówka sierpnia 2023
![]()
Szukaj
Kilka panoram z miasta Porto - końcówka sierpnia 2023
![]()
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Fajne foty. Chce się tam jechać. Dzięki![]()
Dla mnie jednak na minus te panoramy. Rozumiem, że taki był zamysł, ale przez te szerokie kadry miasto jakby straciło swój charakter. Tak jak piszesz bardzo fajne jest, ale jakby trochę tego nie widać. Bo Porto to, przynajmniej dla mnie, ciasnota i labirynt uliczek. Oraz kilka innych bohaterów jak most Ludwika I, możliwe, że się jeszcze pojawi, oraz wino i francesinha, ale to już raczej temat na inną historię![]()
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 08-09-2023 o 20:52
Dzięki za komentarz, ale ... w sumie te wąskie uliczki to już wszędzie widziałem, Włochy, Hiszpania, Francja, itp, itd. Więc nie wiem czy takie wąskie uliczki to jest coś wyjątkowego, specjalnego, typowego dla Porto? Oczywiście każdy patrzy po swojemu, ale dla mnie Porto to właśnie rzeka Douro. To jej dwa brzegi. To rzeka wijąca się w dolinie. Po jednej stronie właściwe "mieszczańskie" Porto z kamienicami wysokimi z wąskimi elewacjami frontowymi, wspinające się schodkowo po wzgórzach miasta. Po drugiej stronie miasteczko Vila Nova de Gaia (chociaż turyści są przekonani, że to nadal Porto), gdzie przeważają niskie, rozległe budynki portowych magazynów.
Oczywiście każdy patrzy po swojemu, ale tak ja to miasto odebrałem. Co nie znaczy, że wielu wędrówek po wąskich uliczkach nie zrobiłem
P.S. A francesinha mi nie posmakowała, za ciężkie jedzenie, wszystko w tłustym, stopionym serze, w jeszcze cięższym sosie pomidorowym![]()
Ta seria mi uświadamia, że nigdy nie wykorzystałem mechanizmu panoramy, a pewnie parę razy miałem dobrą okazję.
Fajne te panoramy.
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
I fajnie, że uliczki poszły, bo też miło spojrzeć![]()
Skontaktuj się z nami